Κυκλοφορεί πλέον το έντυπο πρόγραμμα της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου.
Το φυλλάδιο με τις περιλήψεις των ταινιών και τις πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών θα βρείτε σε βιβλιοπωλεία και καφέ του Ηρακλείου.
Για την κινηματογραφική χρονιά 2018-2019 το εικαστικό του φυλλαδίου επιμελήθηκε ο Κωστής Τζωρτζακάκης, ενώ η γραφιστική επιμέλεια ανήκει στη Μαργαρίτα Κονδυλάκη της motive creative.
Η ΝεΚΛΗ ευχαριστεί και τους δύο από καρδιάς για την έμπνευση και τη χορηγία τους.
Οι προβολές συνεχίζονται τη Δευτέρα 12/11/2018, στις 21:30 στο κινηματοθέατρο Αστόρια με την ταινία του Φράνσις Λι, “Του Θεού η Χώρα”.
Πρόγραμμα ΝεΚΛΗ 2018-2019
ΔΕΥΤΕΡΑ 22/10/2018
21:30
ΗΛΕΚΤΡΑ (1962, 110′)
Σκην: Μιχάλης Κακογιάννης
Πρωτ: Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιαλής
Ο Μιχάλης Κακογιάννης μεταφέρει με υποδειγματικό τρόπο τον ευριπίδειο μύθο της Ηλέκτρας στην κινηματογραφική οθόνη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί το αττικό αγροτικό τοπίο ως ένα ακόμα δραματουργικό παράγοντα του έργου του, συμπληρώνοντάς το με τα σκηνικά του Σπύρου Βασιλείου και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από τη λιτότητα, που φανερώνει μια ξεκάθαρη γνώση των δυνατοτήτων του κινηματογραφικού μέσου της εποχής, ο Κακογιάννης μάς παραδίδει ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό δημιούργημα, παραμένοντας πιστός στους στίχους του Ευριπίδη.
Ο Ευγένιος Ιονέσκο χαρακτήρισε την Ηλέκτρα ως την ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς, για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη διεθνή βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας καταδεικνύουν τη σημασία της ως ιδανικό αμάλγαμα θεατρικότητας και κινηματογραφικής τέχνης.
ΔΕΥΤΕΡΑ 29/10/18
21:30
LUCKY, (2017, 88′)
Σκην: Τζον Κάρολ Λιντς
Πρωτ: Χάρι Ντιν Στάντον, Ντέιβιντ Λιντς, Ρον Λίβινγκστον
Ο Λάκι, ένας 90χρονος μοναχικός βετεράνος, ακολουθεί πιστά την καθημερινή του ρουτίνα ενταγμένος στους νωχελικούς ρυθμούς της μικρής κωμόπολης στην έρημο του αμερικάνικου νότου, όπου κατοικεί. Η ανεξήγητη λιποθυμία του θα διαταράξει τη μονοτονία της καθημερινότητάς του, φέρνοντας μαζί τη γλυκόπικρη μελαγχολία του εφήμερου.
Τελευταία ταινία του σπουδαίου καρατερίστα Χάρι Ντιν Στάντον, η οποία συμπτωματικά λειτουργεί ως ιδανική υπόκλιση στο κοινό του. Ο Τζον Κάρολ Λιντς σμιλεύει προσεκτικά, με τρυφερότητα και αξιοπρέπεια, το πορτρέτο του ιδιοσυγκρασιακού ηλικιωμένου, που αποχαιρετάει στωικά τις συνήθειες, τα τοπία και τους ανθρώπους του.
ΔΕΥΤΕΡΑ 5/11/18
21:30
STALKER, (1979, 160′)
Σκην: Αντρέι Ταρκόφσκι
Πρωτ: Αλεξάντερ Καζαντανόφσκι, Ανατόλι Σολονίτζιν
Σε μια απροσδιόριστη μελλοντική κοινωνία δύο άντρες, ένας συγγραφέας και ένας επιστήμονας, οδηγούνται από τον Στάλκερ μέσα σε μια απαγορευμένη περιοχή, τη Ζώνη, προκειμένου να φτάσουν τελικά στο Δωμάτιο, εκεί όπου λέγεται ότι εκπληρώνονται οι επιθυμίες. Ο Ταρκόφσκι, μετά το «Σολάρις», διεισδύει ακόμα περισσότερο στο είδος της επιστημονικής φαντασίας με τον δικό του εικαστικό, μεταφυσικό τρόπο, μεταφέροντας τους θεατές σε μια μονοχρωματική δυστοπία. Στο «Στάλκερ» τίποτα δεν βρίσκει οριστική απάντηση και πολύ περισσότερο η αναζήτηση των μυστικών του κόσμου, της ζωής και της αιτίας της ανθρώπινης ύπαρξης.
ΔΕΥΤΕΡΑ 12/11/2018
21:30
ΤΟΥ ΘΕΟΥ Η ΧΩΡΑ
GOD’S OWN COUNTRY (2017, 104′)
Σκην: Φράνσις Λι
Πρωτ: Τζος Ο’Κόνορ, Τζέμα Τζόουνς, Χάρι Λίστερ Σμιθ
Ο Τζόνι, ένας τυπικός νεαρός της εργατικής τάξης, έχει αναλάβει την οικογενειακή φάρμα στο Γιορκσάιρ. Η ζωή του, στεγνή από ευχάριστα συναισθήματα, κυλάει ανάμεσα σε ακατάπαυστη εργασία, μπίρες και γρήγορο σεξ. Η έλευση του Γκιόργκι, ενός Ρουμάνου εργάτη, στη φάρμα θα ανατρέψει τη σκληρή ρουτίνα, φανερώνοντας στον Τζόνι μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη πραγματικότητα.
Το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Φράνσις Λι επιχειρεί με την ωμότητα και τον λυρισμό του να φέρει στο προσκήνιο το queer σινεμά, χωρίς να συμβιβάσει τον δυναμισμό του θέματος και την κινηματογραφική ματιά του.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/11/2018
21:30
ΕΚΕΙΝΗ
ELLE (2016, 130′)
Σκην: Πολ Βερχόφεν
Πρωτ: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Λοράν Λαφίτ, Αν Κοσινί
Η Μισέλ, μια δυναμική επιχειρηματίας, δέχεται επίθεση από άγνωστο θύτη μέσα στο σπίτι της. Αντιμετωπίζει το τραύμα του βιασμού, αποκρύπτοντας τον και επιχειρώντας να συνεχίσει την προηγούμενη ζωή της ως μάνα, σύζυγος, κόρη, διευθύντρια. Ο 78χρονος Πολ Βερχόφεν μάς παραδίδει ένα καλοδουλεμένο φιλμ, που ακροβατεί ανάμεσα στο θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία. Με όπλο την ερμηνευτική δεινότητα της Ιζαμπέλ Ιπέρ σμιλεύει μια σπουδή γύρω από δύσκολα θέματα, όπως τα όρια μεταξύ θύτη και θύματος, τη διαχείριση των τραυματικών καταστάσεων και τη σύνδεση της βίας με την απόλαυση. Η ταινία ήταν η επίσημη υποβολή της Γαλλίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ η Ιπέρ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της.
ΔΕΥΤΕΡΑ 26/11/2018
21:30
120 ΧΤΥΠΟΙ ΤΟ ΛΕΠΤΟ
120 BATTEMENTS PAR MINUTE (2017, 140′)
Σκην: Ρομπέν Καμπιγιό
Πρωτ: Ναχουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ, Αρνό Βαλουά, Αντέλ Ενέλ, Αντουάν Ρεϊνάρτζ
Η ταινία παρακολουθεί τη δράση της οργάνωσης Αct Up, μιας ακτιβιστικής οργάνωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση γύρω από το AIDS, στο Παρίσι, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει με τη δύναμη των πλάνων του να μετατρέψει τον θεατή σε κοινωνό της ιστορίας του. Χωρίς καμία υπόνοια διδακτισμού ο Καμπιγιό μάς φέρνει αντιμέτωπους με το σοκ των πρώτων τραγικών χρόνων του AIDS, όταν νέοι μάχονταν καθημερινά διεκδικώντας τα δικαιώματα των συντρόφων τους που χάνονταν από την ασθένεια. Σε ένα σήμερα που η ομοφοβία και το στίγμα απέναντι στους φορείς του HIV κάθε άλλο παρά έχει ξεπεραστεί, ταινίες όπως αυτή είναι επιτακτικά επίκαιρες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 3/12/2018
21:30
ΡΑΝ
RAN (1985, 160′)
Σκην: Ακίρα Κουροσάβα
Πρωτ: Τατσούγια Νακαντάι, Ακίρα Τεράο
Το Ραν, στα ιαπωνικά το χάος, είναι η τελευταία ταινία του Ακίρα Κουροσάβα. Εμπνευσμένος από τον Βασιλιά Ληρ, ο Κουροσάβα μπολιάζει την πλοκή του Σαίξπηρ με τους μύθους αλλά και την πρόσφατη ιστορία της Ιαπωνίας, μιας χώρας την οποία ο σκηνοθέτης βίωσε στην προσπάθειά της να ξεπεράσει το συλλογικό τραύμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Υπό αυτό το βλέμμα παρακολουθούμε την ιστορία του γέρου ηγεμόνα Χιντετόρα, που αποφασίζει να μοιράσει το βασίλειό του στους τρεις γιους του, με τον όρο της υπακοής στον πρωτότοκο. Οι προσδοκίες του Χιντετόρα θα αποβούν ουτοπικές, αφού θα ακολουθήσουν δολοπλοκίες, προδοσίες και τελικά αλληλοσπαραγμός ανάμεσα στα αδέλφια. Ο Κουροσάβα, στη διάρκεια των 10 ετών που αναζητούσε χρηματοδότηση, δημιούργησε μια επική ταινία προσεκτικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη, που πραγματεύεται φιλοσοφικά ερωτήματα για την ιστορία της ανθρωπότητας, χωρίς να γίνεται πομπώδης ή επίπεδη. Το Ραν αποτελεί ένα δοκίμιο για την ανθρώπινη φύση και ταυτόχρονα ένα καλλιτεχνικό πρότυπο με τρόπο ανάλογο των ομηρικών επών.
ΔΕΥΤΕΡΑ 10/12/18
21:30
ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ
NELYUBOV (2017, 128′)
Σκην: Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ
Πρωτ: Μαριάνα Σπίβακ, Αλεκσέι Ρόζιν, Μάτβεϊ Νόβικοφ
Ο Μπόρις και η Ζένια, που βρίσκονται στα πρόθυρα ενός επώδυνου διαζυγίου, καβγαδίζουν εξαπολύοντας βιτριολικές κατηγορίες για το ποιος θα αναλάβει την κηδεμονία του 12χρονου γιου τους. Το παιδί δεν αποτελεί πια γι’ αυτούς παρά μια υπόμνηση του αποτυχημένου τους γάμου, ένα εμπόδιο στα σχέδιά τους για μια καινούργια ζωή. Ο Αλιόσα κρυφακούει έντρομος και καταρρακωμένος τον καβγά τους και στη συνέχεια εξαφανίζεται μυστηριωδώς.
Στον κλειστοφοβικό, σπαραχτικό, χωρίς αγάπη μπεργκμανικό κόσμο του Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ, οι διαβρωμένες, αδιέξοδες σχέσεις των ηρώων απηχούν μία κοινωνία κυνική, αξιακά και ιδεολογικά αλλοτριωμένη, σε μια ταινία- πολιτικό σχόλιο πάνω στη χρεοκοπημένη θεσμικά και πολιτιστικά σύγχρονη ρωσική πραγματικότητα. Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 70ό Φεστιβάλ Καννών, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου και αποτέλεσε την επίσημη συμμετοχή της Ρωσίας στα Όσκαρ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 17/12/18
21:30
MANIFESTO (2017, 100′)
Σκην: Γιούλιαν Ρόζενφελντ
Πρωτ: Κέιτ Μπλάνσετ
Μέσα από δεκατρείς ιστορίες, πλήθος ετερόκλητοι χαρακτήρες-σύμβολα, μεταξύ των οποίων μια θρησκευόμενη μητέρα, ένας άστεγος, μια μοιρολογίστρα του μεσοπολέμου, μια βιομηχανική εργάτρια, μια αστή επιμελήτρια έργων τέχνης, μια μαριονετίστα, μια πανκ τραγουδίστρια και μια Ρωσίδα δασκάλα χορού, ενσαρκωμένοι ιδανικά από την οσκαρική Κέιτ Μπλάνσετ, ερμηνεύουν, υπό τη μορφή μονολόγου, αποσπάσματα από τα εμβληματικότερα καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ού αιώνα.
Νταντά, σουρεαλισμός, φουτουρισμός, Pop Art, Fluxus, Δόγμα’ 95 είναι μερικά από τα κινήματα και τα ρεύματα που εμπνέουν και μπαίνουν στο στόχαστρο του εικαστικού και κινηματογραφιστή Γιούλιαν Ρόζενφελντ, στο πλαίσιο ενός παθιασμένου στοχασμού πάνω στους όρους, την αναγκαιότητα και την κοινωνικοπολιτική διάσταση της τέχνης και στον ρόλο του σύγχρονου καλλιτέχνη. Μεγάλο Βραβείο και Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Μονάχου και επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς.
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/01/19
21:30
ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Την πρώτη ταινία του νέου έτους καλύπτει πέπλο μυστηρίου. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενου του φιλμ ούτε πώς θα επηρεαστεί ο ευαίσθητος ψυχισμός του ανυποψίαστου κοινού της πόλης.
Γενναίες και γενναίοι σινεφίλ, σας περιμένουμε την 14η Ιανουαρίου του σωτήριου έτους 2019, στις 21.30 ακριβώς, για να το ανακαλύψουμε παρέα…
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/01/19
21:30
ΑΦΕΡΙΜ!
AFERIM! (2015, 108′)
Σκην: Ράντου Ζούντε
Πρωτ: Τεοντόρ Κόρμπαν, Μιχάι Ρουμανέσκου, Μιχάι Κομανόιου, Τόμα Κούζιν, Αλεξάντρου Νταμπίτζα
Βλαχία 1835. Ένας τοπικός αστυνομικός και ο γιος του περιφέρονται στα χωριά και την ύπαιθρο της Βλαχίας καταδιώκοντας έναν τσιγγάνο που δραπέτευσε από τον αυταρχικό αφέντη του και καταζητείται για κλοπή. Με αφορμή τις περιπέτειες των τριών ανδρών, ο σκηνοθέτης ανασυνθέτει με διασκεδαστικά σαρκαστική διάθεση μια ολοζώντανη εικόνα των λαών της περιοχής των Βαλκανίων και της κοινωνίας της εποχής, όπου κυριαρχούν ο αμοραλισμός, η διχόνοια και οι κάθε λογής προκαταλήψεις.
Σε αυτό το στιλιζαρισμένο «φουστανέλα γουέστερν», που βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο Ρ. Ζούντε συνδυάζει με ευρηματικότητα και πρωτοτυπία τη μυθολογία του γουέστερν με τη σκωπτική υφή της λαϊκής κωμωδίας, για να σχολιάσει οξυδερκώς, με παράδοξο ύφος και θαρραλέο μαύρο χιούμορ, την κοινωνία μιας ολόκληρης εποχής και μιας γεωγραφικής περιοχής.
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/01/19
21:30
FOXTROT (2017, 108′)
Σκην: Σάμουελ Μάοζ
Πρωτ: Λιόρ Ασκενάζι, Σάρα Άντλερ, Γιονατάν Σιράι
Στο διαμέρισμα της οικογένειας Φέλντμαν κάποιος χτυπά το κουδούνι. Tρεις αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού ανακοινώνουν στο ζευγάρι τον θάνατο του γιου τους εν ώρα καθήκοντος. Η αναπάντεχη ανατροπή που θα ακολουθήσει θα βρει τη μητέρα συντετριμμένη και βυθισμένη στη θλίψη της και τον πατέρα κυριευμένο από τυφλή αυτοκαταστροφική οργή.
Στη σύγχρονη αυτή τραγωδία, που εξελίσσεται με φόντο την αραβοϊσραηλινή διαμάχη και αναμετράται με τα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης, ο σκηνοθέτης θίγει σε τρεις πράξεις, διαφορετικής φόρμας και ύφους, τα ζητήματα της ύβρης και της νέμεσης, της βίας και του μίσους, της συμπόνιας και της συμφιλίωσης, τοποθετώντας στο επίκεντρο του αφηγηματικού ιστού την τραγική φιγούρα του ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με το παράλογο, το ανεξέλεγκτο και το αναπόδραστο του παιχνιδιού της μοίρας και της τύχης. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας και Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας.
ΔΕΥΤΕΡΑ 04/02/19
21:30
Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ
PIERROT LE FOU (1965, 110′)
Σκην: Ζαν Λικ Γκοντάρ
Πρωτ: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Άννα Καρίνα, Σάμουελ Φούλερ
Ο Φερντινάν βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ έναν ανιαρό γάμο όταν συναντά τυχαία τη Μαριάν, έναν παλιό του έρωτα, και αποφασίζει να το σκάσει μαζί της απ’ το Παρίσι προς άγνωστη κατεύθυνση. Με μία ομάδα Αλγερινών δολοφόνων στο κατόπι τους, οι δύο εραστές περιπλανώνται φιλοσοφώντας, εμπλέκονται σε απροσδόκητα περιστατικά, καβγαδίζουν, ερωτεύονται, εγκαταλείπονται στα συναισθήματα και την εσωτερική τους περιπέτεια, δυναμιτίζουν τη ζωή τους, αναζητώντας νόημα.
Λίγο πριν από την κοινωνική έκρηξη του Μάη του ‘68 ο Γκοντάρ δημιουργεί ένα αντισυμβατικό, αναρχικό φιλμ με σουρεαλιστικά στοιχεία και ανατρεπτικό σπάσιμο της φόρμας, χαρακτηριστικό του κινήματος της νουβέλ βαγκ. Κατά τον σκηνοθέτη, δεν πρόκειται ακριβώς για μια ταινία αλλά για μια «σπουδή ταινίας» με θέμα «όχι την περιγραφή των ανθρώπων, αλλά εκείνου που υπάρχει ανάμεσά τους». Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 1965 και υποψηφιότητα του Μπελμοντό για BAFTA το 1967.
ΔΕΥΤΕΡΑ 11/02/19
21:30
ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΛΙΜΜΕΝΑ
BLUE RUIN (2014, 91′)
Σκην: Τζέρεμι Σολνιέ
Πρωτ: Μέικον Μπλερ, Ντέβιν Ράτρεϊ, Κέβιν Κόλακ
Ο Ντουάιτ Έβανς, ένας μυστηριώδης άστεγος που κοιμάται σε μια σκουριασμένη Πόντιακ και τρέφεται με ό,τι βρει στα σκουπίδια, φέρει ανεξίτηλο το τραύμα από την απώλεια των γονιών του σε μικρή ηλικία. Όταν μαθαίνει ότι ο δολοφόνος τους είναι και πάλι ελεύθερος, αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Οπλίζεται με ένα μαχαίρι και ξεκινά μία ιλιγγιώδη, καταδικασμένη να αποτύχει πορεία εκδίκησης.
Μελαγχολικό, τολμηρό, σαρκαστικό θρίλερ, που συνδυάζει ετερόκλητα κινηματογραφικά είδη, καταφέρνοντας να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, καθώς τον βυθίζει στον σκοτεινό κόσμο της άλλης Αμερικής και του περιθωριακού, μοναχικού αντιήρωα, τον οποίο ενσαρκώνει μοναδικά ο Μέικον Μπλερ. Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο Διεθνές Φεστιβάλ Σάντανς και στα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και του Τορόντο.
ΔΕΥΤΕΡΑ 18/02/19
21:30
THE FLORIDA PROJECT (2017, 111′)
Σκην: Σον Μπέικερ
Πρωτ: Γουίλεμ Νταφόε, Μπρούκλιν Πρινς, Βαλέρια Κότο
Στις ΗΠΑ τα μοτέλ έχουν γίνει το τελευταίο καταφύγιο των ανθρώπων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μόνιμη κατοικία. Ο πληθυσμός των κρυμμένων αστέγων αποτελείται κυρίως από οικογένειες που παλεύουν κάθε μέρα να διατηρήσουν μια στέγη. Η κεντρική λεωφόρος του Ορλάντο ανάμεσα στα θεματικά πάρκα και τα θέρετρα είναι γεμάτη από φτηνά μοτέλ, που κάποτε γέμιζαν από τουρίστες, ενώ σήμερα φιλοξενούν άστεγες οικογένειες. Ο Σον Μπέικερ, στην καλύτερη στιγμή του, τολμά να αφηγηθεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια και κινηματογραφική μαγεία ένα κομμάτι σκληρής καθημερινότητας στο περιθώριο σαν να επρόκειτο για μια υπέροχη ζωή. Ο Γουίλεμ Νταφόε απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ και για Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου..
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/2/19
21:30
ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ
KOLLEKTIVET (2016, 111′)
Σκην: Τόμας Βίντερμπεργκ
Πρωτ: Ούλριχ Τόμσεν, Τρίνε Ντίρχολμ, Φάρες Φάρες
Στην Κοπεγχάγη της δεκαετίας του ’70, ένας αρχιτέκτονας καθηγητής πανεπιστημίου, παντρεμένος με την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δανέζικης τηλεόρασης με την οποία έχουν μια δεκατετράχρονη κόρη, κληρονομεί το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε. Καθώς το σπίτι είναι τεράστιο και η συντήρησή του απαιτεί ένα σωρό έξοδα, η γυναίκα του έχει μια ιδέα. Γιατί να μην καλέσουν φίλους να ζήσουν μαζί τους, γιατί να μη μετατρέψουν το σπίτι σε κοινόβιο;
Ο Βίντεμπεργκ μας μεταφέρει τον αέρα μιας άλλης εποχής, μιας εποχής προοδευτικότητας και ανοιχτομυαλιάς, πειραματισμών και αισιοδοξίας, αγαπάει τους ήρωές του και αναπαριστά με τρυφερότητα την εποχή. Βραβείο Ερμηνείας για την Τρίνε Ντίρχολμ στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 04/3/19
21:30
Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
ALICE IN THE CITIES (1974, 112′)
Σκην: Βιμ Βέντερς
Πρωτ: Ρούντιγκερ Βόγκλερ, Γιέλα Ροτλάντερ
Ο Φίλιπ έχει έρθει στην Αμερική των ’70 για να ζήσει την περιπέτεια, την περιπλάνηση που οδηγεί στην έμπνευση, στην τέχνη, το «όνειρο». Οι προσδοκίες του διαψεύδονται και η επιστροφή στην Ευρώπη είναι πλέον μονόδρομος. Στο αεροδρόμιο, λίγο πριν την απογείωση, μία μητέρα αφήνει την εννιάχρονη κόρη της την Άλις στην «προσωρινή κηδεμονία» του και εξαφανίζεται. Όλα ανατρέπονται και ο ήρωας ξεκινά ένα διαφορετικό ταξίδι αναζήτησης με συνοδοιπόρο την αθωότητα και την καθαρότητα της ματιάς του νεαρού κοριτσιού. Το παράξενο δίδυμο αναζητά τη γιαγιά της Άλις διασχίζοντας τις ευρωπαϊκές πόλεις που γίνονται σταθμοί της ωρίμανσης των ηρώων, σ’ ένα ταξίδι επιστροφής στους τόπους των συναισθημάτων, αποτυπωμένων με λεπταίσθητη κινηματογραφία από τον φακό του Βέντερς, μέχρι την οριστική επιστροφή στο προσωπικό τους κέντρο. Η ταινία αποτελεί τον προάγγελο του εμβληματικού «Παρίσι, Τέξας».
ΔΕΥΤΕΡΑ 18/3/19
21:30
ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
JEUNE FEMME (2017, 97′)
Σκην: Λεονόρ Σεράιγ
Πρωτ: Ναταλί Ρισάρ, Λετισιά Ντος, Σουλεϊμάν Σεγιέ Ντιαγέ
Υποψήφιο για δύο Σεζάρ και βραβευμένο στις Κάννες με Χρυσή Κάμερα, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Λεονόρ Σεράιγ είναι μια ταινία με έντονο θηλυκό άρωμα. Σχεδόν όλη η δημιουργική ομάδα –από τη σκηνοθέτιδα και τη μοντέζ μέχρι τη διευθύντρια φωτογραφίας, τη σκηνογράφο και τη μουσικό– αποτελείται από γυναίκες, ενώ η ηρωίδα είναι η 30χρονη Πολά, ένα κορίτσι που επιστρέφει στο Παρίσι ύστερα από χρόνια απουσίας. Ερωτικά απογοητευμένη, άφραγκη, χωρίς καλή σχέση με τη μητέρα της και με μόνη συντροφιά μια γάτα, η Πολά προσπαθεί να βάλει τάξη στη ζωή της. Μια ντοκιμαντερίστικα ανάλαφρη αύρα, με τη φρεσκάδα της νουβέλ βαγκ, συνοδεύει τη μικρή οδύσσεια της Πολά στη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία συμπρωταγωνιστεί ισότιμα σε αυτήν τη γλυκόπικρη ιστορία καθυστερημένης ενηλικίωσης.
ΔΕΥΤΕΡΑ 01/4/19
21:30
ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ (1992, 100′)
Σκην: Τώνια Μαρκετάκη
Πρωτ: Φρανσουά Ντελέβ, Μισέλ Βαλέ, Τάνια Τρύπη, Οντιβίν Ινλίν Μολφοβάν
Αθήνα, 1936. Η Γερμανίδα Ισαβέλλα, σύζυγος Έλληνα αξιωματικού και μυημένη σε έναν κύκλο μυστικιστών, ερωτεύεται τον Αλβέρτο, έναν κατάξανθο Εβραίο έφηβο που κουβαλάει πάγο. Η σχέση τους είναι μεθυστική, σκοντάφτει όμως στο φυλετικό, ταξικό και ηλικιακό ασυμβίβαστο. Η Ισαβέλλα, ορμώμενη από το υπέρτατο πάθος του έρωτα, αυτοκτονεί και ξαναγεννιέται μέσα σε συνθήκες που θα τη φέρουν κοντά στον λατρευτό της. Ο Αχιλλέας Κυριακίδης αναφέρει: «οι Κρυστάλλινες Νύχτες είναι μια ταινία για τον έρωτα, τον απόλυτο έρωτα, για τον έρωτα που ξεπερνάει τους φραγμούς του χρόνου, που ταλαντεύεται μαγικά ανάμεσα στο πάντα και στο ποτέ, που μένει αγέρωχος εκεί που τα πάντα υποκλίνονται, για τον έρωτα που, όπως στο “Άσμα Ασμάτων”, αγγίζει τα όρια της θρησκευτικής λατρείας, τείνει προς το υπέρτατο, το άφατο, το “ευλόγως ακατανόητο” που λέει και ο Ελύτης. Κι η ωραιότερη ερωτική σκηνή που έχει γυριστεί ποτέ στον ελληνικό κινηματογράφο κατατίθεται σαν μυστική τελετουργία, σαν άνθος ευλάβειας προς τη ζωή – και το ακόμα πιο πέρα».
ΔΕΥΤΕΡΑ 08/4/19
21:30
Ο ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΜΟΥ ΑΙΩΝΑΣ
AZ ÉN XX. SZÁZADOM (1989, 103′)
Σκην: Ίλντικο Ενιέντι
Πρωτ: Ντορότα Σέγκντα, Όλεγκ Γιανόφσκι, Πέτερ Ντόμπαϊ, Πάουλους Μάνκερ
Βουδαπέστη, 1880. Οι δίδυμες Nτόρα και Λίλι γεννήθηκαν το ίδιο βράδυ που ο Έντισον εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Λίγα χρόνια αργότερα χωρίζονται κάτω από περίεργες συνθήκες και υιοθετούνται από διαφορετικές οικογένειες. Η Ντόρα καταλήγει ερωτική συνοδός, ενώ η Λίλι γίνεται αναρχική φεμινίστρια. Στην αρχή του έτους 1900 συναντιούνται στο Όριεντ Εξπρές, χωρίς όμως να γνωρίζει η μία για την ύπαρξη της άλλης. Μια πνευματώδης και εκθαμβωτική αλληγορία για τη γυναικεία ταυτότητα στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης.
Βραβευμένο στις Κάννες με τη Χρυσή Κάμερα, πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ενιέντι, που γνωρίσαμε μέσα από την «Ψυχή και το Σώμα».
ΔΕΥΤΕΡΑ 15/4/19
21:30
ΤΟ ΑΠΩΤΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ
THE FARTHEST (2017, 121′)
Σκην: Έμερ Ρέινολντς
- Εκτοξεύονται τα Βόγιατζερ Ι και ΙΙ, δύο διαστημόπλοια που στις αποσκευές τους φέρουν τον πασίγνωστο σήμερα Χρυσό Δίσκο. Αυτόματα, εκτός από επιστημονικά εργαλεία, γίνονται ένα είδος κιβωτού του ανθρώπινου πολιτισμού. Με υλικό τη μεγαλειώδη διαστημική περιπλάνηση, η Έμερ Ρέινολντς δημιουργεί ένα συναρπαστικό χρονικό του περιπετειώδους ταξιδιού γεμάτο επιμορφωτικές λεπτομέρειες, χιούμορ και αγωνία. Μία καταγραφή των μικρών ιστοριών πίσω από τη μεγάλη ιστορία και ένας συναισθηματικός άτλας της συλλογικής ανθρώπινης μνήμης. Γιατί όσο εντυπωσιακό κι αν παραμένει το γεγονός ότι το πρώτο Βόγιατζερ έχει πλέον περάσει τα όρια του γαλαξία μας, ωθώντας την ύπαρξη του ανθρώπου σε αχαρτογράφητα νερά, αυτός ο συναισθηματικός πυρήνας είναι που υπογραμμίζει την πραγματική αξία της αποστολής.