Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ολοκλήρωσε χτες τις εργασίες της σχετικά με τις τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και των επτά τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος που κατέθεσαν βουλευτές κομμάτων.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων προχτές ενέκρινε τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και οι οποίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.
Χτες, η Επιτροπή ενέκρινε τρεις από τις επτά τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».
Όπως αναφέρθηκε στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή, «με την τροπολογία αυτή γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της υπηκοότητας και της εθνότητας» των πολιτών της χώρας.
Ακόμη, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν τίθενται σε ισχύ εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές, στην οποία αναφέρεται ότι τα κρατικά σύνορα της χώρας είναι τα υφιστάμενα σύνορά της με την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσοβο». Όπως ανέφερε στη συζήτηση ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντρέι Ζερνόφσκι, με την τροπολογία αυτή, η χώρα αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα ότι έχει νέο γείτονα, την Δημοκρατία του Κοσόβου.
Από τις εργασίες της Επιτροπής απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος μεταφέρεται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, θα συγκληθεί μάλλον στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της περίπου στις 15 Ιανουαρίου, με τη σχετική ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος. Για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών από την Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Κατέρρευσε η σπέκουλα της Ν.Δ. και καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης για “εθνότητα” και “μειονότητα”
Όπως σχολίαζε την Τετάρτη το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης, αφού έπεσε στο τελευταίο σκαλί της αθλιότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα θα πέσει και στο τελευταίο της γελοιότητας, προκειμένου να υπερασπιστεί την ακροδεξιά γραμμή που του επέβαλαν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Γεωργιάδη στο Μακεδονικό.
Η προοπτική να διευκρινίζει το ίδιο το νέο Σύνταγμα της πΓΔΜ αυτό που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν ορίζει εθνότητα αλλά υπηκοότητα για τους πολίτες της, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ακύρωση του αντιπολιτευτικού αφηγήματος της ΝΔ, μετά τη μη περικοπή στις συντάξεις. Ο κ. Μητσοτάκης ξέμεινε από επιχειρήματα και του έμειναν τα συνθήματα. Και αυτά δανεικά από τη Χρυσή Αυγή».
Σε προηγούμενη ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού υπενθύμιζε επίσης ότι «είχε καταρρεύσει προ ημερών αυτό περί δήθεν “μακεδονικής μειονότητας”, με σχετική τροπολογία στα Σκόπια που κάνει ξεκάθαρα λόγο για “ομογένεια”, εναρμονιζόμενη με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος».
Ανέφερε μάλιστα: «Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά, οι οποίοι εδώ και μήνες επικαλούνται τη δήθεν αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ως άλλοθι για να μη στηρίξουν τη Συμφωνία, να πουν επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Ότι δεν τους καίγεται καρφί για τα εθνικά συμφέροντα και ο μόνος λόγος που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι γιατί ελπίζουν σε μία ύστατη ευκαιρία πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων. Ματαιοπονούν!».
Ερώτημα κρίσεως: Ποιo θα είναι το επόμενο πρόσχημα της ΝΔ και των παραφυάδων της;
Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, απευθύνει το ερώτημα στη ΝΔ με αφορμή την τροπολογία για την υπηκοότητα που ενέκρινε η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Η θλιβερή ΝΔ ντύνεται μακεδονομάχος στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται τη Συμφωνία».
Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ ενέκρινε σήμερα την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (“Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».
Όπως αναφέρθηκε στη σχετική σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή, «με την τροπολογία αυτή γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της υπηκοότητας και της εθνότητας» των πολιτών της χώρας.
Σχετικά με τα προσχήματα της ΝΔ όμως, αντιγράφω από την σημερινή ΕΣΤΙΑ κάτι ενδιαφέρον: “Σε όλα τα κλειστά δείπνα της αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών κορυφαία στελέχη της ΝΔ έδιναν παρασκηνιακώς τη διαβεβαίωση ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευσις θα αρνηθεί να κυρώσει μεν την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στη δεύτερη ψηφοφορία […] για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η ΝΔ επρόκειτο να ψηφίσει θετικά […] Την απόφαση αυτή της ΝΔ για διπλή ψήφο – όχι στις Πρέσπες, ναι στο Πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ – απεκάλυψε προχθές δημοσίως σε ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης […]”.
Με άλλα λόγια, η θλιβερή ΝΔ ντύνεται μακεδονομάχος στο εσωτερικό (“καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα συνοχής”, όπως λέει η μαρτυριάρα ΕΣΤΙΑ), αλλά στο εξωτερικό διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται τη Συμφωνία.