Μετά την άρνηση της Αστυνομίας να του επιστρέψει το διαβατήριο, το οποίο του είχε αφαιρεθεί μετά από διάταξη της τότε Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, Ειρήνης Τζίβα, με την οποία του είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εισέπραξε «όχι» και από το ΣτΕ.
Μάλιστα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με το σκεπτικό του από τη μια δικαιώνει ΑΠΌΛΥΤΑ την Ειρήνη Τζίβα, και από την άλλη εκθέτει το δικαστικό συμβούλιο Πειραιά που δεν είχε επικυρώσει την διάταξη της.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δ Τμήμα) που απέρριψε το αίτημα του Ευαγγ. Μαρινάκη να ανασταλεί σχετικά απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας, έκρινε ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου του έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο στον μεγαλοπαράγοντα του Τύπου και του ποδοσφαίρου όσο και σε τρείς συνεργάτες του, είχαν αφαιρεθεί τα διαβατήρια με διάταξη της Ειρήνης Τζίβα αφού πρώτα τους είχε ασκήσει μια σειρά βαρύτατων κακουργηματικών διώξεων τις οποίες συνέδεε με την υπόθεση του ναρκόπλοιου Noor1.
Ο Eυάγγελος Μαρινάκης, πατώντας στην άρνηση του δικαστικού συμβουλίου να επικυρώσει τη διάταξη Τζίβα, αρχικά απευθύνθηκε στην αστυνομία ζητώντας τη επιστροφή του διαβατηρίου του .Η αρμόδια διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ δεν έκανε δεκτό το αίτημα με αποτέλεσμα ο Ευάγγ, Μαρινάκης να προσφύγει σχετικά στο ΣτΕ αιτούμενος την αναστολή και ακύρωση της αρνητικής απόφασης .
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης τους ότι η πρόβλεψη του Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα.
Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει αναστολή, καθώς το περιοριστικό αυτό μέτρο δεν αφήνει στην διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, στην αρχή της αναλογικότητας καθώς και ότι μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι το δικαστικό συμβούλιο Πειραιά που δεν είχε επικυρώσει τη διάταξη Τζίβα είχε αντίθετη γνώμη από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας για το πότε συντρέχουν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος.