Την εκτίμηση του ότι ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα και στην οποία θα αναλύει τις προθέσεις του, «σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να αναλάβει μια πρωτοβουλία» για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό, εξέφρασε ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ερωτηθείς σχετικά σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως «είδαμε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί» και εξέφρασε την εκτίμηση πως «και ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ αναμένει να δει ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, να τα συνεκτιμήσει μαζί με όσα του έχει μεταφέρει η κ. Λουτ, αλλά και στη βάση του τι έχει ακούσει από τις επαφές που είχε ο ίδιος στη Νέα Υόρκη και να δει πώς θα προχωρήσει». Προσέθεσε πως ο κ. Γκουτέρες «έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά στην ουσία του Κυπριακού αλλά και τη διαδικασία και αν δεν πειστεί ότι σε μια νέα πρωτοβουλία θα υπάρχει η πολιτική βούληση για να πάμε μέχρι τέλους δεν πρόκειται να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις και αυτό εμάς μας ανησυχεί πάρα πολύ».
Ο γγ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει συνεπής στις θέσεις που υποστήριζε διαχρονικά. Είναι δηλαδή υπέρ της λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, και βέβαια όπως και εμείς επιμένει στην κατάργηση των εγγυητικών και των παρεμβατικών δικαιωμάτων από την Τουρκία». Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη που παρέχει από θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
«Έχουμε ξεκαθαρίσει», είπε ο κ. Κυπριανού στις δηλώσεις του, «ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, γιατί αν δεν λυθεί θα διολισθήσουμε προς την οριστική διχοτόμηση και έχουμε συναποφασίσει όλα τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων». «Ως εκ τούτου», προσέθεσε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μόνο με διαπραγματεύσεις, όχι βέβαια για χάρη της διαπραγμάτευσης, αλλά διαπραγματεύσεις ουσιαστικές που θα στοχεύουν σε μια συμφωνημένη λύση».
Ερωτηθείς εάν «η άλλη πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπως το εννοούμε εμείς», είπε πως «τουλάχιστον ο κ. Ακιντζί αυτό είχε δηλώσει τον Απρίλη απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, ότι δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες». Ανέφερε ότι «όσο παρέρχεται ο χρόνος, δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ για το κατά πόσο θα ισχυροποιείται η θέση της Τουρκίας, η οποία επιμένει σε άλλες επιλογές, όσο δεν επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις αυτές οι φωνές θα πυκνώνουν και θα ενισχύονται».
Ο κ. Κυπριανού ξεκινώντας τις δηλώσεις του, είπε ότι είχαν μια πάρα πολύ ουσιαστική και περιεκτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον ευχαρίστησε «γιατί παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του βρήκε χρόνο να μας συναντήσει και να ακούσει τις απόψεις μας για την παρούσα φάση σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό». «Από την πλευρά μας έχουμε μεταφέρει τις θέσεις μας, τις ανησυχίες μας για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, για το παρατεταμένο αδιέξοδο που φαίνεται πλέον να εμπεδώνεται και για τους κινδύνους οι οποίοι θα ακολουθήσουν: όπως είναι η κινδυνολογία από την πλευρά της Τουρκίας για ενδεχόμενες γεωτρήσεις και στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως είναι το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Γενάρη, καθώς επίσης και οι αρνητικές αυτές εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με την έννοια ότι εκεί τα πράγματα αλλάζουν άρδην, οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση συνεχώς αποδυναμώνονται και υποχωρούν, ενώ αντιθέτως ενισχύονται οι φωνές που είναι υπέρ της λύσης δύο χωριστών κρατών».
Στο ερώτημα εάν συζήτησε με τον πρωθυπουργό «τις σκέψεις και τις προτάσεις που υπάρχουν για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία», είπε ότι «η Ελλάδα δεν ασχολείται με τα θέματα της εσωτερικής πτυχής, ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να πω οτιδήποτε περισσότερο γι΄ αυτό το θέμα».
Πηγή: ΑΠΕ