Υπομονή συνιστά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε όσους επαναφέρουν εδώ και πολύ καιρό στο δημόσιο διάλογο το θέμα της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας επί της ουσίας και στο πρωτοσέλιδο των σημερινών «Νέων», σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία επιθυμεί να «διασωθούν» μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι και να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία, σημειώνει ότι η συζήτηση η οποία διεξάγεται αυτήν τη στιγμή αφορά τη δυνατότητα του ελληνικού προϋπολογισμού να είναι εντός στόχου, να επιτύχει δηλαδή η ελληνική οικονομία το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα».
«Αφ’ ης στιγμής, λοιπόν, επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν στη διαδικασία την οποία σας εξήγησα. Από εκεί και πέρα, όσοι βιάζονται ή όσοι θέλουν να γίνουν μάντεις κακών, όσοι θέλουν να βιαστούν ως προς το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής, νομίζω ότι θα ήταν καλό απλώς να κάνουν υπομονή και να μην εκτίθενται», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.
Την ίδια βέβαια ώρα κυβερνητική πηγή σημειώνει στο Documentonews.gr ότι τόσο η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (έρχεται αυτήν την εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή) είναι κυβερνητικές εξαγγελίες που έγιναν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Για την ουσία της συζήτησης εδώ και καιρό ο διάλογος αφορά στο εάν ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 επιτυγχάνεται χωρίς την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και με την παράλληλη εφαρμογή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ.
Στη δε ερώτηση αν τυχόν μη περικοπή των συντάξεων θα έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα στη συμφωνία με τους εταίρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν συζητάμε, ούτε προτιθέμεθα να συζητήσουμε, πιθανότητα αναστολής του μέτρου».
Στο θέμα της συμφωνίας με την Εκκλησία ο κ. Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι ο μισθός των κληρικών είναι απολύτως εξασφαλισμένος και διότι θα υπάρχει και εποπτεία του ελληνικού κράτους, σε σχέση με τη χρήση των κονδυλίων της επιδότησης.