Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την παραίτηση της αναπληρώτριας δασκάλας του δημοτικού σχολείου Γαύδου, που τοποθετήθηκε στο ακριτικό νησί ενώ είχε υποβάλει αίτηση για τα Χανιά.
Δείτε: Την… «έκανε» στα μουλωχτά η δασκάλα της Γαύδου – Αγανακτισμένη η δήμαρχος
Εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι την ανάγκη οι αναπληρωτές να τοποθετούνται σε θέσεις «στις υποχρεώσεις των οποίων μπορούν να ανταποκριθούν, ώστε να μην χρειάζεται να υποβάλλουν παραίτηση».
Σε αυτό το σημείο σημειώνουν ότι «ίσως πρέπει να γίνει ένας επιμερισμός καθηκόντων: Είναι καθήκον των συλλόγων αναπληρωτών και των συνδικαλιστικών σωματείων να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
«Μπορούν οι σύλλογοι, τα σωματεία και οι αιρετοί τους στα υπηρεσιακά συμβούλια να φροντίσουν να μην στέλνουν μητέρες με μικρά παιδιά και ανθρώπους με οικογενειακές υποχρεώσεις στην ακριτική Γαύδο (και σε αντίστοιχες περιοχές), αλλά εκπαιδευτικούς που έχουν την δυνατότητα να μείνουν εκεί και τον χειμώνα και να δώσουν στα παιδιά γνώσεις , αξίες, αγάπη αλλά και την έμπρακτη διαβεβαίωση ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά που ζουν σε στις πόλεις» αναφέρεται.
Στην ανακοίνωση οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν πως «είναι καθήκον των δημάρχων των ακριτικών νησιών να υπερασπίζονται το δικαίωμα των παιδιών, που μένουν εκεί και αποτελούν το μέλλον του τόπου τους, να έχουν εκπαιδευτικούς ώστε να ανοίγουν και τα δικά τους σχολεία στην ώρα τους ,όπως στην υπόλοιπη χώρα».
Από την άλλη πλευρά, «φίλοι της Γαύδου» σε δικό τους κείμενο υποστηρίζουν ότι «η δήμαρχος αγωνίζεται να κρατήσει τις δομές του ακριτικού νησιού σε λειτουργία, ενάντια σε τάσεις ερήμωσης ή εκχώρησης. Η δραστηριότητά της είναι πολλές φορές μοναχική κι αυτό εντείνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό στο δήμο».
Στη συνέχεια γράφουν ότι «ουδέποτε η δήμαρχος αμφισβήτησε εργασιακά δικαιώματα οποιουδήποτε, όπως το δικαίωμα να παραιτηθεί. Αυτό που επίμονα ζητάει είναι συνεννόηση και συνεργασία, κάτι που δεν φαίνεται να εισέπραξε στην προκείμενη περίπτωση».
»Σ΄ έναν ακριτικό αραιοκατοικημένο τόπο τα πράγματα είναι δύσκολα και κυρίως χωρίς συνεννόηση και συνεργασία. Όταν υπάρχουν προβλήματα με το σχολείο, την αποκομιδή απορριμμάτων ή την παροχή νερού, δεν υπάρχει κανείς άλλος ν’ ασχοληθεί, μόνο η δήμαρχος».
Επισημαίνουν πως «οποιοσδήποτε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να παραιτηθεί αλλά το ηθικό είναι να ενημερώσει αυτήν που της παρέδωσε τα κλειδιά του σχολείου και της κατοικίας. Η ανάδειξη του θέματος σε μείζον συνδικαλιστικό ζήτημα ενέχει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει με επιχειρήματα αυτούς που δηλωμένα σκοπεύουν, αν επανέλθουν, να επιδεινώσουν την ήδη δεινή εργασιακή κατάσταση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».
Τέλος, σημειώνεται πως «η πρόταση της δημάρχου για χωριστή λίστα, όπου οι αναπληρωτές να δηλώνουν στοχευμένα το σχολείο της Γαύδου, ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα στο ακριτικό νησί, πέρασε απαρατήρητη αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Εφημερίδα των Συντακτών