Τον Μάιο του 2019 θα γίνει στην Ελλάδα, «κάτω από τον Παρθενώνα, το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού», εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος», όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.
Ο κ. Κουίκ πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Λευκωσία και συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Προηγουμένως είχε συνομιλίες με τον Κύπριο επίτροπο Προεδρίας, αρμόδιο για θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου. Στις συνομιλίες αξιολογήθηκε η πορεία υλοποίησης του Μνημονίου Συναντίληψης για θέματα Διασποράς, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στα τέλη του 2016. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι σε αυτούς τους 22 μήνες, που συνεργάζονται με τον κ. Φωτίου «έχουμε κάνει τόσα πολλά πράγματα, όσα δεν έχουν γίνει ποτέ μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», κυρίως σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Αρμενία, αλλά και τις επαφές που γίνονται με τον Λίβανο. «Έχουμε πολύ δουλειά μας μπροστά μας, ο ορίζοντας που έχουμε βάλει είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, ημερομηνία που θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Σύνταγμα» πρόσθεσε.
Μία εκδήλωση του προγράμματος «Νόστος», που προωθούν Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου στο Λονδίνο, ενώ σύντομα, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη τριμερής συνάντηση στην Αρμενία για θέματα διασποράς.
Ο κ. Κουίκ σημείωσε ότι στα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη έκθεση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων και την κατοχή της Κύπρου, η οποία είχε αναβληθεί λόγω πολιτικών εξελίξεων στην Αρμενία.
Παράλληλα, προγραμματίζονται εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην Αθήνα, καθώς και έκθεση μνήμης για τη Γενοκτονία Ποντίων-Αρμενίων και την τουρκική κατοχή της Κύπρου στη Θεσσαλολίκη.
Στις 9 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν από την Αθήνα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. «Θα υπάρξει διαβούλευση με τους Προέδρους Κύπρου και Ελλάδας, ώστε να θέσουν υπό την αιγίδα τους τις εκδηλώσεις» δήλωσε ο κ. Κουίκ. Επίσης, τόνισε ότι εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό θα πρέπει να γίνουν και σε χώρες όπου δεν υπάρχει Διασπορά, επισημαίνοντας «ο φιλελληνισμός είναι τεράστιο κεφάλαιο».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, προωθείται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, που αφορά τουρισμό και διασπορά, με σύνθημα «Πάρε μαζί έναν φίλο και έλα στην Ελλάδα».
Πηγή: ΑΠΕ