Σήμερα το απόγευμα, 161 επιβάτες θα κάνουν την μεγαλύτερη πτήση στον κόσμο: έναν μαραθώνιο 19 ωρών που θα συνδέσει την Σιγκαπούρη με την Νέα Υόρκη, με την πτήση SQ22 της Singapore Airlines. Το αεροπλάνο θα απογειωθεί από το αεροδρόμιο Changi προς το διεθνές αεροδρόμιο του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ και η πτήση είναι πλήρης.
Δύο κυβερνήτες και δύο συγκυβερνήτες στο κόκπιτ του Airbus A350-900 ULR δεν είναι υπερβολή για την διαδρομή των 16.700 χιλιομέτρων της πτήσης. Το πλήρωμα είναι 13μελές ώστε να εξασφαλίζεται τετράωρη ανάπαυλα για τον καθένα κατά την διάρκεια της μακράς πτήσης, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.
Από τους 161 επιβάτες, οι 67 θα ταξιδέψουν στην θέση «business» και 94 σε «premium economy» – δεν υπάρχει θέση «economy».
Για όλους όμως τους επιβάτες, η πρόκληση είναι πώς θα περάσει ο χρόνος.
Οσοι δεν θα έχουν πάρει μαζί τους ένα ή και δύο τούβλα σε βιβλία, θα μπορούν να κάνουν επιλογή ανάμεσα σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές συνολικής διάρκειας 1.200 ωρών, δηλαδή δύο εβδομάδων.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το μενού περιλαμβάνει πιάτα επιλεγμένα ώστε να διασφαλίζεται η καλή υγεία των επιβατών που θα παραμείνουν στους αιθέρες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για την βελτίωση των συνθηκών της πτήσης και την αντιμετώπιση του στρες που προκαλεί η παραμονή στο αεροπλάνο επί ένα σχεδόν 24ωρο, η οροφή της καμπίνας είναι υπερυψωμένη και τα παράθυρα είναι μεγαλύτερα, ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικός φωτισμός με λαμπτήρες LED για τον περιορισμό του “jetlag” μέσω ενός παιγνιδιού με τα χρώματα.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η ενυδάτωση και η διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες, σύμφωνα με την Ρένου Μπούλερ, ειδική της Frost & Sullivan σε θέματα υγείας.
«Πρέπει να αποφεύγονται τροφές που προκαλούν φούσκωμα, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», εξηγεί.
«Η κύρια ανησυχία επικεντρώνεται στην φλεβική θρόμβωση ως συνέπεια της παραμονής σε καθιστή θέση επί μακρόν και της αφυδάτωσης», εξηγεί η Γκέιλ Γκρος, σύμβουλος του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης.
Καθημερινή