Ο θρύλος Ρικ Πιτίνο νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού

 

«Εύχομαι σε όλους χαρούμενα Χριστούγεννα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για τη μοναδική ευκαιρία να προπονήσω τον Παναθηναϊκό, ομάδα με σπουδαία παράδοση. Είμαι ενθουσιασμένος και θέλω να βοηθήσω», έγραψε ο 66χρονος Αμερικανός τεχνικός Ρικ Πιτίνο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Rick Pitino

@RealPitino

Wishing everyone a Merry Christmas! I want to thank Dimitris Giannakopoulos for the unique opportunity to coach Panathinaikos -great tradition. I’m fired up to help!

391 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο Πιτίνο είναι ο μόνος προπονητής που οδήγησε τρία διαφορετικά κολέγια (Πρόβιντενς, Κεντάκι και Λούιβιλ) σε ημιτελικό Final Four του αμερικανικού κολεγιακού πρωταθλήματος. Μαζί με τον Ρόι Ουίλιαμς έχουν οδηγήσει δύο διαφορετικές ομάδες σε τουλάχιστον δύο ημιτελικούς του Final Four του NCAA. Το 2013, ο Πιτίνο έγινε μέλος του Basketball Hall of Fame.

Περισσότερα στοιχεία για την καριέρα του και το στυλ παιχνιδιού που καθιέρωσε, αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του sport24.gr:

Ο Πιτίνο δεν είναι ένας τυχαίος προπονητής, δεν είναι ένας απλά καλός προπονητής, αλλά ένας θρύλος του αθλήματος με αμέτρητα παράσημα. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, έπαιξε μπάσκετ στην εφηβεία του και σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με το σπορ από άλλο πόστο. Δούλεψε ως assistant coach στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, πριν μετακομίσει το 1976 στο Σίριακιουζ και βρεθεί το 1978 στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Εκεί, στα 26 του χρόνια, έγινε για πρώτη φορά head coach και το 1983 βρέθηκε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Εργάστηκε έως το 1985 στους Νιου Γιορκ Νικς ως άμεσος συνεργάτης του Χιούμπι Μπράουν, γύρισε στο Πανεπιστήμιο Πρόβιντενς, έμεινε εκεί έως το 1987 και τότε πήρε την πρώτη καλή δουλειά της καριέρας του στη μεγάλη Λίγκα.

Στους Νικς ο Πιτίνο έμεινε δύο σεζόν. Την περίοδο 1987/88 είχε ρεκόρ 38-44 και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των playoffs, ενώ την επόμενη χρονιά είχε ρεκόρ 52-30 και αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο των playoffs. To 1989 γύρισε ξανά στο NCAA για να βοηθήσει το Κεντάκι να ορθοποδήσει. Το οδήγησε στο Final Four το 1993 και στον τίτλο το 1996 (o δεύτερος τίτλος του, εκείνος του 2013 με το Λούιβιλ ακυρώθηκε), ενώ το 1997 ηττήθηκε στον τελικό και μάλιστα στην παράταση από το Αριζόνα.

Τα… ανεβοκατεβάσματα συνεχίστηκαν, το 1997 ο Πιτίνο βρέθηκε στον πάγκο των Μπόστον Σέλτικς, στους οποίους έμεινε έως τα μέσα της σεζόν 2000/2001. Τότε πήρε τη δουλειά στο Πανεπιστήμιο Λούιβιλ, στο οποίο έμεινε μέχρι το 2017 όταν και απολύθηκε εν μέσω σκανδάλων που είχαν ξεσπάσει και αφορούσαν μεταξύ άλλων τον χρηματισμό αθλητών για να αποδεχθούν αθλητικές υποτροφίες του συγκεκριμένου προγράμματος.

Γενικότερα ο Πιτίνο ήταν πάντα μια εκκεντρική κι αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, δεν ήταν ο τυπικός προπονητής, αλλά ένας άνθρωπος που ήθελε να ελέγχει τα πάντα και να λειτουργεί με πολλαπλούς ρόλους. Ανάμεσα στα αρκετά σκάνδαλα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει, υπάρχει και μια απόπειρα εκβιασμού του. Ήταν Απρίλιος του 2009, όταν η σύζυγος του φροντιστή της ομάδας μπάσκετ του Πανεπιστημίου Λούιβιλ τον εκβίασε, για να περάσουν λίγοι μήνες και να παραδεχθεί ο 57χρονος τότε τεχνικός ότι είχε σεξουαλικές επαφές μαζί της!

Λάτρης της πίεσης σε όλο το γήπεδο και του γρήγορου τέμπο, ο Πιτίνο συνεργάστηκε με σπουδαίους αθλητές όπως ο Μαρκ Τζάκσον, ο Πάτρικ Γιούιν, ο Τζόνι Νιούμαν, ο Τσαρλς Όουκλι, ο Τζέραλντ Γουίλκινς, ο Αντουάν Γουόκερ, ο Τσάνσι Μπίλαπς, ο Μπρους Μπόουεν, ο Πολ Πιρς, ο Κένι Άντερσον στο ΝΒΑ και οι Τόνι Ντελκ (πρώην του Παναθηναϊκού), Τζαμάλ Μάσμπερν, Ρον Μέρσερ, Μπίλι Ντόνοβαν (νυν προπονητής των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και πρώην προπονητής του Νικ Καλάθη στο Φλόριντα), Ντέρεκ Άντερσον, Γουόλτερ ΜακΚάρτι στο NCAA.

Του αρέσει να παίζει με δυναμικούς ψηλούς, θέλει να χτίζει τις ομάδες του γύρω από καλούς πάουερ φόργουορντ και σέντερ και στη συνέχεια να διαμορφώνει την περιφερειακή του γραμμή. Παραμένει ένας old-school τεχνικός, ένας… φωνακλάς που θα δώσει έμφαση στην άμυνα και τη δύναμη, όχι στο τρίποντο και φαίνεται πως εκεί, στο πίσω μέρος του γηπέδου θα στηριχθεί τουλάχιστον στο διάστημα της προσαρμογής του στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Τα υπόλοιπα στο παρκέ…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί