“Μορατόριουμ” 48 ωρών στο θρίλερ του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα – ένα μορατόριουμ, που συμφωνήθηκε στο χθεσινό τηλεφώνημα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου και που το πολιτικό του αποτέλεσμα θα κριθεί στη συνάντηση μεταξύ των δύο το πρωί της Παρασκευής.
Η συμφωνία της προσωρινής (;) ανακωχής ήρθε μετά την επιστροφή Καμμένου από το Ντουμπάι στην Αθήνα, μέσα σε βαρύ κλίμα και στη σκιά αιχμηρών μηνυμάτων από κύκλους κοντά στον υπουργό Άμυνας. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η «είδηση» που βγήκε αργά το απόγευμα, από το γραφείο του προέδρου των ΑΝΕΛ, ότι ο Πάνος Καμμένος επρόκειτο να δώσει συνέντευξη στο STAR απόψε, την ίδια ώρα με την προγραμματισμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Open – μια κίνηση, η οποία θα οδηγούσε ουσιαστικά σε live τηλεοπτικό debate ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό του εταίρο.
Ακολούθησε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον υπουργό ´Αμυνας στο οποίο, κατά τις πληροφορίες, έγινε σαφές προς τον Πάνο Καμμένο πως μια ανοιχτή ενδοκυβερνητική σύγκρουση με παρούσα τη γερμανίδα καγκελάριο στην Αθήνα θα συνιστούσε σοβαρή εθνική ζημιά. Στο ίδιο τηλεφώνημα κλείστηκε και το ραντεβού της Παρασκευής, ενώ ο υπουργός ´Αμυνας μετέθεσε εν συνεχεία για την ίδια ημέρα και τη δική του τηλεοπτική συνέντευξη στο Star προκειμένου να έχει προηγηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το Μαξίμου είχε ήδη σταλεί στον Πάνο Καμμένο και το μήνυμα πως καλό θα ήταν να αναβληθεί για μετά τη διήμερη επίσκεψη Μέρκελ και η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Επ’ αυτού, όμως, δεν υπήρξε καμία αλλαγή και η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά, με πηγές όμως των ΑΝΕΛ να διαρρέουν χθες το βράδυ πως δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για «την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού».
Στην ουσία της ενδοκυβερνητικής κρίσης, και ανεξαρτήτως του εάν από τη συνάντηση της Παρασκευής θα προκύψει ή όχι παράταση της ανακωχής, η εικόνα παραμένει οριακή. Η πλευρά Καμμένου, ενώπιον μιας διχασμένης έως διαλυμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένη χρεώνοντας στο Μαξίμου δύο πολιτικά «unfair»: To πρώτο είναι το σπάσιμο του μορατόριουμ του Μαρτίου σε ό,τι αφορά τον χρόνο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Το δεύτερο είναι οι γέφυρες «μετεγγραφών» προς τον ΣΥΡΙΖΑ – όπως τουλάχιστον τις χαρακτηρίζουν συνεργάτες του υπουργού ´Αμυνας – που άνοιξαν για βουλευτές των ΑΝΕΛ. Είναι οι «γέφυρες» τις οποίες ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος υπέδειξε ως «αποστασία» στα οργισμένα tweets του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Πέραν τούτων, κύκλοι των ΑΝΕΛ διέρρεαν χθες το βράδυ και δυσφορία για ζητήματα που άπτονται της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως υπάρχουν καθυστερήσεις στη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη σοβαρών υποθέσεων για τις οποίες ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έχει δώσει στοιχεία, και προς επίρρωση επικαλούντο και τις πρόσφατες παρεμβάσεις Πολλάκη για το σκάνδαλο της Novartis.
Ακριβώς αυτές οι τελευταίες διαρροές ενόχλησαν ιδιαιτέρως, κατά τις πληροφορίες, το Μαξίμου. Και το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικής πλευράς, παρά την επιχείρηση «κατευνασμού» από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, είναι πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης «είτε φύγει, είτε μείνει ο Καμμένος δεν αλλάζουν». «Ο Καμμένος αυτό-παγιδεύτηκε στην γραμμή της απόλυτης άρνησης στο Μακεδονικό», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας: «Δεν άφησε ανοιχτή την παραμικρή δίοδο διαφυγής ή και επανεξέτασης της στάσης του, όπως έπραξαν για παράδειγμα κάποιοι βουλευτές, ή και το Ποτάμι. ´Αρα, έχει εγκλωβιστεί σε μονόδρομο. Αναγκάζεται να φύγει από την κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλει να φύγει».
Στο κάδρο αυτό, το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά από το Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως υπάρχει η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα διασφαλίσει όχι μόνον την επιβίωση αλλά και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Εδώ, δε, αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ακόμη και νέου κυβερνητικού συνασπισμού από την παρούσα Βουλή. Πρόκειται για μια δυνατότητα που δύσκολα ανιχνεύεται στην παρούσα συγκυρία τουλάχιστον σε επίπεδο συντεταγμένων κομματικών φορέων – ακόμη πιο δύσκολο όμως, έως αδύνατο, φαίνεται το να διαμορφωθεί η αναγκαία πλειοψηφία για την πτώση της κυβέρνησης…
Πηγή: tvxs.gr