Ανακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) γιατρών, σχετικά με τις εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) γιατρών, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους που τη στήριξαν με τη ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΙΣΗ) αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά των υποψηφίων στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γιατρών.
Σημαντικά ενισχυμένη βγήκε η ΔΗΠΑΚ Γιατρών στις αρχαιρεσίες για το ΔΣ του ΙΣΗ, καταγράφοντας υπερδιπλασιασμό σε ποσοστό και σε αριθμό ψήφων. Συγκεκριμένα πήρε 88 ψήφους (10,02%) και 1 έδρα στον ΙΣΗ, από 38 ψήφους (3,6%) και 1 έδρα το 2014. Στις εκλογές για αντιπροσώπους για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) η ΔΗΠΑΚ πήρε 7,3% και 1 έδρα (από 6,1% και 1 έδρα το 2014).
Η παράταξη «Ανατροπή-Ενωτική Κίνηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο» (που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο για το Δ.Σ. του ΙΣΗ, ενώ στις εκλογές για αντιπροσώπους για τον ΠΙΣ σημείωσε σημαντική πτώση σε αριθμό και ποσοστό ψήφων (272 ψήφοι με 26,3% το 2014, 108 ψήφοι με 12,5% το 2018). Η πτώση αυτή δείχνει την αποδοκιμασία για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και τα αντιλαϊκά μέτρα της.
Η Δύναμη Υγείας (που πρόσκειται στη ΝΔ) ήταν η μόνη παράταξη που κατέβηκε στις εκλογές για το Δ.Σ. του ΙΣΗ εκτός από τη ΔΗΠΑΚ. Στις εκλογές του 2014 είχαν κατέβει 2 παρατάξεις από το χώρο της ΝΔ χωριστά (Δύναμη Υγείας και Ανανεωτική Κίνηση Γιατρών), οι οποίες συνεργάστηκαν στις τελευταίες εκλογές.
Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο, όπως και στις προηγούμενες εκλογές του 2014, αν και κάποιοι από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ κατέβηκαν υποψήφιοι με τη Δύναμη Υγείας, δείχνοντας έτσι τη σύμπλευσή τους στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, είτε στήριξαν τη ΔΗΠΑΚ είτε όχι, να συμμετέχουν στους αγώνες μας, σε συμμαχία με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ενάντια στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος από το οποίο το κράτος πρέπει να απαλλαγεί. Να μην διοχετεύουν τη δυσαρέσκειά τους σε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης που εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο με την κυβερνητική πολιτική, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.
Η ΔΗΠΑΚ θα συνεχίσει να παλεύει για την οργάνωση του αγώνα των γιατρών ενάντια στα οξυμμένα προβλήματα των ίδιων και των ασθενών, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενάντια στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ενάντια στις περικοπές μισθών και συντάξεων, ενάντια στη φοροληστεία των αυτοαπασχολουμένων. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας–πρόνοιας, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.