Με αφορμή την τελευταία ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ε. Ηγουμενίδης προχώρησε σε αναφορά-παρέμβαση για τα θέματα των αγροτών:
«Μετά την παρατεταμένη ανομβρία, την ξηρασία, τον δάκο, την ακαρπία, τώρα και με το χαλάζι στο Ηράκλειο, η ενίσχυση των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής είναι επιβεβλημένη μέσα από την επίσπευση όλων των δυνατών ενεργειών.
Στα πλαίσια αυτά, καθίσταται αναγκαία η άμεση επιτάχυνση της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να υπάρξει η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών -που έχουν ήδη εκκινήσει- για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών στο Ηράκλειο.
Παράλληλα, λίγες μέρες πριν την καταβολή των ενισχύσεων, επιτείνεται η ανάγκη άρσης ενός «παράδοξου» του παρελθόντος: «Οι επιδοτήσεις ναι μεν να μην κατάσχονται από τον ΟΠΕΚΕ, αλλά οι λογαριασμοί των αγροτών να δεσμεύονται».
Σχετικά με αυτό το νομικό «παράδοξο», είναι χαρακτηριστική διάταξη του Κ.Πολ.Δ. που ορίζει ότι «εξαιρούνται από την κατάσχεση κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την κατάθεση του στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων».
Αυτό σημαίνει ότι μόλις κατατεθεί το ποσό – που υπερβαίνει το θεσπισμένο ακατάσχετο των 1.250 ευρώ – και υπάρχουν οφειλές, ενεργοποιείται αυτόματα η διαδικασία του «παγώματος» του λογαριασμού.
Σε όλες μας τις τελευταίες παρεμβάσεις, επισημαίνεται η ανάγκη επιτάχυνσης κατάθεσης ρητής διάταξης νόμου που να προστατεύει τους αγρότες και να κατοχυρώνει την ουσιαστική καθιέρωση του ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων, έτσι ώστε να προστατεύεται τόσο ο αγρότης όσο και η αγροτική παραγωγή.
Το σημερινό αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι σήμερα έχει τείνει “ευήκοα ώτα” σε αυτή ακριβώς τη θετική κατεύθυνση.
Πολύ πρόσφατα μάλιστα, σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς ενσωματώθηκαν και τελικά «πέρασαν» από τον σημερινό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κριτήρια και προτάσεις των φορέων της Κρήτης, ώστε να μην εξαιρεθούν οι περιοχές του νομού Ηρακλείου από τις εξισωτικές αποζημιώσεις.
Σε όλες μας τις παρεμβάσεις, είτε κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό, είτε μαζί με ομάδες αγροτών στο Υπουργείο, ακολούθησαν δεσμεύσεις που δεν έμειναν στον αέρα, αλλά που υλοποιήθηκαν.
Παράλληλα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης κατά 33% που οδηγεί σε μειώσεις και για τους μεσαίους και μεγαλύτερους αγρότες, αλλά και η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, αποτελούν πλέον διατάξεις ψηφισμένων νόμων.
Όπως άλλωστε ψηφίστηκε και η κατάργηση από 1.1.2019 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί – κατάργηση στην οποία δεν δόθηκε όση δημοσιότητα θα αναμενόταν.
Επιπλέον, όπως έχει τονιστεί και από το Υπουργείο, είμαστε στη διαδικασία ανανέωσης του νομικού πλαισίου της δακοκτονίας από την επόμενη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα κλιματικά δεδομένα.
Επίσης, σε λίγες μέρες θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα γίνει μια σειρά πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του δευτέρου πυλώνα.
Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, η επιτάχυνση και εξάντληση, τόσο όλων των διαδικαστικών, όσο όμως και των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων, είναι σήμερα επιβεβλημένη».