Του Κώστα Σαββόπουλου
Τα μισαλλόδοξα – εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα, η καταστροφολογία για την πορεία της οικονομίας και οι απειλές για παραπομπή των κυβερνητικών στελεχών στο Ειδικό Δικαστήριο αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες του “γαλάζιου” αφηγήματος για το 2018. Η ρητορική των ηγετικών στελεχών της Ν.Δ. θα κινηθεί στις ίδιες «ράγες» και το νέο – εκλογικό- έτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διακηρύξει τον στόχο “να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτά που πιστεύει”. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. – χρησιμοποιώντας ως όχημα τη θέση του ακροδεξιού περιθωρίου «ανταλλάξατε το «Σκοπιανό» με τις μειώσεις των συντάξεων» – φρόντισε να προϊδεάσει για την φρασεολογία και την τακτική της Ν.Δ. όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Νεύμα στους «νεομακεδονομάχους»
Πολιτικοί παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς σημειώνουν ότι «οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζαεφ για την επίλυση του ‘Μακεδονικού’ επέδρασαν καταλυτικά για την εδραίωση της θέσης -ακόμα και της ηγεμονίας- των κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη στις τάξεις της Ν.Δ.».
Ο Κ. Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη (21.01), είχε υποστηρίξει πως «διαπραγμάτευση δεν γίνεται με συλλαλητήρια». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. -την επομένη της αντικυβερνητικής συγκέντρωσης με τα εθνικιστικά συνθήματα- έκανε λόγο για «εντυπωσιακή συμμετοχή που αποδεικνύει την μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων». Έκτοτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σφραγίζοντας το διαζύγιο της Ν.Δ. με την εθνική γραμμή που διαμόρφωσε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 – διαμηνύει «πως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσει νέα πρόταση μομφής έναντι της κυβέρνησης, που θα «εστιάζει αποκλειστικά στο ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ».
«Να τελειώνουμε με την Αριστερά»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να υιοθετήσει την ατζέντα της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματος ώστε να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο ιδεολογικό πεδίο. Στο συνέδριο της Ν.Δ. (14.12) προέταξε τον στόχο «θέλω να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γι’ αυτά που κάνει αλλά και γι’ αυτά που πιστεύει». Σημειώνεται πως ο Μάκης Βορίδης (21.8) είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές”.
Καταστροφολογία
Η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο και η διάσωση των συντάξεων αποτέλεσαν καίριο πλήγμα στην καταστροφολογική γραμμή της Ν.Δ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει στη ρητορική “άτυπου τέταρτου Μνημονίου που διατηρεί την ασφυκτική λιτότητα για πολλά χρόνια”, ενώ «η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές».
Βιομηχανία εξεταστικών
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. -στον απόηχο του σκανδάλου Novartis- έχουν προαναγγείλει τρεις εξεταστικές επιτροπές και μία προανακριτική επιτροπή εις βάρος κυβερνητικών στελεχών «όταν αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει (16.9) ότι «θα κάνω εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015» ενώ λίγες ημέρες αργότερα (24.9) επισήμανε πως «η αλήθεια για τη διασπάθιση των χρημάτων για το προσφυγικό θα έρθει στο φως». Από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύεται και η πρόθεση «να διερευνηθούν οι ευθύνες του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της αγοραπωλησίας βλημάτων από τη Σαουδική Αραβία»…
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης -κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για τη ΔΕΠΑ – είπε προς κυβερνητικά στελέχη πως «είναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο για αυτή την υπόθεση». Υπενθυμίζεται πως η “γαλάζια” πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος προβλέπει «η Βουλή να συνιστά δύο ανά περίοδο εξεταστικές επιτροπές»!
Εξάψαλμος για τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας
Νεοφιλελεύθερο εξάψαλμο έψαλλε η Ν.Δ. για την προκαταρκτική συμφωνία που προσβλέπει στη βελτίωση των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση αρχικά εξέφρασε “την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, οι πύρινες ανακοινώσεις μεγάλης μερίδας ιερέων ώθησαν το κόμμα σε αλλαγή πλεύσης. Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει 10.000 κομματικές προσλήψεις μετά την αποχώρηση των ιερέων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών». Επιπλέον, ο Μάκης Βορίδης (08.11) επιδίωξε να «δαιμονοποιήσει» τη «θρησκευτική ουδετερότητα, διότι ανοίγει τα ζητήματα των εικονισμάτων και της προσευχής στα σχολεία και του δημόσιου εορτασμού των Χριστουγέννων”…
Τρομολαγνεία
Οι ένοικοι των γραφείων της Ν.Δ. στην Οδό Πειραιώς επένδυσαν στην ατζέντα της ανομίας και της… τρομολαγνίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει σημειώσει (23.11) πως «το άσυλο στα πανεπιστήμια θα καταργηθεί”. Επιπλέον, (18.12) στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ είχε επισημάνει από το βήμα της Βουλής προς τον πρωθυπουργό ότι «η τρομοκρατία θρέφεται μέσα σε μια κοινωνία που -ένα τμήμα της τουλάχιστον- έχει αποκτήσει δυστυχώς ένα αίσθημα ανοχής στη βία. Και γι’ αυτά φέρετε και προσωπική ευθύνη, κ. Τσίπρα».
Η καταστροφολογία, η σκανδαλολογία και τα ακροδεξιά μανιφέστα αναμένεται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της “γαλάζιας” ρητορικής και το 2019. Ήδη όμως “γαλάζια” στελέχη δεν κρύβουν τη δυσανεξία τους γι’ αυτή την τακτική. Πρόσφατα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως “δεν υιοθετώ ό,τι λέγεται από τη Ν.Δ. στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση”.
Επιπλέον, σύμφωνα με ερμηνείες κεντροδεξιών παραγόντων, «η αποχή του 30% των συνέδρων για την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος συνιστά αποδοκιμασία για τη συμπόρευση Μητσοτάκη – Σαμαρά – Γεωργιάδη»…