Η 2η συνάντηση της Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας με τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις του Ηρακλείου και Λασιθίου, πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2018, στην αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Προηγήθηκε στις 28/9 η συνάντηση με τις κοινωνικές επιχειρήσεις του Ρεθύμνου και Χανίων, στο Ρέθυμνο.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν ενεργά ήταν: οι Κοι.Σ.Π.Ε, Λασιθίου και Μίτος, οι ΚοινΣεπ: AgroID, Αμυλιάνθη, Commons Lab, Ενότητα, Επτάστικτος, Healing Tree, Κοινωφέλεια, Μελίτακες, Παιδικό Μουσείο Κρήτης, Παιδόκηπος, Πλουμί Κρήτης, Φροντίδα και ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων YourLive.gr.
Η Ομάδα αποτελείται από στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, τον Μανώλη Τζουβελέκα συντονιστή, τον Μ. Δαράκη, Δ/ντή Ανάπτυξης της ΠΕ Ρεθύμνου και του Κ.Ε.ΚΑ.ΠΕ.Ρ. και αναπληρωτή συντονιστή, και τα μέλη Κωστή Φλουρή από την εκπαίδευση, Άννα Καγιαμπάκη από το Περιβάλλον, Ελένη-Χριστίνα Σωτηροπούλου, από την αγροτική ανάπτυξη, Χαράλαμπο Πίτερη, από την εκπαίδευση.
Η συνάντηση των επιχειρήσεων με τη διεπιστημονική ομάδα συντονισμού και παρακολούθησης δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, υπό τον Περιφερειάρχη, είχε ως σκοπό την πρώτη γνωριμία με εκπροσώπους και μέλη αυτού του νέου δυναμικού τύπου επιχειρήσεων, που οι δράσεις τους διατέμνουν οριζόντια πολλούς από τους κλάδους της περιφερειακής οικονομίας, όπως τις υπηρεσίες, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την πληροφορική, την αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, την ενέργεια, την ευζωία. Η συνάντηση αποτύπωσε την πολυμορφία των επιχειρηματικών εγχειρημάτων.
Τέθηκαν από τις Κοιν.Σ.Επ. και την Ομάδα, θέματα πρακτικής σημασίας, συζητήθηκαν τρόποι επίσπευσης διαδικασιών και τόνισαν πως επιθυμούν να ενδυναμωθεί η η Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να καταστεί ο βασικός υποστηρικτής στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του οικοσυστήματος. Οι Κοιν.Σ.Επ. ζήτησαν να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα από δημόσιους φορείς και φορείς της αγοράς πχ τράπεζες (οριζόντιο πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα). Επίσης, αναζητείται μέσα από τον εμπλουτισμό του ιστοχώρου της Περιφέρειας, (crete.gov.gr), με ενότητα “κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας” ν’ αναδειχθεί ένα σταθερό σημείο δημοσιότητας των δράσεων της Περιφέρειας και του κλάδου στην Κρήτη και η μέγιστη δυνατή διάχυση των δράσεών τους στην κοινωνία. Ακόμα, πόλο έλξης αποτελούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας, η γνώση γύρω από αυτά και οι δυνατότητες ενίσχυσης με βάση το εθνικό και περιφερειακό πλαίσιο οικονομικής στήριξης, δεδομένα που θα αναλυθούν σε επόμενη συνάντηση. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν εσωτερικά σεμινάρια στην Περιφέρεια Κρήτης για την κατάρτιση των στελεχών της με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Η πληθώρα των καινοτόμων δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε αρκετούς κλάδους, καταδεικνύει ότι το οικοσύστημα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Κρήτη είναι ενεργό και αναπτύσσεται. Συμφωνήθηκε από όλους τους παριστάμενους, η αναγκαιότητα δημιουργίας, ανάπτυξης και διατήρησης του κατάλληλου περιφερειακού πλαισίου για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος στην Κρήτη, τη δικτύωση των κοινωνικών επιχειρήσεων και τη βιωσιμότητά τους.
Η Ομάδα βάσει των αρμοδιοτήτων της, προσκάλεσε τις κοινωνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην από κοινού διαδικασία σχεδιασμού του Στρατηγικού Σχεδίου για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα στην Κρήτη, εντός του επόμενου εικοσαήμερου. Αποτελεί πρωτοποριακή διαδικασία λόγω της εξ αρχής συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης ενός στρατηγικού πλαισίου που αφορά την ανάπτυξη του εν λόγω οικοσυστήματος και όχι εκ των υστέρων. Το στρατηγικό σχέδιο θα συναρμόζεται με τα υπάρχοντα κλαδικά και το συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Στη δημόσια διαβούλευση του στρατηγικού σχεδιασμού που θα ακολουθήσει, στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του ιστοχώρου της Περιφέρειας, θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος φορέας και πρόσωπο με στόχο να αποτελέσει πολιτική που θα εγκριθεί από την Περιφέρεια.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπτυξης πιστοποιημένης ειδικότητας “Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Κοινωνικών Επιχειρήσεων” που εφόσον ευοδωθεί η πιστοποίηση του από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., θα υλοποιηθεί στο Κ.Ε.ΚΑ.ΠΕ.Ρ. και το πρόγραμμα ανάπτυξης θα συν-διαμορφωθεί με τις κοινωνικές επιχειρήσεις βάσει των αναγκών τους για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο. Το προτεινόμενο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης 400 ωρών θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής μελών και εργαζομένων σε κοινωνικές επιχειρήσεις από όλη την Κρήτη να παρακολουθήσουν δωρεάν και να αποκτήσουν τη σχετική πιστοποίηση.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς γενικά μπορούν να επικοινωνούν στο socent@crete.gov.gr