Τον καταξιωμένο Καθηγητή, Δ/ντή του Τμ. Ιατροδικαστικών Επιστημών και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας & Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του ΠαΓΝΗ, Αριστείδη Τσατσάκη, τίμησε στην σημερινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου για την συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών του Μαλεβιζίου με θέμα: «Εξάρτηση από το αλκοόλ και άλλες ουσίες σε μικρή ηλικία – Κίνδυνοι και προφυλάξεις».
Πρόκειται για τον νέο κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου, μέσω των οποίων θα τονιστούν στα παιδιά – κυρίως – αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη χρήση αλκοόλ, καπνού, ναρκωτικών και άλλων ουσιών, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Δεδομένων δε των περιστατικών κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την Κρήτη οι δράσεις αυτές θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλουν στο να καταρριφθούν τα κακώς εννοούμενα στερεότητα που ωθούν τα μικρά παιδιά στη χρήση – αλλά και κατάχρηση – αυτών των ουσιών. Παράλληλα, θα συνεχιστεί και το επιτυχημένο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, που ξεκίνησε την σχολική περίοδο 2017 – ’18, πάντα σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.
Στην προσφώνησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, όπως καλά γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια η Δημοτική μας Αρχή έχει ξεκινήσει έναν ευρύ κύκλο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του Μαλεβιζίου σε θέματα καίρια, όχι μόνο για την καθημερινότητά τους, αλλά ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.
Πολλές οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια του Μαλεβιζίου, πάντα με τη συνεργασία της σχολικής κοινότητας, με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά μας τους κινδύνους που διατρέχουν σε διάφορους τομείς της ζωής τους, όπως είναι η οδική ασφάλεια, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, ο σχολικός εκφοβισμός, κ.α. Δράσεις που γίνονται με την συμμετοχή καταξιωμένων προσωπικοτήτων και φορέων από διάφορους χώρους, από εξειδικευμένους συνεργάτες που αφιλοκερδώς και με πραγματικά μεγάλη όρεξη, προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και έχουν θέσει εαυτούς στη διάθεση της μαθητικής μας κοινότητας. Αυτές οι ενέργειες, πιστεύω ότι έχουν αποτέλεσμα. Η σωστή ενημέρωση άλλωστε, αποτελεί το κλειδί της πρόληψης.
Κι αυτός είναι ο στόχος μας: Να δώσουμε στη σωστή τους διάσταση όλα αυτά που η νεανική άγνοια ίσως δεν σπουδαιολογήσει και αυτό οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.
Συνεχίζοντας αυτήν την προσπάθεια, θεωρήσαμε σκόπιμο να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων με στόχο να καταλάβουν τα παιδιά μας τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών στις μικρές ηλικίες. Να μιλήσουμε στα παιδιά για το τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό τους, τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από ψευδεπίγραφα πρότυπα, αλλά και τις προφυλάξεις που μπορούν να πάρουν.
Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε έναν κορυφαίο συντοπίτη μας, έναν λαμπρό επιστήμονα με τεράστια διεθνή δράση και διακρίσεις: Στον Καθηγητή, Διευθυντή του Τμήματος Ιατροδικαστικών Επιστημών και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης κ. Αριστείδη Τσατσάκη. Και με χαρά διαπιστώσαμε ότι ο αγαπητός καθηγητής, παρά το εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμά του, προθυμοποιήθηκε να συνδράμει στην προσπάθειά μας πραγματοποιώντας παρουσιάσεις στις σχολικές μας μονάδες.
Φίλες και φίλοι, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμμετοχή του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη σε αυτόν τον νέο κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων, θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στο να κατανοήσει η νεολαία μας τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό ενός παιδιού που εκτίθεται σε αυτές τις ουσίες.
Θεωρώ ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να ανταποδώσουμε την τιμή, είναι να τον βραβεύσουμε για την προσφορά του και να αναδείξουμε το βαθύτερο μήνυμα αυτής της συνεργασίας: Οφείλουμε όλοι μας, Αυτοδιοίκηση, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς, να σταθούμε στο πλευρό της νεολαίας μας, στο πλευρό της κοινωνίας μας και να συμβάλλουμε στο να αλλάξουν όλα αυτά τα κακώς κείμενα που ορισμένες φορές μπορούν να επιφέρουν τραγικά αποτελέσματα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα σας κουράσω διαβάζοντας το πολυσέλιδο βιογραφικό του Αριστείδη Τσατσάκη. Θα σας αναφέρω απλά ότι είναι εκλεγμένο Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, αλλά και ομότιμο μέλος της Ακαδημίας Τοξικολογικών Επιστημών των Η.Π.Α. Έχει συντάξει πάνω από 1000 δημοσιεύσεις, βιβλία, άρθρα και παρουσιάσεις, από τις οποίες πάνω από 400 είναι δημοσιευμένες σε διεθνή, έγκριτα και υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά. Είναι κάτοχος αρκετών ευρεσιτεχνιών, έχει δώσει περισσότερες από 200 διαλέξεις ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και έχει προεδρεύσει σε μεγάλο αριθμό διεθνών συμποσίων και σεμιναρίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Έχει συντονίσει ως κύριος ερευνητής περισσότερες από 50 επιστημονικές έρευνες και τεχνολογικά προγράμματα, δημιουργώντας συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα έχει οργανώσει περισσότερα από 10 διεθνή συνέδρια στο πεδίο της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης έχει επίσης εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιριών Τοξικολογίας και επίτιμος καθηγητής σε πολλά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανά τον κόσμο, ενώ συντονίζει έρευνες σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.
Κύριε καθηγητά, είναι μεγάλη η χαρά που σας έχουμε δίπλα μας σε αυτήν μας την προσπάθεια. Τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, θερμά σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανόλης Γενναράκης ευχαρίστησε κι εκείνος με την σειρά του τον Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το πλούσιο βιογραφικό και την μεγάλη συνεισφορά του στην επιστήμη. Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Μανώλης Παπαδομανωλάκης, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμια Σχολικής Επιτροπής Άννα Φραντζεσκάκη, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμια Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Ντουλάκης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου Κώστας Τριγώνης.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής, Δ/ντής του Τμ. Ιατροδικαστικών Επιστημών και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας & Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του ΠαΓΝΗ, Αριστείδης Τσατσάκης τόνισε: «Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σας ευχαριστώ για την τιμητική αυτή αναγνώριση την οποία αποδέχομαι με χαρά.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει πανάρχαια και λαμπρή ιστορία. Αποτελεί δε σήμερα ένα μοντέλο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα με εξίσου ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον του. Οι δημότες Μαλεβιζίου κι εσείς οι αιρετοί εκπρόσωποι, είστε άνθρωποι θετικοί, με ικανότητες, όρεξη και πάνω απ’ όλα με διάθεση για προσφορά στο Δήμο. Κατά τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Ξενοφώντα, Ήδιστον άκουσμα έπαινος. Ο γλυκύτερος από τους ήχους είναι ο έπαινος. Τον έπαινό σας τον αποδέχομαι σήμερα με απόλυτη ευθύνη απέναντι στους δημότες Μαλεβιζίου και στο κοινωνικό σύνολο εν γένει, για την προσφορά διαρκώς και εμπράκτως και του δικού μου επιστημονικού έργου στην υπηρεσία τους.
Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ για την τιμή που μου περιποιείται και σας παρέχω τη διαβεβαίωση ότι θα πράξω ό,τι μου αναλογεί προκειμένου να αναδειχτώ αντάξιός της.
Σας ευχαριστώ!».
Το παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσαν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέκα Καλογεράκη, Γιάννης Τσιαούσης, Γιώργος Χαλκιαδάκης, Γιάννης Σιατίτσας και Χαράλαμπος Μαμουλάκης, καθώς και η σύζυγος, τα παιδιά, οι γονείς και φίλοι του Αριστείδη Τσατσάκη.
Ποιος είναι ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Αριστείδης Τσατσάκης, PhD, ERT, FATS, DHonC, DHonC, DHonC, HonProf, FMRAS.
Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Ιατροδικαστικών Επιστημών και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης.
Έχει συντάξει πάνω από 1000 δημοσιεύσεις (βιβλία, άρθρα και παρουσιάσεις σε συνέδρια), από τις οποίες πάνω από 400 είναι δημοσιευμένες σε διεθνή, έγκριτα και υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά. Ακόμη, είναι κάτοχος αρκετών ευρεσιτεχνιών και έχει εκτενή σειρά αναφορών και αναγνώσεων/λήψεων των επιστημονικών άρθρων του.
Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης έχει δώσει πληθώρα διαλέξεων (περισσότερες από 200) ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και έχει προωθήσει και προεδρεύσει σε μεγάλο αριθμό διεθνών συμποσίων και σεμιναρίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Έχει συντονίσει ως κύριος ερευνητής περισσότερες από 50 επιστημονικές έρευνες και τεχνολογικά προγράμματα, δημιουργώντας συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα έχει οργανώσει περισσότερα από 10 διεθνή συνέδρια στο πεδίο της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας.
Ο Καθηγητής εκλέχθηκε το 2012 πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιριών Τοξικολογίας (EUROTOX) και υπηρέτησε από το 2014 έως το 2016. Κατέχει επίσης έντονη δραστηριότητα ως αρχισυντάκτης και συντάκτης σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά Τοξικολογίας.
Το 2014 αναγορεύθηκε Επίτιμος Καθηγητής στο Federal Institute of Hygiene and Toxicology στη Μόσχα και το 2016 Επίτιμος Διδάκτορας στο MendeleevUniversity στη Μόσχα. Ένα χρόνο μετά, το 2017, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας στο Far East Federal University (FEFU) στο Βλαδιβιστόκ και στο Carol Davilaστο Βουκουρέστι. Το 2016 εκλέχθηκε ως Μέλος (από εξωτερικά κράτη) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας (FMRAS) και το 2017 ως ομότιμο μέλος της Ακαδημίας Τοξικολογικών Επιστημών των Η.Π.Α. (FATS, USA).
Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι εμπνευστής, ιδρυτής, επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της spin-off εταιρίας του Πανεπιστημίου ΚρήτηςToxPlus S.A. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή είναι η βιοπαρακολούθηση ξενοβιοτικών σε ποικιλία βιολογικών δειγμάτων καθώς και η σύνδεση της χρόνιας έκθεσης σε χαμηλές δόσεις χημικών ουσιών με προβλήματα υγείας και ασθένειες (εκτίμηση κινδύνου).
Έχει αναπτύξει πληθώρα βιοδεικτών της έκθεσης και επίδρασης των φυτοφαρμάκων και άλλων τοξικών χημικών ανακαλύπτοντας του τρόπους δράσης και τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Οι έρευνες που συντονίζει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική (Κορέα, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ιράν, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία), προσομοιώνουν για πρώτη φορά τη συνδυαστική, μακροχρόνια και συσσωρευτική έκθεση του πληθυσμού στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στο περιβάλλον και διερευνούν τη συσχέτισή τους με πολλαπλά προβλήματα υγείας.