Η Σαουδική Αραβία φέρεται να ετοιμάζεται να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου στον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρι – Διευρύνονται οι διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου.
Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να σκοπεύει να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σε έναν αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου, σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έγραψε η εφημερίδα The New York Times την Πέμπτη.
Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, τόνισε ότι το βασίλειο ίσως κατηγορήσει για τον φόνο τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρι, σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, που θα μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο ώστε το παλάτι να μπορέσει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη.
«Οι σαουδάραβες κυβερνώντες αναμένεται να πουν ότι ο στρατηγός Ασίρι έλαβε προφορικά άδεια από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να συλλάβει τον Κασόγκι ώστε να ανακριθεί στη Σαουδική Αραβία, και ότι είτε παρανόησε τις εντολές που του δόθηκαν, είτε υπερέβη τη δικαιοδοσία του και διέταξε την αφαίρεση της ζωής του αντιφρονούντα», είπαν οι πηγές αυτές, που οι Τάιμς χαρακτηρίζουν πρόσωπα ενημερωμένα για τα σχέδια του Ριάντ (1).
Ο Μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, προβάλλεται από ορισμένους στη Δύση ως μεταρρυθμιστής που προώθησε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο. Η εικόνα του όμως αμαυρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της κατακραυγής που προκάλεσε η υπόθεση του δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε.
Ο Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, θεάθηκε για τελευταία φορά ζωντανός καθώς εισερχόταν στο σαουδαραβικό προξενείο τη 2α Οκτωβρίου. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από δεκαπέντε σαουδάραβες πράκτορες που μετέβησαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη αυθημερόν, προκειμένου να εκτελέσουν την αποστολή εξόντωσης του Κασόγκι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς, το Ριάντ έχει ήδη ενημερώσει την Ουάσινγκτον για το σχέδιο και πρόσωπα «προσκείμενα στον Λευκό Οίκο έχουν ήδη ενημερωθεί και τους έχει ήδη ειπωθεί το όνομα του στρατηγού Ασίρι».
Ο Ασίρι ήταν μέχρι πρότινος ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Πέρυσι πήρε προαγωγή και του ανατέθηκε ρόλος συμβούλου του πρίγκιπα διαδόχου.
Αυστηρή προειδοποίηση από τα Εμιράτα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν σημέρα εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας να «αποσταθεροποιηθεί» η Σαουδική Αραβία, με υπόβαθρο τις αυξανόμενες επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος του Ριάντ εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες, μετά την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς υπογράμμισε την «κατηγορηματική» θέση του Αμπού Ντάμπι κατά της «πολιτικοποίησης της υπόθεσης και των αποπειρών αποσταθεροποίησης της Σαουδικής Αραβίας».
Tσαβούσογλου: Δεν έχουμε δώσει σε κανέναν ηχογραφήσεις
Η Τουρκία δεν έχει μοιραστεί οποιεσδήποτε ηχογραφήσεις με οποιονδήποτε, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από πληροφορίες ότι η Άγκυρα έδωσε μια ηχογράφηση της δολοφονίας ενός αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν τίθεται θέμα για την Τουρκία να παράσχει οποιαδήποτε ηχητική καταγραφή στον Πομπέο ή σε οποιονδήποτε άλλον Αμερικανό αξιωματούχο», δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσαβούσογλου δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, το σχόλιο αυτό έκανε ο Τσαβούσογλου, που επισκέπτεται την Αλβανία. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης στους δημοσιογράφους πως η Τουρκία έχει στοιχεία και πληροφορίες από την έρευνά της για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου.
Η αστυνομία της Τουρκίας επεκτείνει την έρευνα, αναζητά τον τόπο ταφής
Οι τουρκικές αρχές ψάχνουν σε ένα δάσος στα προάστια της Κωνσταντινούπολης και σε μια πόλη κοντά στη Θάλασσα του Μαρμαρά λείψανα του σαουδάραβα δημοσιογράφου ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσαν δύο τούρκοι αξιωματούχοι.
Στελέχη των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας ανέκτησαν εξάλλου «πολλά δείγματα» από το προξενείο και την κατοικία του γενικού πρόξενου, είπαν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, και τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για να διακριβωθεί εάν περιέχουν ίχνη του γενετικού υλικού του Τζαμάλ Κασόγκι.
Οι αρχές του σουνιτικού βασιλείου διαψεύδουν την κατηγορία των τουρκικών αρχών ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και ότι στη συνέχεια το πτώμα του διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο. Η εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ο οποίος είχε μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για το Ριάντ εξαιτίας επικρίσεών του προς τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και πλήττει τις σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μεγεθύνουν την ακτίνα της έρευνας, ακολουθώντας την πορεία και παίρνοντας υπόψη τις στάσεις που έκαναν τα αυτοκίνητα που έφυγαν από το προξενείο και από την κατοικία του προξένου τη 2α Οκτωβρίου, την ημέρα που είδαν τον Κασόγκι ζωντανό για τελευταία φορά, εξήγησαν οι δύο τούρκοι αξιωματούχοι.
Οι δολοφόνοι του ενδέχεται να πέταξαν λείψανα του Κασόγκι στο Δάσος του Βελιγραδίου, που γειτονεύει με την Κωνσταντινούπολη, ή σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην Γιάλοβα, 90 χιλιόμετρα από την πόλη, διευκρίνισαν οι δύο αξιωματούχοι.
«Με βάση την έρευνα, υπήρξαν ορισμένες υποψίες ότι λείψανα μπορεί να βρίσκονται στην πόλη Γιάλοβα και στο Δάσος του Βελιγραδίου, η αστυνομία ψάχνει σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος. Ένα αγροτικό οίκημα ή μια βίλα ίσως χρησίμευσαν ως χώρος απόρριψης ή ταφής των λειψάνων, εξήγησε.
Την Πέμπτη, τούρκοι αστυνομικοί έψαξαν για δεύτερη φορά το σαουδαραβικό προξενείο όπου εξαφανίστηκε ο Κασόγκι, μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και αρθρογράφος της Washington Post, που είχε επικρίνει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Έψαξαν επίσης την κατοικία του πρόξενου.
Συλλέχθηκαν πολλά δείγματα από τις δύο τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων χώματος και νερού. Όλα τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για ίχνη του DNA του Κασόγκι.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη πως υποθέτει ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός και δεσμεύτηκε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ εάν διαπιστωθεί ότι ευθύνεται πράγματι για τον φόνο του η Σαουδική Αραβία θα είναι «πολύ σκληρή», επέμεινε ωστόσο ότι θέλει πρώτα να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.
Bρετανία: Εντελώς απαράδεκτο γεγονός
Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί, πρόκειται για κάτι εντελώς απαράδεκτο και θα εξεταστεί οποιαδήποτε απάντηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου.
“Η αντίδρασή μας θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη σαουδαραβική αντίδραση και από το αν καταλάβουμε ότι το λαμβάνουν υπόψη τους τόσο σοβαρά όσο εμείς. Ωστόσο πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση”, δήλωσε ο Χαντ στον ραδιοσταθμό του BBC.
“Η σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία είναι μια στρατηγικής σημασίας σχέση επίσης. Η απάντησή μας θα εξεταστεί (…) (ωστόσο) στο τέλος, αν αυτές οι ιστορίες αληθεύουν, θα πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, (το αντίθετο) δεν θα είναι συμβατό με τις αξίες μας”.
Πούτιν: Φέρουν και οι ΗΠΑ ευθύνη για την εξαφάνιση Κασόγκι
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ φέρουν μια «κάποια ευθύνη» στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας.
«Εξ όσων γνωρίζω, ο αγνοούμενος δημοσιογράφος διέμενε στις ΗΠΑ. Υπό αυτήν την έννοια, σίγουρα, οι ΗΠΑ φέρουν μια κάποια ευθύνη για ό,τι του συνέβη» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, σε ομιλία που εκφώνησε σε ένα φόρουμ στο Σότσι.
Για τον πρόεδρο της Ρωσίας, η Μόσχα «δεν μπορεί να αρχίσει να επιδεινώνει τις σχέσεις της» με τη Σαουδική Αραβία την ώρα που «δεν γνωρίζουμε τί πραγματικά συνέβη».
Διεθνής Αμνηστία, Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, Human Rights Watch και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν άμεση διερεύνηση της υπόθεσης Κασόγκι
Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι ζητούν από τον ΟΗΕ η Διεθνής Αμνηστία, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, το Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, «Η έρευνα θα πρέπει να καθορίσει τις συνθήκες γύρω από τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη βίαιη εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία του Κασόγκι. Θα πρέπει να στοχεύσει στον εντοπισμό όλων των υπευθύνων για την εντολή, τον προγραμματισμό και την εκτέλεση οποιωνδήποτε πράξεων που σχετίζονται με την υπόθεση».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, Ρόμπερτ Μαχόνι, τονίζει: «Η Τουρκία θα πρέπει να απευθυνθεί στον ΟΗΕ για να ξεκινήσει μια έγκαιρη, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα. Η συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί την καλύτερη εγγύηση κατά της προσπάθειας κουκουλώματος της υπόθεσης από τη Σαουδική Αραβία ή άλλων κυβερνήσεων, με στόχο τη διατήρηση των επικερδών επιχειρηματικών τους δεσμών με το Ριάντ».
«Η οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι και ο υπόλοιπος κόσμος αξίζουν την πλήρη αλήθεια για το τι του συνέβη. Οι μερικές εξηγήσεις και οι μονομερείς έρευνες από τη Σαουδική Αραβία, η οποία εξάλλου είναι ύποπτη για την εμπλοκή της, δεν αρκούν. Μόνο ο ΟΗΕ έχει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία που απαιτείται για να εκθέσει τους ηθικούς αυτουργούς πίσω από τη βίαιη εξαφάνιση του Κασόγκι και να τους θέσει προ των ευθυνών τους», δηλώνει ο διευθυντής του ΟΗΕ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λουί Καρμπόνι.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νέα Υόρκη, Σερίν Τάντρος υπογραμμίζει: «Εάν η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν εμπλέκεται στη μοίρα του Τζαμάλ Κασόγκι, έχει μόνο να κερδίσει από τη συμμετοχή του ΟΗΕ σε μια αμερόληπτη έρευνα που θα καθορίσει τι συνέβη. Χωρίς αξιόπιστη έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη, θα υπάρχει πάντα ένα σύννεφο υποψίας πάνω από τη Σαουδική Αραβία, ανεξάρτητα από το τι λέει η ηγεσία της για να εξηγήσει πώς εξαφανίστηκε ο Κασόγκι».
Ακόμη, η ύπατη επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μιτσέλ Μπατσελέ, ζήτησε την άρση των διπλωματικών αυτών προστασιών για την υπόθεση.
Τέλος, όπως υπογραμμίζεται την ανακοίνωση: «Η έρευνα για τη βίαιη εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία του Κασόγκι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να είναι διεξοδική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα πρέπει να ορίσει έναν ανώτερο ποινικό ερευνητή με εκτεταμένη εμπειρία σε διεθνείς έρευνες για να διευθύνει την ομάδα. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, ο γενικός γραμματέας θα πρέπει να εκδώσει δημόσια έκθεση πάνω στα ευρήματα μαζί με τις συστάσεις του για τους τρόπους συνέχισης».
Πληροφορίες από ΑΠΕ