Είναι γνωστό ότι πρέπει να είστε πάντοτε σε εγρήγορση για οποιεσδήποτε αλλαγές παρατηρείτε στο σώμα σας, αφού, πολλές φορές, αυτές αποτελούν ενδείξεις κάποιου προβλήματος υγείας.
Ένα “γρομπαλάκι” ή όγκος στην μασχάλη, όσο μικρός και αν είναι, πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα, όπως και εκείνος στο στήθος, ο οποίος όλοι γνωρίζουν ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου.
Τι να κάνετε αν ανακαλύψετε κάποια ανωμαλία στην μασχάλη σας
Σε περίπτωση, λοιπόν, που εντοπίσετε κάποιο ογκίδιο στην μασχάλη σας, πρέπει αμέσως να αναρωτηθείτε: Μοιάζει να έχει κοκκινωπό χρώμα, ή φαίνεται να έχει μαζέψει πύον; Αν ναι, μπορεί απλά να είναι μια ανώμαλη ανάπτυξη των τριχών ή κάποια μόλυνση του θύλακα μιας τρίχας από το ξύρισμα, ή από την τοπική εφαρμογή προϊόντων κατά της εφίδρωσης. Σε αυτή την περίπτωση, αποφύγετε το ξύρισμα και την εφαρμογή του προϊόντος σε εκείνο το σημείο, καθαρίστε την περιοχή απαλά με σαπούνι στο ντους και εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες αρκετές φορές την ημέρα για λίγες μέρες. Λογικά σε λίγες μέρες θα σας περάσει.
Λίπωμα
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι να έχετε αναπτύξει ένα λίπωμα στην μασχάλη. Πρόκειται για μια μάζα λιπώδους ιστού, που αναπτύσσεται συνήθως σε μέρη, όπως στους ώμους, τον λαιμό και τις μασχάλες. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε ενήλικες μεταξύ 40 και 60 ετών. Ένα λίπωμα είναι σχεδόν πάντα ακίνδυνο και ανώδυνο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πόνο, εάν βρίσκεται κοντά σε νεύρα. Αν σας ενοχλεί, ο γιατρός σας μπορεί να το αφαιρέσει με μια πολύ απλή χειρουργική επέμβαση, συνήθως κάνοντας μια μικρή τομή και αφαιρώντας τον λιπώδη ιστό.
Λεμφαδένες
Μία τρίτη εξήγηση είναι να έχετε έναν πρησμένο λεμφαδένα. Εδώ τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Οι λεμφαδένες βρίσκονται κυρίως στον λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες. Είναι επί της ουσίας τα “φίλτρα” του οργανισμού που παγιδεύουν ξένους “εισβολείς” στο σώμα σας (μικρόβια, τοξίνες κ.α.). Οι λεμφαδένες μπορεί να γίνουν επώδυνοι και να διογκωθούν, αν έχετε κάποια λοίμωξη, όπως στρεπτόκοκκο ή μονοπυρήνωση. Το πρήξιμο και η δυσφορία θα υποχωρήσουν, μόλις αντιμετωπιστεί η υποκείμενη λοίμωξη.
Ορμόνες
Μερικές γυναίκες έχουν επίσης μικρές ποσότητες ιστών του μαστού κοντά στη μασχάλη, οπότε αν παρατηρήσετε πόνο λίγο πριν την περίοδό σας, αυτό μπορεί να οφείλεται στις ίδιες ορμονικές αλλαγές που προκαλούν την αυξημένη ευαισθησία στο στήθος εκείνες τις ημέρες του μήνα.
Σπάνια περίπτωση ο καρκίνος
Εάν ο όγκος στην μασχάλη δεν εξαφανιστεί σε μερικές εβδομάδες, ή αν παρατηρήσετε ότι αυξάνεται σε μέγεθος, ή αν ο πόνος φαίνεται να επιδεινώνεται, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για μια κύστη, ή για μια λοίμωξη του μαστού, ή -πολύ πιο σπάνια- για έναν καρκινικό όγκο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε σχετικά το γιατρό σας.
Πηγή: Iatropedia.gr/health.com