Αλ. Τσίπρας: Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να γίνουμε μέρος της λύσης

Πριν από τρία χρόνια, όταν για πρώτη φορά απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως πρωθυπουργός, η Ελλάδα ήταν στην εμπροσθοφυλακή τριών επάλληλων διεθνών κρίσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Όπως είπε «η μία ήταν η κρίση της Ευρωζώνης (η Ελλάδα χτυπήθηκε πιο άγρια από κάθε άλλη χώρα, έχοντας χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ της, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει στο 27%), δεύτερη ήταν η προσφυγική κρίση (η Ελλάδα ανέλαβε αναλογικά το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι εισήλθαν στα νησιά της σε μια περίοδο λίγων μηνών) και η τρίτη η ολοένα επιδεινούμενη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον εθνικισμό να ενισχύεται με ταχείς ρυθμούς».

«Στα χρόνια που πέρασαν από το 2015 ήρθε στην επιφάνεια ένα “τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης” προς τους διεθνείς και εθνικούς θεσμούς, όπως το παραδέχτηκε και στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «στην Ελλάδα δεν καταφέραμε μόνο να σταθούμε όρθιοι, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, αλλά πέραν αυτού, καταφέραμε να γίνουμε μέρος της λύσης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, αντί να είμαστε μέρος του προβλήματος».

«Και αυτό το κάναμε χωρίς να υποκύψουμε στις υποδείξεις χωρών, δυνάμεων και θεσμών που αδιαφορούσαν για τη βούληση του ελληνικού λαού, προς όφελος των δικών τους οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων», τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «την ίδια στιγμή, όμως, το κάναμε χωρίς να καταφύγουμε σε μια εθνικιστική πολιτική που θα μας οδηγούσε στην αποχώρηση από την Ευρωζώνη, στην ενίσχυση των εντάσεων με τους γείτονές μας ή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός, ενεργειακός, εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «παραμείναμε στην Ευρωζώνη, αλλά διαπραγματευθήκαμε σκληρά για ένα οικονομικό πρόγραμμα που έδινε έμφαση σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη διαιώνιση μιας τιμωρητικής και εξοντωτικής λιτότητας».

«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε «προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα, θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ εξασφαλίσαμε δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των πλέον αδυνάμων».

Όπως είπε «σήμερα, έχουμε αφήσει πίσω μας τα προγράμματα που γεννούσαν διαρκώς ύφεση, ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι 2,1% για φέτος και θα είναι 2,5% για το 2019. Η ανεργία έπεσε κατά 8%, ο τουρισμός υπερέβη τους 34 εκατομμύρια επισκέπτες, τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα υπερκαλύπτονται, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται σταθερά. Η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός, ενεργειακός, εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη και αναπτύσσοντας τις στρατηγικές της υποδομές».

Ο λαός της Ελλάδας έδωσε μάθημα αλληλεγγύης

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική-προσφυγική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «ο λαός της Ελλάδας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υποδέχτηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης, ενώ η Υπηρεσία Ασύλου μας, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, σήμερα έχει αναλάβει το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων αναλογικά με τον πληθυσμό μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

«Το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα, οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά», πρόσθεσε.

Όπως είπε «κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία. Το πράξαμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, όμως, υποστηρίξαμε την εφαρμογή της δύσκολης, αλλά απαραίτητης Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα δεν ενέδωσε «στις εθνικιστικές, ξενοφοβικές φωνές, που υποστήριζαν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα ή μια επιφανειακή διαδικασία ασύλου που θα απέρριπτε το σύνολο των αιτημάτων. Αλλά, επίσης, δεν διστάσαμε να αποδεχθούμε ότι όσοι δε χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα διέλευσης τους, στο βαθμό που αυτές είναι ασφαλείς».

«Ασκήσαμε δριμεία κριτική και συγκρουστήκαμε με τις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνταν να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Τις χώρες που θέλουν να είμαστε μαζί στα δικαιώματα αλλά χώρια στις υποχρεώσεις», υπογράμμισε.

Μοντέλο η Συμφωνία των Πρεσπών

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «προωθούμε ενεργά τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια, μέσω μιας πολιτικής επίλυσης προβλημάτων, εντάσεων και ανοιχτών ζητημάτων με τους γείτονές μας, που ξεκλειδώνει την προοπτική τους για ένταξη στην ΕΕ και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, εφόσον το επιθυμούν»

«Μέσω του διαλόγου μας με την Αλβανία, αλλά κυρίως μέσω της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών με τη βόρειο γείτονά μας – μια Συμφωνία που δεν είναι μόνο σημαντική για την περιοχή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μοντέλο για την επίλυση διαφορών. Μια Συμφωνία που δεν προέκυψε μέσω της επιβολής του ισχυρότερου και των συμφερόντων του, αλλά ήταν αμοιβαίως αποδεκτή, προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί