Διχογνωμία ανάμεσα στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας υπήρξε σήμερα, αναφορικά με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών Νίκου Σύκα – Δημήτρη Γιώγου -και Νίκου Κούντα, που ήλεγξαν τις χρήσεις 2007 έως 2014 του ΚΕΕΛΠΝΟ και παρουσίασαν σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής.
Η διχογνωμία έγκειτο στο αν η λογιστική διαφορά των 87,1 εκατ. ευρώ που προέκυψε ήταν έλλειμμα, όπως ισχυρίζονταν οι κυβερνητικοί βουλευτές- μέλη της Επιτροπής- ή αδήλωτες δαπάνες «ειδικού σκοπού» όπως υποστήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ μέλη της Επιτροπής.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές – που κλήθηκαν μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής να διερευνήσουν την καταγγελία του αν. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για έλλειμμα 89, εκατ.ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ – προέκυψε «αρνητική διαφορά» 87,1 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές δεν μπορούν να βεβαιώσουν ότι επρόκειτο για τις αδήλωτες δαπάνες «ειδικού σκοπού» για τις χρήσεις από 2010 έως 2013.
Οι τρεις ορκωτοί λογιστές ξεκαθάρισαν, στην εισαγωγική τους τοποθέτηση, ότι είχαν αδυναμία πρόσβασής σε στοιχεία και έγγραφα που ζήτησαν από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και την πρώην προϊσταμένη Οικονομικών του οργανισμού, Κατερίνα Πολύζου, καθώς όλα τα στοιχεία έχουν κατασχεθεί από εισαγγελείς.
Κατόπιν αυτού οι ορκωτοί λογιστές σημείωσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι χωρίς να έχουν τα πλήρη στοιχεία, ώστε να μπορούν να κάνουν και τον πλήρη έλεγχο δεν μπορούν να μιλήσουν για έλλειμμα, για αυτό και δεν το αναφέρουν πουθενά στην έκθεσή τους αλλά κάνουν λόγο για αρνητική διαφορά.
Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Γεωργαντά, «εάν μπορούν βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα επί των διαφορών» οι ορκωτοί λογιστές απήντησαν ότι «λόγω των μη συγκρίσιμων μεγεθών δεν μπορούν να είναι ασφαλή τα συμπεράσματα τους».
Κατόπιν αυτού ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, για να μην υπάρχει καμιά απολύτως σκιά να υπάρξει συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη επί των δαπανώ αυτών ειδικού σκοπού.
Παίρνοντας το λόγο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, υπογράμμισε πως από το 2010 σε όλες τις εκθέσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχει ειδική παράγραφος για τη μη συνεργασία των αρμοδίων. «Συστηματικά παρακώλυαν τον έλεγχο» είπε και πρόσθεσε πως η πρακτική αυτή επισύρει συγκεκριμένα αδικήματα κατά όσων δεν συνεργάζονται για την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, με τη σειρά του σημείωσε ότι «εάν υπήρχαν ποσά που δεν συμπεριλήφθηκαν στους ισολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ το θέμα από μόνο του είναι για εισαγγελέα, καθώς υποκρύπτονται σοβαρά ποινικά αδικήματα».
Ο κ. Μπαλωμενάκης λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης δήλωσε συγκεκριμένα: «Σημαντική αποκάλυψη στην σημερινή συνεδρίαση ήταν η πληροφορία ότι διαχρονικά υπήρξαν δαπάνες που πιθανόν δεν είχαν συμπεριληφθεί στους ετήσιους απολογισμούς που το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας. Το ύψος τους σύμφωνα με παραδοχή της τέως Οικονομικής Υπευθύνου του ΚΕΕΛΠΝΟ ανήλθε σε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Οι εξεταζόμενοι ορκωτοί λογιστές βεβαίωσαν ότι δεν τους είχε παραδοθεί αυτή η πληροφορία η οποία, βέβαια, γεννά πάρα πολλά ερωτηματικά τόσο για το λόγο που δεν περιλαμβάνονταν στους απολογισμούς όσο και για την προέλευση, τους σκοπούς και τους αποδέκτες αυτών των δαπανών».
Πηγή: ΑΠΕ