Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο (βιντεο- φωτο)

Φωτογραφίες: imerazante.gr

Έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που “χτύπησε” τις πρώτες ώρες της Παρασκευής το νησί.Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί “ξύπνησαν” τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι. Οι κάτοικοι της Ζακύνθου πέρασαν τη νύχτα  σε επιφυλακή,μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου .

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Τέλος, ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου (πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Tραυματισμένο αλλά αγέρωχο, το μνημειώδες Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, άντεξε στη σφοδρότητα του  σεισμού, και εξακολουθεί να στέκει όρθιο, σχολιάζει η τοπική ιστοσελίδα. Πάνω από το νησάκι πέταξε η Αερολέσχη Ζακύνθου θέλοντας να απωτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί:

Τι τόνισε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

«Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια απέκτησε ανθεκτικότητα, σε αυτό το φαινόμενο και η πορεία που ακολούθησε το νησί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις κατηγορίες κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα» δήλωσε ο κ. Ταφύλλης για την ανθεκτικότητα σε όλα τα προβλήματα που απέκτησε η Ζάκυνθος ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο νησί λέγοντας ότι «ήρθε σήμερα εδώ ένα μικτό κυβερνητικό επιτελείο αποτελούμενο από την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για να μελετήσουμε να δούμε και να καταγράψουμε τις επιπτώσεις του σεισμού που βίωσε η Ζάκυνθος».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «είναι πολύ λίγες οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα που είναι ένα στοιχείο που τονίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών του νησιού. Ο λόγος που ήρθαμε είναι να κάτσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές να δούμε συντονισμένα εαν υπάρχουν ανάγκες ενισχύσεων μέχρι να τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία».

Ο σεισμός της Παρασκευής

Η σεισμική δόνηση της Παρασκευής είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι ο σεισμός δόνηση -η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

720229.regional

Κλιμάκιο και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών 

Παράλληλα, κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή μετά το σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου.

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο -μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας- στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί