«Το όνειρο τη ΝΔ δεν είναι μια ΕΡΤ καλύτερη, είναι μια ΕΡΤ κλειστή» και είναι γνωστό το παιχνίδι της, προσπαθεί να την «απονομιμοποιήσει για να μπορέσει να την ξανακλείσει μετά», τονίζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος σε συνέντευξη του στην «Εφ. Συν» με αφορμή τις νέες πολιτικές που θα εφαρμοστούν στον χώρο του Τύπου.
Ο υφυπουργός χαρακτηρίζει «μαύρη σελίδα» στην σύγχρονη ιστορία του τόπου μας το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013. Τονίζει επίσης ότι ως υφυπουργός του υπουργείου που εποπτεύει την ΕΡΤ, δεν πρόκειται “με κανένα τρόπο” να επέμβει στα εσωτερικά της ΕΡΤ και βεβαιώνει ότι “αφεντικό” της ΕΡΤ είναι ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα που πληρώνει το τέλος, γι’ αυτόν δουλεύουν στην ΕΡΤ, σ’ αυτόν απευθύνονται και σ’ αυτόν απολογούνται, όποτε κάτι δεν γίνεται σωστά.
Αναγνωρίζει ότι ο φορέας επιδέχεται βελτίωση ωστόσο παρατηρεί ότι «κανείς δεν μιλά» για τα «πολύ δυνατά σημεία της» όπως είναι: Η υβριδική τηλεόραση, η κάλυψη πληθώρας αθλητικών γεγονότων, η πλήρης ενημέρωση για τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα, η παροχή δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου σε δεκάδες, φορείς, οι σειρές ποιότητας, τα αφιερώματα του αρχείου της και βεβαίως το video on demand service που διαθέτει. Παράλληλα, ο κ. Κρέτσος υπογραμμίζει ότι η ΕΡΤ είναι το μοναδικό μέσο που «εκπέμπει με όλες τις πιθανές τεχνολογικές μορφές εντός και εκτός Ελλάδας».
Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στους προγραμματικούς στόχους για τα οπτικοακουστικά μέσα και τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν τριάμισι χρόνια. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και πολιτικές κινήτρων για να δώσουν νέα ώθηση στον κλάδο και να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής πολιτικής.
Πριν λίγες ημέρες, έγινε πραγματικότητα, προσθέτει ο υφυπουργός «παρά την καταψήφιση του από τη ΝΔ», η βελτίωση του κινήτρου της επιδότησης για τις οπτικοακουστικές παραγωγές – από το 25% στο 35% χωρίς όριο. Επίσης, συνεχίζει, παρόλο που η πολιτεία δεν έχει ευθύνη επί ζητημάτων βιωσιμότητας της κάθε μιας από τις εταιρίες Τύπου ξεχωριστά, έχει χρέος να στηρίξει συνολικά την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό, την πολυφωνία ενώ «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για την εισαγωγή του barcode στις πωλήσεις των εντύπων.