«Αν η Ν.Δ. θεωρεί, όπως το θεώρησαν και άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη και έχασαν από αυτό, ότι με το να φλερτάρει με τέτοιες ιδέες, να φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, θα ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, θεωρώ ότι κάνει μεγάλο λάθος» τονίζει σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό 24/7 η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
Για τις μαθητικές καταλήψεις, τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία και τη στάση της ΝΔ, αλλά και τα θετικά μέτρα μετά το τέλος του μνημονίου, μίλησε στο ραδιοσταθμό 24/7 η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
Ειδικότερα είπε:
Για τις μαθητικές καταλήψεις και τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία
Καταρχάς δεν είναι ριζοσπαστικοποίηση προς τα δεξιά. Δεν είναι “ριζοσπαστικοποίηση” σίγουρα η Χρυσή Αυγή, τα εθνικιστικά συνθήματα, τα συνθήματα μισαλλοδοξίας, τα συνθήματα «Ελλάς ή τέφρα», τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής που είδαμε σε πανό. Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω τους μαθητές φασίστες ή χρυσαυγίτες, αλλά θα καταδικάσω μετά βδελυγμίας την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να μπει στα σχολεία δια μέσου του Μακεδονικού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση όλων των κομμάτων. Δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση που αντέδρασαν στις ακροδεξιές κινητοποιήσεις. Αντέδρασε και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, μέσα από τους συλλόγους γονέων, μέσα από τα επίσημα συνδικάτα των καθηγητών. Ο φασισμός δεν είναι ριζοσπαστικοποίηση.
Για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη διείσδυση της ΧΑ
Αυτή η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής θα έπρεπε να βρει την αντίδραση όχι μόνο σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό τη βρήκε, αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου. Αντί γι’ αυτό, είχαμε μισόλογα από την πλευρά της Ν.Δ., ήξεις – αφήξεις, είχαμε στελέχη της Ν.Δ. να λένε μεν ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά να λένε δε ότι είναι πατριωτική ευαισθησία οι μαθητές να έχουν συνθήματα ότι «η Δημοκρατία ξεπουλά τη Μακεδονία». Επισήμως η Ν.Δ. καθυστέρησε τρεις μέρες μετά από την πρώτη δήλωση του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος κάλεσε την Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει την στάση της. Η αντίδρασή της αρχικά δεν ήταν επίσημη, ήταν μέσω διαρροών. Κάτι σημαίνει όταν ένα κόμμα δεν καταδικάζει επισήμως, αλλά μέσω ανώνυμων πηγών διαρρέει πράγματα. Και, βέβαια, δεν έχουμε καμία καταδίκη ούτε των ανακοινώσεων των ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών της Ν.Δ. Ούτε έχουμε δει κάποια καταδίκη των δηλώσεων Γεωργιάδη και Βορίδη, οι οποίοι, με τη σειρά τους, χρησιμοποίησαν αρκετά υποστηρικτικά σχόλια απέναντι σε αυτές τις κινητοποιήσεις.
Αν η Ν.Δ. θεωρεί, όπως το θεώρησαν και άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη και έχασαν από αυτό, ότι με το να φλερτάρει με τέτοιες ιδέες, να φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, θα ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, θεωρώ ότι κάνει μεγάλο λάθος. Το επιχείρησε αυτό και ο κ. Σαμαράς όσο ήταν πρωθυπουργός και είδαμε ότι τελικά κατάφερε να γιγαντωθεί η Χρυσή Αυγή στις γειτονιές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα πριν από δυο εβδομάδες έλεγε στους Ευρωπαίους με περηφάνια ότι έκανε την περιβόητη, την “τολμηρή” στροφή του προς το κέντρο, φαντάζομαι ότι και ο ίδιος δεν εννοεί τολμηρή στροφή προς το κέντρο τα στελέχη του και οι εκπαιδευτικοί του κόμματός του να ενθαρρύνουν τους μαθητές να κατεβαίνουν στους δρόμους με τέτοια συνθήματα.
Για την έξοδο από τα μνημόνια και για τα θετικά μέτρα
Ο κόσμος έχει αναγνωρίσει πλέον ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν απλώς κάτι το οποίο υποσχόμασταν, έχει έρθει, είναι πραγματικότητα. Αυτό που περιμένει από μας είναι αυτή η πραγματικότητα των οικονομικών στοιχείων και των θετικών αξιολογήσεων της Κομισιόν και άλλων, να αποτυπωθεί στην καθημερινότητά του. Τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τα περισσότερα έχουν ψηφιστεί, άλλα θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα, θα αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών και στα εισοδήματά τους. Με αυτά προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι οι πληγές της κοινωνίας δεν έχουν επουλωθεί, ότι χρειάζονται να γίνουν πραγματικά πολλά περισσότερα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια επιστροφή στα εισοδήματα και στα εργασιακά δικαιώματα πριν από την κρίση. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι πολίτες μπορούν να μας εμπιστευτούν και για την επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια και για την επόμενη τετραετία, μετά το φθινόπωρο του ΄19, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας.
Εάν συζητήσουμε τώρα, τι έγινε στη συμφωνία του ΄15 με τους δανειστές, η οποία ήταν προϊόν ενός στυγνού εκβιασμού από την πλευρά των ευρωπαίων, μπορούμε να δούμε πολλά αρνητικά μέτρα τα οποία ούτε τότε τα υπερασπιστήκαμε, και τα οποία αναγκαστήκαμε να τα εφαρμόσουμε. Με ειλικρίνεια το παραδεχθήκαμε αυτό στους Έλληνες και ζητήσαμε την ψήφο τους τον Σεπτέμβρη του ΄15. Αυτό, όμως, το οποίο δηλώσαμε και δεσμευτήκαμε να κάνουμε –και το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε- είναι ότι η χώρα πρέπει να βγει από το μνημόνιο, για να είναι ελεύθερη η ίδια να επιλέγει τις πολιτικές που θα ασκεί και όχι οι πολιτικές να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων, αξιολογήσεων, δόσεων που δίνονται ή δεν δίνονται από τους δανειστές. Και μέσα στους συμφωνημένους στόχους του 3,5% για τα επόμενα χρόνια η χώρα να επιλέγει εκείνα τα μέτρα άσκησης πολιτικής που θα μπορούν να είναι και μέτρα άσκησης κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ανάπτυξης για τους πολλούς. Αυτό είναι το οποίο καταφέρνουμε σήμερα να κάνουμε και είναι κάτι για το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Γιατί δεν προσπαθούμε να πουλήσουμε ένα success story όπου ξαφνικά όλα είναι υπέροχα, όλα είναι θαυμάσια και δεν υπάρχουν δυσκολίες. Είναι δύσκολος ο δρόμος. Όμως έχουμε μια πραγματικότητα, που η πραγματικότητα είναι η έξοδος από τα μνημόνια. Όπως επίσης πραγματικότητα είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, την προηγούμενη Τετάρτη, τα μέτρα που θα ψηφιστούν, ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί.
Για τον ΕΝΦΙΑ και τις ελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα
Τον ΕΝΦΙΑ δεν τον επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον κατήργησε όταν ανέλαβε την εξουσία, αυτά είναι πράγματα τα οποία τα συζητήσαμε και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του ΄15, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Ο ΕΝΦΙΑ όμως τώρα μειώνεται κι αυτό, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από το υπουργείο Οικονομικών, σημαίνει σημαντικές μειώσεις τόσο για τα ασθενέστερα όσο και για τα μεσαία στρώματα. Κι απέναντι στα πραγματικά στοιχεία δεν έχει πολλά πράγματα να πει η Ν.Δ. Το άλλο επιχείρημα το οποίο επικαλείται η Ν.Δ. είναι ότι δεν κάνουμε πολλά πράγματα για τα μεσαία στρώματα. Μα και η μείωση των εισφορών στα μεσαία στρώματα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, εκείνο το 12% που είδε αυξήσεις με το νόμο Κατρούγκαλου. Κατά τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών έχουν ωφεληθεί από το νόμο Κατρούγκαλου. Για το υπόλοιπο ποσοστό υπήρχαν όντως δυσανάλογες επιβαρύνσεις, κι αυτές είναι που διορθώνουμε τώρα.
Για τη στάση της ΝΔ απέναντι στα θετικά μέτρα
Αν όντως θεωρεί ότι βάζουμε βόμβες στα θεμέλια της οικονομίας, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και να επικαλεστεί αυτό το επιχείρημα, το οποίο όντως το λένε στελέχη της Ν.Δ. Θα μπορούσε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό στη Βουλή, να τον ακούσουν οι Έλληνες πολίτες και να καταψηφίσει αυτά τα οποία φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Αλλά δεν το κάνει αυτό. Αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να κρύβεται μεν από τη Βουλή –την προηγούμενη βδομάδα ήταν στην Κυψέλη, χθες δεν ξέρω πού ήταν, όπως δεν ξέρω και που θα είναι την επόμενη φορά. Έχουν αναγκαστεί να συρθούν πίσω από τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίζουν τα μέτρα τα οποία έλεγαν την προηγούμενη περίοδο ότι δεν θα έρθουν. Γιατί, αν ανατρέξουμε σε συζητήσεις που έχουμε κάνει πριν από ένα χρόνο, σχετικά με τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για το μεταμνημονιακό σχέδιο, για την έξοδο από τα μνημόνια και γι’ αυτά που θα υλοποιηθούν αμέσως μετά την έξοδο, η Ν.Δ, έχει διαψευστεί παντού. Έλεγε ότι θα έρθει ο κόφτης, ότι η οικονομία θα πάει στα βράχια, ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από τα μνημόνια, έλεγε ότι θα υπάρξει τέταρτο και πέμπτο και έκτο μνημόνιο. Και αντί ο κ. Μητσοτάκης να αποδεχθεί αυτή την πολιτική του ήττα και να αλλάξει στρατηγική στόχευση συνεχίζει να καταστροφολογεί, μη μπορώντας να αντικρύσει τους Έλληνες πολίτες και να τους πει ότι «εγώ θα καταψηφίσω το κοινωνικό μέρισμα ή θα καταψηφίσω τη μείωση των εισφορών ή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».
Για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση της ΝΔ
Εμείς πάντα είχαμε θέση για τη σύνθετη ονομασία. Και αυτή τη θέση την είχαμε και όταν ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη υπουργός Εξωτερικών και, αν δείτε το 2008, όλες τις επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις του προέδρου μας τότε, στηρίζαν τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης Καραμανλή για να υπάρξει λύση. Αυτοί οι οποίοι έκαναν στροφή 180 μοιρών, και από εκεί που στήριζαν την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, τώρα καταλήγουν να γίνουν όψιμοι μακεδονομάχοι, είναι η ηγεσία της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός είναι ο οποίος έχει αλλάξει στάση.
Εμείς θεωρούμε ότι όσο περνάει ο καιρός οι πολίτες και της βόρειας Ελλάδας αντιλαμβάνονται ότι για να είναι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία μας οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων, ένα κέντρο συνεργασίας και οικονομικής συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αυτή η συμφωνία πρέπει να προχωρήσει. Πάνω από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει την FYROM ως «Μακεδονία». Η λύση που προτείνουμε αποκαθιστά την ιστορικότητα της ελληνικής Μακεδονίας και δεν αφήνει κανένα περιθώριο και καμία υπόνοια για οποιοδήποτε αλυτρωτισμό από τους γείτονες, κάτι δηλαδή το οποίο δεν το καταφέρανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη συμφωνία θα την υπερασπιστούμε. Στη Βουλή θα πάρει μεγάλη πλειοψηφία. Αυτή είναι η πεποίθησή μου και ήταν από την πρώτη στιγμή. Και θεωρώ ότι θα είμαστε συνολικά ωφελημένοι πολιτικά και δεν θα υπάρχουν εκλογικές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ από μια εθνικά συμφέρουσα λύση.
Για τη στάση των ΑΝΕΛ
Είναι μια συμβίωση η οποία έχει δυσκολίες, υπάρχει όμως η μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια, η οποία δεν θα ήταν δυνατή αν δεν είχε υπάρξει αυτή η συγκυβέρνηση. Τώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι γνωστές οι διαφορές μας με τους ΑΝΕΛ και με τον κ. Καμμένο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν θα συνδράμει στα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Οπότε, από αυτή την διαβεβαίωση του υπουργού Άμυνας είναι σίγουρο ότι η συγκυβέρνηση αυτή έχει μέλλον και δεν είναι η συμφωνία των Πρεσπών αυτή η οποία θα διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.
Για τη διερεύνηση των λογαριασμών Σημίτη και το ΚΙΝΑΛ
Για το ζήτημα των λογαριασμών, αυτό ήταν μια παραγγελία της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι έλεγχοι. Εμείς σαν κόμμα αυτό το οποίο σχολιάσαμε -και δεν το κάναμε τώρα, δεν είμαστε χθεσινοί ως πολιτικός φορέας, έχουμε υπάρξει και πριν γίνουμε κυβέρνηση – αυτό που λέγαμε ήταν ότι ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Μαντέλης, ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ελπίζω να μην ξεχνάω κανέναν- ήταν υπουργοί και κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη. Ότι δεν μπορεί ο κ. Σημίτης να σφυρίζει αδιάφορα για τα φαινόμενα διαφθοράς στην κυβέρνησή του και να μην αντιλαμβάνεται την πολιτική ευθύνη αυτών των φαινομένων. Υπήρχε ένα γενικευμένο σύστημα διαφοράς και ατιμωρησίας το οποίο, βέβαια, βασιζόταν και στον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος και πρέπει να αλλάξει. Η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εφόσον πραγματικά θέλει να πάρει αποστάσεις από την προηγούμενη περίοδο, θα πρέπει όλα αυτά να τα δει αυτοκριτικά. Και κυρίως πρέπει να δει αυτοκριτικά την πολιτική της συμπόρευση με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν διδαχθεί από αυτή την εμπειρία τους, από αυτή την καταστροφική εμπειρία για τη χώρα..
Την επόμενη περίοδο θα γίνει συζήτηση για τα σχέδια, για την πολιτική ουσία και το πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Και εκεί θα δούμε αν η κεντροαριστερά στη χώρα μας θα ακολουθήσει την πορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία έχει κόψει δεσμούς με το νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση ή αν θα συνεχίσει να πορεύεται χέρι – χέρι με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βορίδη. Αυτό μένει να το δούμε, γιατί η κα Γεννηματά στην ομιλία της για την Συνταγματική Αναθεώρηση αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα, θα έλεγα, αόριστα. Οπότε, μένει να δούμε ποια θα είναι η συζήτηση, πώς θα αποσαφηνιστούν και από τη δική της πλευρά και κατά πόσο θα στηρίξει προοδευτικές αλλαγές τις οποίες θέτει ως προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Που αφορούν την προστασία των δημόσιων αγαθών, τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους, την απλή αναλογική. Είναι μια σειρά ζητημάτων στα οποία υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και των δυνάμεων της συντήρησης.