Θα απαιτηθούν μήνες πριν κάποιοι από τους κατοίκους του Πλωμαρίου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω της κατολίσθησης που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, επιστρέψουν στις οικίες τους. «Θα χρειαστούν μελέτες, οι οποίες θα υποδείξουν τα έργα που χρειάζεται να γίνουν στο σημείο.
Οι κάτοικοι για λόγους ασφαλείας δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν από την ολοκλήρωση των έργων στην περιοχή», τόνισε στην «Κ» ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.
Ομάδα του πανεπιστημίου μετέβη άμεσα στο σημείο για να οριοθετήσει την επικίνδυνη περιοχή λίγες ώρες μετά την αποκόλληση βράχων, που καταπλάκωσαν σπίτια και αποθήκες.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, πέντε σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ συνολικά 29 κτίσματα χρειάστηκε να εκκενωθούν, εκ των οποίων τα 14 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Εχουν απομακρυνθεί 37 άτομα. Με απόφαση του δήμου οι οικογένειες που απομακρύνθηκαν διαμένουν σε ξενοδοχεία. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία έργα πρέπει να συνεργαστούν άμεσα όλοι οι φορείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σοβαρός είναι ο κίνδυνος να συμβεί και άλλη κατολίσθηση, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ενώ οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν έως ένα βαθμό την ευαλωτότητα της περιοχής.
Πάντως, η κατολίσθηση ήταν το αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων: η μορφολογία του εδάφους (γκρεμός), σε συνδυασμό με τις διαρκείς μικροδονήσεις που συμβαίνουν στο νησί μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε πέρυσι, καταπόνησε τα πετρώματα. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι αυξημένες και έντονες βροχοπτώσεις, ενώ και ο τύπος των πετρωμάτων στην περιοχή ευνοεί τα κατολισθητικά φαινόμενα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιουνίου 2017 στη Λέσβο είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, που είχε ως συνέπεια να χάσει μια γυναίκα τη ζωή της, ενώ πάνω από 300 κτίρια σε όλο το νότιο τμήμα του νησιού (η συντριπτική πλειονότητά τους στο χωριό Βρίσα) καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πάνω από 1.000 οικήματα τότε υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Καθημερινή