Περισσότεροι από 32.000 πολιτικοί, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και ειδικοί σε ζητήματα οικονομίας συμμετείχαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνία του Παρισιού το ζητούμενο για τους συμμετέχοντες ήταν να οριστούν κοινοί κανόνες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Μετά από 14 μέρες διαλόγου, διαπραγματεύσεων και διαφωνιών οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών κατέληξαν ομόφωνα σε ένα κοινό πλαίσιο που προβλέπει επιγραμματικά: Κανόνες για την καταγραφή εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που καθιστούν εφικτή μια σύγκριση της προόδου μεταξύ των κρατών. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ιστορικό ζημιών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Έκθεση ανά διετία για την οικονομική βοήθεια που χορηγείται στις φτωχότερες χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης στο Κατοβίτσε Μίχαλ Κουρτίκα δήλωσε προφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της Διάσκεψης: «Είναι μια το πρωί της νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια ιστορική επιτυχία που δίνει σάρκα και οστά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι οι κανόνες εγκρίθηκαν ομόφωνα. Όσο συμφωνήθηκαν στο Παρίσι έπρεπε να πάρουν πιο συγκεκριμένη μορφή. Και χαίρομαι που το καταφέραμε εδώ στο Κατοβίτσε της Πολωνίας».
Greenpeace: «Θα έπρεπε να πετύχουμε πολύ περισσότερα»
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή διαβάζοντας μήνυμα του γενικού γραμματέα του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε: «Η έγκριση των κανόνων που διέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού αποτελεί τη βάση για μια διαδικασία μετασχηματισμού, η οποία απαιτεί φιλοδοξία από τη διεθνή κοινότητα για να γίνει πράξη. Η επιστήμη δείχνει ότι χρειαζόμαστε φιλοδοξία για να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή. Από εδώ και στο εξής λοιπόν οι πέντε προτεραιότητες είναι: «φιλοδοξία, φιλοδοξία φιλοδοξία, φιλοδοξία και φιλοδοξία».
Εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων όπως της Greenpeace εξέφρασαν απογοήτευση για τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΜΚΟ Τζένιφερ Μόργκαν «μετά από μια χρονιά γεμάτη καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις προειδοποιήσεις κορυφαίων επιστημόνων θα έπρεπε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Ο ορισμός κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος δεν αρκεί όταν πολλές χώρες απειλούνται να εξαφανιστούν από το χάρτη». Κριτική στα αποτελέσματα ασκεί και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το οποίο εκτιμά ότι «οι αποφάσεις δεν αρκούν για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου».
Η επόμενη Διάσκεψη για το Κλίμα θα πραγματοποιηθεί στη Χιλή τον Δεκεμβρίου του 2019 ή το Ιανουάριο του 2020. Ήδη ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πένια έγραψε στο twitter ότι η χώρα του θα κάνει ότι μπορεί «για να συμβάλλει στην συγκράτηση υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Πηγή: Deutsche Welle