Στις επικρίσεις και τα αιτήματα των προέδρων τόσο της ΟΛΜΕ όσο και της ΔΟΕ αναφορικά με το νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απάντησε ο υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας ότι επιτυγχάνεται «εξαιρετική ισορροπία» ανάμεσα στο κριτήριο της προϋπηρεσίας και των λοιπών προσόντων, όπως μεταπτυχιακές σπουδές, ξένη γλώσσα κλπ.
Στις ενστάσεις των κ.κ. Θ. Κικίνη και Ν. Κωνσταντίνου (εκπρόσωποι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αντίστοιχα) αναφορικά με το πλαφόν των 120 μηνών προϋπηρεσίας, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής: «Πραγματικά, δεν καταλαβαίνουμε όταν λέμε για 120 μήνες προϋπηρεσία, γιατί δεν υπάρχει αναγνώριση του γεγονότος ότι όλοι έλεγαν να μην πέσουμε κάτω από τους 84 μήνες; Αυτή δεν ήταν η γνωμοδότηση της ΟΛΜΕ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων;». Και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητούσαν οι συνδικαλιστικοί φορείς ήταν να αναγνωριστεί τουλάχιστον όλη η προϋπηρεσία από το 2010 και μετά.
«Έχει επιτευχθεί εξαιρετική ισορροπία», συνέχισε, «από τη μία παίρνουμε 120 μήνες και από την άλλη παίρνουμε ένα σύνολο κριτηρίων: μεταπτυχιακά, ξένη γλώσσα, βαθμό πτυχίου, ώστε να εναρμονιστούμε με μία σύγχρονη πραγματικότητα».
Ο υπουργός Παιδείας, χωρίς να ανεβάζει τους τόνους, κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΟΕ να πάρει πίσω την κρίση σύμφωνα με την οποία γίνεται «κλοπή της προϋπηρεσίας» και πως με το νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα «αέναο κυνήγι προσόντων». Ως προς το τελευταίο, θεώρησε ότι αποτελεί έμμεση παραδοχή των ψιθύρων περί master που δίνονται επί πληρωμή από ελληνικά Πανεπιστήμια και λαμβάνονται με δόλιο τρόπο, ζητώντας να μπει «τέρμα σε αυτόν τον λαικισμό» για να «μην έχουμε απαξίωση του προφίλ των σχετικά νεότερων πολιτών της χώρας μας».
Σχετικά με το αίτημα του κ. Κικίνη να αποσυρθεί η τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας αντέτεινε ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, τότε θα σήμαινε αυτομάτως μη διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για το 2019 και επαναφορά του ν. 3848. «Να θυμίσω τι λέει ο νόμος; Λέει ότι το 50% της μοριοδότησης είναι από τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, το 23% από τα επιστημονικά και το 20% από την προϋπηρεσία» είπε.
Αντιδράσεις από την Βαγενά
Εξηγήσεις ζήτησε σε έντονο ύφος από τον Κ. Γαβρόγλου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, σχετικά με την κατάργηση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπως προβλέπεται από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Σε ανακοίνωσή της, η κ. Βαγενά ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο για την κατάργηση του Τμήματος, ενώ εκφράζει και την απορία της γιατί δεν κλήθηκε ο δήμαρχος Λάρισας κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Μάλιστα, έχει προωθήσει δύο επιστολές στον πρωθυπουργό εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους ζητά να μην καταργηθεί το Τμήμα.