Ξεχάστε το Ροβανιέμι. Ξεχάστε οτιδήποτε παραμυθένιο έχετε ποτέ φανταστεί για τα Χριστούγεννα και την ονειρική εικόνα όπου τα ξωτικά του Άη Βασίλη κατασκευάζουν τραγουδώντας παιχνίδια για τα παιδιά όλου του κόσμου.
Στην πραγματικότητα, τα Χριστούγεννα φτιάχνονται και πωλούνται σε μια κινέζικη πόλη, την Yiwu. Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζετε στο σαλόνι σας, τα led λαμπάκια που το φωτίζουν, οι γιρλάντες, οι μπάλες, ο Άη Βασίλης που κινείται ρυθμικά με τη βοήθεια μπαταριών, όλα είναι φτιαγμένα στην Yiwu.
750 εργοστάσια και βιοτεχνίες εδρεύουν στην Yiwu, με αντικείμενο τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Δεκάδες χιλιάδες εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς- κυριολεκτικά- υπό 30ο C, μέσα στο κατακαλόκαιρο προκειμένου αγοραστές από όλο τον κόσμο να αγοράσουν τα εμπορεύματά τους το αργότερο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου για να είναι έτοιμοι τα Χριστούγεννα.
Άλλωστε κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνεται μια τεράστια έκθεση στην πόλη, όπου χιλιάδες εκθέτες παρουσιάζουν την γιορτινή πραμάτεια τους στα περίπτερα, με χιλιάδες αγοραστές από όλο τον κόσμο να προχωράνε σε μαζικές παραγγελίες για Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία.
Σε ρεπορτάζ του BBC, δημοσιογράφος που είχε επισκεφτεί την πόλη των Χριστουγέννων στην Κίνα και διαπίστωσε τις σκληρές συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων, ανέφερε ότι ο μισθός του μάνατζερ μιας βιοτεχνίας κυμαίνεται στα 200-300 δολάρια/μήνα, για να εργάζεται 6 μέρες τη βδομάδα, σε δωδεκάωρη απασχόληση.
Όταν φτάνουν τα Χριστούγεννα, τα οποία στην Κίνα δεν τα γιορτάζουν έτσι κι αλλιώς, οι χιλιάδες εργάτες της Yiwu δουλεύουν ήδη για τα εμπορεύματα του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.
Ειδικά φέτος, υπήρχε ο φόβος των δασμών του Τραμπ και οι Κινέζοι επιχειρηματίες περίμεναν εναγωνίως να διαπιστώσουν τυχόν επιπτώσεις στις παραγγελίες που θα δέχονταν. «Δεν μας νοιάζει τι κάνει ο Τραμπ, δεν μας επηρεάζει. Οι παραγγελίες πήγαν πολύ καλά και φέτος» λέει στο Bloomberg ο Hong Feihong, ιδιοκτήτης της εταιρίας Ziru Christmas Crafts.
Και όμως, οι δασμοί ύψους 10% που επέβαλε ο Τραμπ στα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και το χαρτί περιτυλίγματος made in China, ισχύουν από το καλοκαίρι, ενώ από τον Ιανουάριο θα αυξηθούν περαιτέρω, στο 25%. Οι δασμοί βέβαια δεν επιβλήθηκαν μόνο στα κινέζικα, εισαγόμενα λαμπιόνια, αλλά σε 5.745 προϊόντα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρσι χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια από την Κίνα, αξίας 409 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες εισαγωγές ανήλθαν σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συνολικά, η κινέζικη βιομηχανία των Χριστουγέννων τζιράρει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τις εξαγωγές. Καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει την βιομηχανική υποδομή για να δημιουργήσει Χριστούγεννα σε τέτοιες ποσότητες. Και καμία άλλη περιοχή στην Κίνα δεν είναι εξειδικευμένη στα χριστουγεννιάτικα προϊόντα, σύμφωνα με τον Chen Jinlin, γενικός γραμματέας της Ένωσης Βιομηχανιών Χριστουγεννιάτικων Προϊόντων Yiwu .
Όπως υποστηρίζει ένας Κινέζος επιχειρηματίας, το παγκόσμιο αγοραστικό κοινό δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγοράζει στολίδια από την Κίνα, ακόμα και μετά τις αυξημένες τιμές που προκύπτουν από τους δασμούς. «Είναι απλό, και πάλι είμαστε οι πιο ανταγωνιστικοί. Εκτός αν θέλουν ένα χειρότερο προϊόν σε πολύ ακριβότερη τιμή, το οποίο μπορούν να βρουν αλλού» λέει, με μια δόση αλαζονείας.
Ίσως όμως να έχει δίκιο. Ειδικά το θέμα με τους δασμούς στα κινέζικα λαμπιόνια προκάλεσε πανικό σε τεράστιες αμερικάνικες εμπορικές αλυσίδες, όπως το Walmart, η Dollar Tree και το Ace Hardware, οι οποίες ζήτησαν μέσω επιστολής στον Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρεθούν τα λαμπιόνια από την πολιτική των δασμών.
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια μάλιστα, ενδέχεται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση Τραμπ -Ξι Τζίνπινγκ στο Μπουένος Άιρες στις 30 Νοεμβρίου, όπου θα συμμετέχουν στη διάσκεψη των G20.
Όσο για τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα που ξεπούλησαν φέτος στην Yiwu, αυτά ήταν τα μίνι χριστουγεννιάτικα δέντρα σε ροζ και το χρώμα της μέντας…
HuffPost Greece με πληροφορίες από Bloomerg, BBC