#Novartis_Gate: Γι’ αυτό δεν μηνύει ο Σαμαράς τον Μανιαδάκη

Έντονη φημολογία αναφορικά με το ρόλο και τις σχέσεις του Νίκου Μανιαδάκη με τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρά τις απειλές που κατά καιρούς έχει εξαπολύσει εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων, δεν έχει μηνύσει τον Νίκο Μανιαδάκη, που υπήρξε ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, χρησιμοποιώντας το κωδικό όνομα «Ιωάννης Αναστασίου».

Πρόκειται για μια ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού, η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, ειδικά λόγω της μήνυσης που έχει υποβάλλει από τις 15 Φεβρουαρίου 2018 εναντίον των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Άλλωστε και σήμερα που αποκαλύφθηκε ότι ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενος μάρτυρες, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να μην καταθέτει μήνυση εναντίον του…

Αυτή η ιδιότυπη «κάλυψη» που παρέχει εδώ και περίπου ένα χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς, προς τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, προκαλεί περαιτέρω απορίες, εξαιτίας των όσων είχε καταθέσει ο «Ιωάννης Αναστασίου» εναντίον του Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, ο «Αναστασίου» είχε κατηγορήσει μεταξύ άλλων τον πρώην πρωθυπουργό ότι είχε ιδρύσει think tank στο οποίο συμμετείχαν και σύμβουλοι της Novartis. Στους στόχους αυτής της ομάδας σκέψης, όπως κατέθεσε ο «Αναστασίου», συμπεριλαμβάνονταν και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πολυεθνικής, που τελικά όντως ικανοποιήθηκαν. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται υπόνοιες ότι ο λόγος που ο Α. Σαμαράς επέλεξε να μην μηνύσει τον πρώην στενό σύμβουλο πλήθους υπουργών Υγείας, Νίκο Μανιαδάκη, έγκειται στο ότι υπήρχαν «δεσμοί» μεταξύ των δύο αντρών, που ουσιαστικά ποτέ δεν έσπασαν ή ότι όσα είχε καταθέσει ο «Αναστασίου» ήταν αληθή.

Τι είχε καταθέσει ο «Αναστασίου»

Στην κατάθεσή του στις 29 Ιανουαρίου 2018, ο «Αναστασίου», καταφέρεται εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, σχετικά με το Harvard Project, που όπως έχει αποκαλύψει το Documento, αποτελούσε ένα σχέδιο που στόχευε στην ικανοποίηση αιτημάτων της Novartis. Προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα, -τα οποία τελικά ικανοποιήθηκαν-, απαιτούταν όπως κατέθεσε και ο «Αναστασίου» η αποδοχή του προγράμματος από λήπτες αποφάσεων «και το ίδιο το περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου».

«Ερώτηση: Τι γνωρίζετε για το Harvard project και πως αντιλαμβάνεστε το περιεχόμενο της σχετικής παρουσίασης; Εκ του αποτελέσματος βοήθησε το έργο την εταιρεία και τα προϊόντα της; (Σημειώνεται ότι επιδείχθηκε στον μάρτυρα η παρουσίαση του προγράμματος με τίτλο Novartis Healthcare Systems Healthcare Systems Excellence Program Project Proposal Greece, March 29 2013)

Απάντηση: Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αφορά την καταγραφή και την ανάλυση της αγοράς υπηρεσιών υγείας, την διαμόρφωση πρότασης αλλαγών στο σύστημα υγείας, και την κοινοποίηση και εξασφάλιση αποδοχής της από σημαντικούς λήπτες αποφάσεων ή συμβούλους και άτομα με επιρροή στο σύστημα υγείας, στο υπουργείο οικονομικών, και το ίδιο το περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου και των παρακείμενων δεξαμενών σκέψης. Στόχος ήταν να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον και πολιτικές φιλικές προς την καινοτομία και την είσοδο νέων φαρμάκων, καθώς και ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης του ΕΟΠΠΥ που θα επέτρεπε την αύξηση των πόρων για την υγεία και την μείωση των χρεών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Ειδικότερα, η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα ωφελούσε οικονομικά την Νοβάρτις, καθόσον, όπως αναγράφεται στην εταιρική παρουσίασή της, θα μειώνονταν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατομμυρίων και θα εισάγονταν πολλά από τα φάρμακά της που δεν είχαν τύχει έγκρισης τιμής και αποζημίωσης. Αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος βοήθησε την εταιρεία στο βαθμό που τα προϊόντα αναφέρονται στην παρουσίαση στη συνέχεια εισήχθησαν επιτυχώς στο σύστημα υγείας. Το έργο υλοποιήθηκε από ομάδα εργασίας η οποία περιελάμβανε διεθνή και τοπικά στελέχη της μητρικής εταιρείας και της Νοβάρτις Ελλάς και εξωτερικό σύμβουλο, τον καθηγητή, Κυριάκο Σουλιώτη. Η αναφορά στο think tank του πρωθυπουργού, αφορά συμβούλους του περιβάλλοντός του και ενδεχομένως τον ίδιον τον πρωθυπουργό…».

Στην ίδια κατάθεση, ο «Αναστασίου», που πλέον ως Μανιαδάκης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν έχει στραφεί εναντίον οποιουδήποτε, είχε καταθέσει ότι στενοί σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά είχαν δυνατότητα επιρροής στη λήψη αποφάσεων σε ότι αφορά τον τομέα της Υγείας. Είχε μάλιστα επιβεβαιώσει, τα όσα είχε αποκαλύψει το Documento, περί συμμετοχής στελεχών της Novartis στο think tank του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

«Ερώτηση: Σε ποιους πιστεύετε ότι αναφέρεται η εταιρική παρουσίαση ως το think tank του πρωθυπουργού;

Απάντηση: Θεωρώ ότι αφορά άτομα τα οποία εξαιτίας μιας τυπικής ή άτυπης σχέσης είχαν τη δυνατότητα επιρροής στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που αφορούν τον τομέα υπηρεσιών υγείας. Τέτοια άτομα έχει ακουστεί ότι ήταν οι Παπασταύρου Σταύρος, Πτωχός Δημήτριος, Πεγκλής Μιχάλης και Χρύσανθος Λαζαρίδης… Σε ότι αφορά τον τρόπο υλοποίησης του, περιγράφεται ότι το έργο αυτό θα υλοποιηθεί από μια διευρυμένη ηγετική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τα προαναφερόμενα ηγετικά στελέχη από τη μητρική εταιρεία, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Νοβάρτις Ελλάς, διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και τον καθηγητή και πρώην αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ, Κυριάκο Σουλιώτη…

Αναφορικά με τους λήπτες αποφάσεων, τους οποίους στοχεύει το έργο, περιλαμβάνονται ο καθηγητής Σουλιώτης από την αρχή του έργου οι υπουργοί υγείας και οικονομικών, καθώς και κυβερνητικά στελέχη και δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι θα προσεγγιστούν στο κατάλληλο σημείο υλοποίησης του έργου…

Τέλος, αναφέρεται ότι παράγοντας επιτυχούς υλοποίησης του έργου, είναι η επιρροή που ασκεί στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος η εταιρεία, μέσα από την προεδρία του ΣΦΕΕ από τον αντιπρόεδρό της, κύριο Φρουζή και από την ενεργή συμμετοχή της εταιρείας δια των στελεχών της στη δεξαμενή σκέψης του πρωθυπουργού, η οποία δύναται να αξιοποιηθεί κατάλληλα στον τομέα της υγείας. Γνωρίζω ότι όλα τα φάρμακα που αναφέρονται στο πρόγραμμα μπήκαν πράγματι στην ελληνική αγορά και ειδικότερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και αρχές 2014, διάστημα που ταυτίζεται εν πολλοίς με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, όπως αυτό περιγράφεται στην εταιρική παρουσίαση»

 

documentonews

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί