Τρεις λύσεις προτείνει η ΡΑΕ για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης μετά το 2020, όταν πλέον οι ντιζελομηχανές θα πάψουν να λειτουργούν, σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν.
Δείτε: Καμία παράταση από την Κομισιόν: Τέλος οι ντηζελομηχανές της ΔΕΗ στην Κρήτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019
Οι προτάσεις ήδη παρουσιάστηκαν στο υπουργείο Ενέργειας, από τη ΡΑΕ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Καθημερινή”.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η πρώτη λύση προβλέπει την εγκατάσταση αεριοστροβιλικών μονάδων από τη ΔΕΗ, η οποία ΔΕΗ έχει κληθεί ήδη από τη ΡΑΕ να υποβάλει τις προτάσεις της.
Στη συνέχεια, η δεύτερη λύση προβλέπει τη χρήση φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζει τόσο την κοινή πρόταση της αζέρικης Socar και της ΤΕΡΝΑ για την εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου και μονάδας συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά το μοντέλο που η Socar εφαρμόζει στη Μάλτα από το 2016, όσο και πρόταση της κρατικής εταιρείας του Κατάρ.
Η πρόταση του Κατάρ περιλαμβάνει αγκυροβόληση πλοίου στη Κρήτη στο οποίο θα υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι LNG, μονάδα αεριοποίησης, καθώς και τουρμπίνες παραγωγής ρεύματος.
Τέλος, η τρίτη λύση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, που βρίσκεται υπό εξέταση, προβλέπει την εγκατάσταση μπαταρίας λιθίου από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποθήκευση ενέργειας που θα παράγεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Η ΡΑΕ έχει καλέσει τις εμπλεκόμενες εταιρείες να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις βάσει κόστους, τις οποίες θα αξιολογήσει στη συνέχεια για να καταλήξει στη βέλτιστη οικονομικά λύση.