Δύτες του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού άρχισαν σήμερα μια σημαντική επιχείρηση για την ανεύρεση 15 εργατών που είναι παγιδευμένοι εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες σε πλημμυρισμένο ανθρακωρυχείο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Οι εργάτες είναι παγιδευμένοι από τις 13 Δεκεμβρίου, όταν το νερό γειτονικού ποταμού χύθηκε μέσα σ’ αυτό το παράνομο ορυχείο βάθους 106 μέτρων στο κρατίδιο Μεγαλάγια.
Οι εργάτες δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, όμως οι οικογένειές τους ευελπιστούν ότι έχουν καταφέρει να βρουν καταφύγιο σε κάποιο θύλακα αέρα, ενώ η βραδύτητα της κινητοποίησης των διασωστών έχει προκαλέσει σκάνδαλο στη χώρα.
«Δεκατέσσερις δύτες του Πολεμικού Ναυτικού έφθασαν χθες για να επιθεωρήσουν το μέρος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σιλβέστερ Νόνγκτνερ, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας. «Προσπαθούν τώρα να μπουν στο εσωτερικό».
Το 2014 ινδικό δικαστήριο είχε απαγορεύσει τα αυτοσχέδια ανθρακωρυχεία στο κρατίδιο Μεγαλάγια έπειτα από προσφυγές οικολόγων που είχαν καταγγείλει «σοβαρή μόλυνση των υδάτων» καθώς και τις κακές συνθήκες ασφαλείας.
Όμως εξαιτίας προσφυγών ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου εκ μέρους ιδιοκτητών των ορυχείων και των αρχών του κρατιδίου, η πρακτική αυτή συνεχίζεται: οι κάτοικοι εξορύσσουν παράνομα κάρβουνο από επικίνδυνα ορυχεία με υποτυπώδη μέσα. Ανοίγουν τρύπες στις πλαγιές λόφων και στη συνέχεια σκάβουν μικρές οριζόντιες σήραγγες για να φθάσουν σε κάποια φλέβα άνθρακα.
Δεκαπέντε ανθρακωρύχοι βρήκαν τον θάνατο σε παρόμοιο δυστύχημα που συνέβη το 2012 στο ίδιο κρατίδιο. Οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ.
Το έργο των διασωστών καθυστερεί εξαιτίας της έλλειψης αντλιών νερού και εξοπλισμού διάσωσης.
Η βραδύτητα των προσπαθειών αυτών συγκρίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εντυπωσιακή κινητοποίηση του περασμένου καλοκαιριού στην Ταϊλάνδη για να σωθούν 12 παιδιά και ο προπονητής τους στο ποδόσφαιρο που είχαν παγιδευτεί σ’ ένα σπήλαιο.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)