Στην αιτία των σκανδάλων και πώς αυτά αξιοποιούνται αναφέρθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ1 το μεσημέρι της Δευτέρας, τονίζοντας ότι πρέπει να «ο προβολέας να φωτίσει», πέρα από διεφθαρμένους πολιτικούς, την αντικειμενική βάση που επιτρέπει αυτό το «δούναι και λαβείν» πάνω και κάτω από το τραπέζι, που δεν είναι άλλη από μια αγορά από εταιρείες που διαφθείρουν καθώς κονταροχτυπιούνται για το μεγαλύτερο κέρδος και ποσοστό στην αγορά και ένα κράτος που ορκίζεται σε αυτήν την αγορά.
Ανέφερε ότι η σκανδαλολογία, με υπαρκτά και μη σκάνδαλα και προσωπικές ευθύνες, έχει αξιοποιηθεί για να αλλάζει το πολιτικό προσωπικό για να συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική και έφερε το παράδειγμα της Ιταλίας όπου η υπόθεση «καθαρά χέρια» έφερε στο προσκήνιο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ανέδειξε και τη γεωπολιτική διάσταση του όλου θέματος, λέγοντας οι υποθέσεις με μίζες αφορούν γερμανικές εταιρείες και δεν βλέπουμε μίζες για αμερικανικές εταιρείες. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει και η τεχνητή πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς το ένα κόμμα αξιοποιεί τις ευθύνες για το Μάτι και τη Μάνδρα και το άλλο κόμμα τα σκάνδαλα στην Υγεία. Σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι η χώρα πτώχευσε λόγω των σκανδάλων, σημείωσε πως η αιτία της κρίσης είναι υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που δεν μπορεί να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Πρόσθεσε ότι έρχεται νέα συντονισμένη κρίση σε Γερμανία, ΗΠΑ και Ευρωζώνη.
Για την άνοδο των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τόνισε ότι η πολιτική της δικτατορίας του κεφαλαίου ενισχύσει την άνοδο της ακροδεξιάς. Όπως είπε, η ΕΕ εντείνει συνεχώς την επίθεση στους εργαζόμενους, έχει επίσημη πολιτική τον αντικομμουνισμό και στο Προσφυγικό τα hot spots και η στρατιωτικοποίηση είναι επίσης επίσημη πολιτική της. Επομένως, πρόσθεσε, η ακροδεξιά είναι μια εκδοχή στην ίδια κατεύθυνση για τη θωράκιση της δικτατορίας του κεφαλαίου.
Για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση πολύ καλύτερα του δικαιώματος στην απεργία και για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων με την απομάκρυνση των βάσεων και τη μη υπερίσχυση του κοινοτικού δικαιώματος έναντι του εθνικού. Σχολιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση σημείωσε ότι επειδή φοβούνται τη λαϊκή δυσαρέσκεια θέλουν αλλαγές έτσι ώστε κι όταν υπάρχει αστάθεια να συνεχίζεται από το κράτος η αντιλαϊκή επίθεση.