Στον «πάγο» η προσπάθεια μετατροπής του 8ώρου σε 9ωρο από τη Vodafone

Κατά την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η πλευρά της εταιρείας δεσμεύτηκε να τηρήσει όσα προβλέπονται από το νόμο.

Ενώπιον του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη, την Παρασκευή 28/9, η πλευρά της εργοδοσίας συμφώνησε να τηρήσει όσα προβλέπονται από τη ισχύουσα νομοθεσία, εν προκειμένω να μην προχωρήσει σε μονομερή αλλαγή της σύμβασης αλλά να πραγματοποιήσει διαβούλευση με το σωματείο.

Αν αυτή η διαβούλευση αποβεί άκαρπη, η εργοδοσία οφείλει να καταθέσει εγγράφως μία τεκμηριωμένη έκθεση (ανάλυση επαγγελματικού κινδύνου) στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), με την οποία να δικαιολογεί την αλλαγή της σύμβασης στο κομμάτι που αφορά την αύξηση διάρκειας του διαλείμματος (αν, δηλαδή, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και επιβάλουν μεγαλύτερο διάλειμμα από το ήδη προβλεπόμενο για κάποιες κατηγορίες εξ’ αυτών, λ.χ. τους/τις τηλεφωνητές/τριες). Και, μόνο μετά την έγκριση (εφόσον αυτή δοθεί) του Σ.ΕΠ.Ε., δύναται η εργοδοσία να προχωρήσει σε αυτή τη μεταβολή.

Συγκριμένα, η αλλαγή που επιχείρησε η Vodafone είχε ως βασικό άξονα την αύξηση του διαλείμματος από μισή σε μία ώρα, η οποία όμως θα ήταν εκτός του 8ώρου, σε αντίθεση με την εν ισχύ συλλογική σύμβαση η οποία προβλέπει μισή ώρα διάλειμμα αλλά εντός του προβλεπόμενου ωραρίου.

Ωράριο το οποίο, οι θιασώτες της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και οι εν Ελλάδι θαυμαστές του Σ. Κουρτς, «ξεχνούν» ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά, βασικά και κατοχυρωμένα δικαιώματα σε όλη την ιστορία του εργατικού κινήματος.

To «τυράκι» που πέταξε η πλευρά της εργοδοσίας, αλλά απορρίφθηκε από το υπουργείο και το σωματείο των εργαζομένων, ήταν η «ευελιξία» στην ώρα αποχώρησης από την εργασία: αν κάποιος εργαζόμενος δηλαδή θέλει, θα μπορεί να μην κάνει διάλειμμα και να δουλεύει συνεχόμενα το 8ωρο. Κάτι που όμως αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποίαεπιβάλει την πραγματοποίηση διαλείμματος, τουλάχιστον 15 λεπτών, για εργασία που υπερβαίνει τις 6 ώρες.

Σύμφωνα με το σωματείο, με την επιβολή του 9ώρου, η εταιρεία είχε σκοπό να αντιμετωπίσει τον ολοένα αυξανόμενο όγκο εργασίας, που έχει πολλαπλασιαστεί από τις εκατοντάδες απολύσεις που έχουν γίνει, αλλά και ενόψει της συγχώνευσης με την Cyta.

Στην ουσία, η εταιρεία επιχειρεί να νομιμοποιήσει την απλήρωτη υπερωρία, μετά και την πρόσφατη αυστηροποίηση του πλαισίου για τις υπερωρίες αλλά και την ένταση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

«Ξέρουμε ότι λόγω του όγκου δουλειάς και της πίεσης που υπάρχει, στην πράξη, μεγάλο μέρος των συναδέλφων δεν θα κάνει καν το προβλεπόμενο διάλειμμα, άρα θα εργάζονται 9 ώρες συνεχόμενες για όλη την εβδομάδα», αναφέρει το σωματείο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Η Vodafone, η οποία, σημειωτέον, παραμένει σταθερά στην πρώτη δεκάδα επιχειρήσεων στη χώρα με υψηλό δείκτη κερδοφορίας, την τελευταία 10ετία, προωθεί, μεταξύ άλλων, την επέκταση της επενοικίασης εργαζομένων (outsourcing), προκειμένου να θέσει όλο και μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της εκτός της προστασίας που παρέχει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Τόσο για τα συνολικά ζητήματα, όσο και ως μήνυμα απέναντι στην προσπάθεια επιβολής της 9ωρης εργασίας, το Σωματείο θα πραγματοποιήσει κανονικά την τετράωρη στάση εργασίας (9:00 – 13:00) που έχει προκηρύξει για τη Δευτέρα 1/10, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε αυτήν και ζητώντας την υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα του από το σύνολο του εργατικού κινήματος και των κοινωνικών φορέων «καθώς η κατάργηση του 8ωρου μας αφορά όλους!».

left.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί