«Tο όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Διάσκεψη, γίνεται όλο και πιο αποδεκτό και σημαντικό, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την έναρξη της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου, που διεξάγεται στην Αθήνα.
«Πριν από τρία χρόνια -τέτοιο καιρό – ασφαλώς συζητούσαμε για την ανάγκη να υπάρχει ένας στενότερος διάλογος της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Και ασφαλώς, θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα – ως μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο – μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Αλλά, τότε, ούτε είχε ακόμα αναγνωριστεί από το σύνολο των εταίρων μας στην Ευρώπη πόσο σημαντικός θα ήταν ο ευρωαραβικός διάλογος, ούτε είχαν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να παίξει αποτελεσματικά αυτόν τον κρίσιμο ρόλο».
Πριν τρία χρόνια τέτοιο καιρό, η Ελλάδα μόλις άρχιζε να θέτει τις βάσεις για την οικονομική της επανάκαμψη και την ανάκτηση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, έχουμε πλέον την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 3η Ευρωαραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα.
«Αφήνουμε πίσω μας τα υφεσιακά προγράμματα, αποκτάμε ολοένα και πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ γινόμαστε ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, είπε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί το 2018 στο 2,1% και στο 2,5% για το 2019 -κι αυτοί είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί δεκαετίας και πριν από την κρίση». Προσέθεσε ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της, καθώς αναμένεται αύξηση άνω του 7% και 13% αντίστοιχα για το 2018, ενώ σημείωσε ότι ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει πολύ μεγάλη άνθηση με 35 εκατ. επισκέπτες το 2018.
Πέραν «εξαιρετικά θετικών αποδόσεων στην οικονομία, καταφέραμε να έχουμε εξαιρετικές αποδόσεις και σε κοινωνικούς δείκτες» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στη μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες, με το ποσοστό να κινείται σήμερα στο 19% έναντι 27%.
Τόνισε ότι οι εξωστρεφείς τομείς δραστηριότητας της οικονομίας μας, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι μεταφορές είναι από τις βασικές πηγές αύξησης της απασχόλησης, η οποία κατά 70% αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Tις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, που αναγνωρίζουν τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, καλωσόρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ευρωαραβική Σύνοδο.
«Η Ελλάδα καθιερώνεται ως μία δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και ως ένας αναντικατάστατος περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος» τόνισε.
Παρέπεμψε ειδικότερα σε σημαντικά έργα, όπως τους αγωγούς TAP, IGB, στον Κάθετο Διάδρομο, τον EastMed, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, στη σιδηροδρομική Εγνατία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και στην αναβάθμιση των λιμανιών μας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σε μείζονος σημασίας διαμετακομιστικά κέντρα.
«Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αυτόν του ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Προωθώντας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τόνισε: τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Αναπτύσσοντας διμερείς, αλλά και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες των Βαλκανίων. Ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ ή της διαπραγμάτευσης για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων με την Αλβανία. Προασπίζοντας τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες στη διαχείριση των ροών. Επιμένοντας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.Επιμένοντας διαρκώς και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά απορρέου από το Διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επιμένουμε και στην προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία.
«Σήμερα, η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θεωρείται απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και τον διεθνή της ρόλο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε ότι «η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πάντα μαθαίνοντας από τα λάθη της. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, που πολλές φορές αδίκησαν χώρες και δυνάμεις του αραβικού κόσμου».
«Η σημερινή Διάσκεψη πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο μομέντουμ, σε μια στιγμή καμπής και σημαντικής δυναμικής για τις ελληνοαραβικές και ευρωαραβικές σχέσεις, αλλά και για την Ελλάδα που εξέρχεται από μια πολυετή κρίση, αλλά εξέρχεται πιο αισιόδοξη και πιο δυνατή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«H Ελλάδα ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει: «σε αυτήν την πορεία θα συνεχίσει, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως κόμβος οικονομικής συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών και ως κέντρο διπλωματικού και επιστημονικού διαλόγου για το μέλλον της περιοχής».
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα η Ευρω-Αραβική Σύνοδος
Με τη συμμετοχή ηγετών, υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων κρατών-μελών της ΕΕ και αραβικών χωρών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα η Ευρω-Αραβική Σύνοδος (EU-Arab Summit).
Οι εργασίες της διήμερης 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, με τίτλο «Κοινοί Ορίζοντες», αρχίζουν σήμερα το το πρωί, στις 9.00, στο Μέγαρο Μουσικής με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Κεντρική επιδίωξη της συνάντησης είναι να έχουμε ακόμη σημαντικότερες οικονομικές συνέργειες σε αυτόν κρίσιμο χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη Σύνοδο Κορυφής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της συνόδου αυτής για την Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «η παρουσία όλων αυτών των ηγετών δείχνει και την αναβάθμιση που έχει η διεθνής θέση της χώρας μας το τελευταίο διάστημα». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η τρίτη αυτή Σύνοδος Κορυφής να είναι ιδιαίτερα παραγωγική σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Μετά τον χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα τη σκυτάλη θα πάρουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρντέινεχ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας -η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ- της Μάλτας, του Κατάρ, της Ρουμανίας. Επιπλέον, από το ίδιο βήμα θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο αντιπρόεδρος της Σερβίας και υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου και οι υφυπουργοί Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας και Υποδομών του Ιράκ, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνοδος θα έχει ευρύτατη γεωγραφική κάλυψη, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες. Εκτός από τους αρχηγούς κρατών, τους υπουργούς και τους αξιωματούχους της ΕΕ και των αραβικών χωρών, θα δώσουν επίσης το «παρών» ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι αραβικών και ελληνικών επιμελητηρίων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, την πρώτη ημέρα της συνόδου θα απευθύνουν ομιλίες η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στο επίκεντρο των διήμερων εργασιών της συνόδου αναμένεται να βρεθούν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος, με έμφαση στην εμβάθυνση των σχέσεων και των οικονομικών δεσμών στα πεδία κοινού ενδιαφέροντος, μέσω της ενίσχυσης κυρίως του πολιτικού διαλόγου. Ακόμα αναμένεται να συζητηθεί το μεταναστευτικό και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η ευρωπαϊκή και οι αραβικές πολιτικές γειτονίας στη Μεσόγειο, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, περιβαλλοντικά ζητήματα και ενεργειακά θέματα. Στις εισαγωγικές τους ομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στη σημασία της θεμελίωσης ζωντανού και συγκροτημένου ευρω-αραβικού διαλόγου.
Η φετινή Σύνοδος Κορυφής αποτελεί, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, μια μοναδική γέφυρα επικοινωνίας, που συνδέει ταχέως δύο μεταβαλλόμενους κόσμους και θεμελιώνει τις απαραίτητες πλατφόρμες συνεργασίας για ένα πιο αποδοτικό μέλλον.
Μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου, αλλά και η κοινή παρουσία στις εργασίες υψηλόβαθμων εκπροσώπων του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.
Το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως οικοδεσπότης, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών και των αξιωματούχων των κρατών και της ΕΕ που συμμετέχουν στη σύνοδο.
Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με τις ομιλίες, μεταξύ άλλων, του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου.
Η 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδος: «Κοινοί Ορίζοντες» διοργανώνεται από την Al-Iktissad Wal – Aamal Group και τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στους ιδρυτές της κατασκευαστικής εταιρείας της Μέσης Ανατολής, με έδρα την Αθήνα, Consolidated Contractors Company (CCC), Said Khoury και Hassib Sabbagh. Την ιδέα αυτή ενστερνίστηκε ο σημερινός της πρόεδρος, Ταϊφίκ Χούρι, με τη διεξαγωγή το 2016 της πρώτης συνόδου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
Στις 12:15 θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, κα Karin Kneissl στο Μέγαρο Μουσικής.
Στις 14:30 θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Dr. Nabil Abu Rudeineh. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις 16:00 θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Nebojsa Stefanovic. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τέλος, στις 21:00 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των προσκεκλημένων στην Ευρωαραβική Σύνοδο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton.
Αναλυτικά η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Για τρίτη χρονιά διοργανώνεται στην Αθήνα η συνάντηση κορυφής των αραβικών χωρών με την ΕΕ, με παρουσία επιτρόπων, αρχηγών κρατών από πολλά ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη. Κεντρική επιδίωξη της συνάντησης είναι να έχουμε ακόμη σημαντικότερες οικονομικές συνέργειες σε αυτόν τον κρίσιμο χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Η παρουσία όλων αυτών των ηγετών δείχνει και την αναβάθμιση που έχει η διεθνής θέση της χώρας μας το τελευταίο διάστημα. Ελπίζω ότι και στα δύο αυτά επίπεδα, το οικονομικό και το πολιτικό, η τρίτη αυτή Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης- αραβικών χωρών πρόκειται να είναι ιδαιίτερα παραγωγική».
Left.gr