Αντ. Μπαλωμενάκης: Η διαφθορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι υπολογίζαμε

«Θα συζητήσουμε τα σημεία του πορίσματος ένα ένα ενώπιον του ελληνικού λαού και σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα το παραδώσουμε στην Ολομέλεια, η οποία θα αποφασίσει αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή», δήλωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Μπαλωμενάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ένας υπεύθυνος διάλογος θα βοηθήσει και το λαό να καταλάβει ότι καταρχήν δεν έγινε τσάμπα αυτή η δουλειά 18 μηνών και είναι και μια ευκαιρία να εντοπίσουμε παθογένειες ή να δούμε αν μπορούμε να διορθώσουμε και κάποια πράγματα», επισήμανε ο κ.Μπαλωμενάκης για το πόρισμα που συνέταξε η πλειοψηφία της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Είναι μία αποτύπωση 18 μηνών συζητήσεων, εξετάσεων μαρτύρων, εγγράφων, πληροφοριών που συλλέξαμε, δεν είναι μία έκθεση ιδεών, είναι μία προσπάθεια συλλογική, που έχει βάθος χρόνου πίσω και αποτυπώνει μία προσπάθεια γιγαντιαίων διαστάσεων». Διευκρίνισε, δε, ότι το πόρισμα είναι αρθρωτό, έχει τέσσερα κομμάτια και μία εισαγωγή και ξεκινάει με την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν που χρονολογικά ήταν η πρώτη που εξετάστηκε.

«Τη Δευτέρα θα το έχουν παραλάβει τα πολιτικά κόμματα. Εκεί θα δοθούν όλες οι εξηγήσεις», γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, εκτιμώντας πως «ήταν πολύ πρόωρες οι αντιδράσεις από την πλευρά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που χωρίς καν να διαβάσουν την πρόταση της πλειοψηφίας, χωρίς να έχουν τεκμηρίωση, χωρίς να δουν πώς θέτουμε τα θέματα, έσπευσαν να πουν για σκευωρίες, ο κ.Γεωργιάδης για παραγραφές, πράγμα που από μόνο του είναι κωμικό ή αστείο».

Κληθείς να απαντήσει στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί βιομηχανίας διώξεων ενόψει των εκλογών ο κ. Μπαλωμενάκης απάντησε: «Όταν τεκμηριώνει κανείς με γεγονότα, με ημερομηνίες, έγγραφα, με συνδυασμό εγγράφων, με πράγματα που είναι υπεράνω πάσας αμφισβητήσεως, όπως εκθέσεις ελεγκτικών οργάνων, της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης, του ίδιου του εισαγγελέα διαφθοράς, το να λέμε για σκευωρία, όποιος το λέει, υποβιβάζει τον εαυτό του. Ας δούμε τα στοιχεία, εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι και πολλά από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, ειδικά από τη ΝΔ, θα αισθανθούν την ανάγκη να συμφωνήσουμε στις βασικές τουλάχιστον παραδοχές, ότι αυτά τα λεφτά χαθήκαν, έγινε ανωμαλία, κακοδιαχείριση, σπατάλη, ρεμούλα, υπήρξε αδιαφάνεια. Αυτά θα πρέπει να σκεφτούν πρώτα και να μην εκτίθενται στον ελληνικό λαό και λένε για σκευωρίες και για γελοία πρόσωπα που βγάζουν γελοία πορίσματα. Νομίζω ότι αυτά πανικό δείχνουν, φόβο, αμετροέπεια».

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που εξέτασε η Επιτροπή διευκρίνισε: «Δεν εξετάσαμε όλα τα σκάνδαλα. Εξετάσαμε σκάνδαλα και ο τίτλος της εντολής που είχαμε πάρει είχε αυτή την έννοια ότι για όσα υπάρχουν στοιχεία, ενδεχομένως τα πιο χαρακτηριστικά. Φυσικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ αποδείχθηκε πάρα πολύ πιο εκτεταμένη η διαφθορά από ό,τι υπολογίζαμε στην αρχή, δεν είναι μόνο οι προσλήψεις των 23, όπως λέει τώρα ο κ.Γεωργιάδης, είναι ένα μεγάλο δάνειο που πήραν, από το κτίριο, από τη διαφημιστική δαπάνη, από τις θερμικές κάμερες. Καθένα από αυτά τα θέματα αναδεικνύονται και βλέπει κανείς μια βεντάλια ανωμαλίας, οικονομικών σκανδάλων, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, έχει και ρίζες οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ίσως θα αποκαλυφθούν από τη Δικαιοσύνη. Παραδείγματος χάρη, η έκθεση των ορκωτών που βάλαμε μέσα στο καλοκαίρι καταλήγει σε συμπεράσματα που είναι πηγή προβληματισμού, αν μη τι άλλο βρίσκει μία αρνητική διαφορά 89 εκατ. στη διαχείριση από το 2010 μέχρι το 2014 και δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για αυτό».

Ερωτηθείς εάν, εφόσον διαπιστωθούν πολιτικές ευθύνες, θα αναζητηθούν και στο επίπεδο του ξεπλύματος διευκρίνισε: «Δεν έχουμε να αναφερθούμε σε ξεπλύματα. Έχουμε να αναφερθούμε σε πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες οδηγήσανε αιτιωδώς – αποδεικνύεται η σχέση του αιτίου με το αιτιατό- σε οικονομικές ζημίες και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί