Την επόμενη Τρίτη η πρώτη ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

Την ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή της ΠΓΔΜ η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπονται, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων. Η συνταγματική διαδικασία απαιτεί τρεις ψηφοφορίες, στις οποίες η πρόταση για κύρωση της συμφωνίας πρέπει να λάβει αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή 80 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ. Η διαδικασία θεωρείται μάλλον δύσκολο να οδηγηθεί σε επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, καθώς το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θεωρεί το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου άκυρο, λόγω της χαμηλής συμμετοχής.

Διεθνείς πιέσεις

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει αλλάξει αισθητά η ρητορική της απειλής με εκλογές σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ, παράλληλα, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, χωρίς τη μεσολάβηση εκλογών. Πάντως, με βάση ακόμα και αυτές τις ημερομηνίες, είναι σαφές ότι, σε αποτυχία επίτευξης της απαραίτητης πλειοψηφίας, εκλογές δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν νωρίτερα από τις 25 Νοεμβρίου.

Χθες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, από το Βελιγράδι όπου βρέθηκε, έστειλε ευκρινές μήνυμα προς τους βουλευτές της ΠΓΔΜ ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, πέρα από την υφιστάμενη συμφωνία με την Ελλάδα. «Πιστεύω σθεναρά πως σε ό,τι αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Εναπόκειται στους δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς αυτής της χώρας να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως «ο μόνος τρόπος για να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα».

Ο κ. Ζάεφ εκτιμά ότι η κυβέρνησή του μπορεί να περάσει τον σκόπελο της Βουλής. Οπως είπε (Euronews) «γίνονται διαβουλεύσεις· εγώ μιλώ, οι βουλευτές μιλούν μεταξύ τους, η διοίκηση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και των κυβερνώντων κομμάτων από το αλβανικό μπλοκ μιλάμε με τους βουλευτές και πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν και θα κάνουμε οτιδήποτε για να το καταφέρουμε να συμβεί».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τη διαφωνία για το ονοματολογικό στον δρόμο για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξαρτάται από τη Βουλή να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει τη βούληση του λαού. Αυτό είναι το κλειδί. Και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ. Σημειώνεται, τέλος, ότι στην ΠΓΔΜ συνεχίζονται οι δίκες διαφθοράς για σκάνδαλα από την εποχή Γκρούεφσκι. Χθες, για την υπόθεση της θωρακισμένης Μερσεντές του Νίκολα Γκρούεφσκι, σε έξι χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η πρώην υπουργός Εσωτερικών Τζορντάνα Γιανκουλόσκα. O Γκρούεφσκι, προχθές, είχε αναφέρει πως διώκεται αλλά δεν πρόκειται να φιμωθεί.

Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί