Ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΑΚΗ:
Η διοίκηση του ΕΑΚΗ από το 2015 δε συνηθίζει μιλάει στον τύπο με συνεχείς δηλώσεις, γιατί είναι ορισμένη από τη Γ.Γ.Α να πράττει έργα και όχι για να περιφέρεται από μέσο σε μέσο. Παρά το ότι ο τύπος συστηματικά μας αγνοεί ή μερίδα του ακολουθεί (τουλάχιστον) την εύκολη είδηση όσων κραυγάζουν.
Οι πράξεις λοιπόν αυτής της διοίκησης μιλούν από μόνες τους(Μικρός απολογισμός 3τίας).
Με το που αναλάβαμε καλέσαμε σωματεία και προπονητές να υποβάλλουν αιτήματα. Καταγράψαμε τα πάντα. Οι εγκαταστάσεις που αναλάβαμε (περίπου 40 χρόνων), Κολυμβητήριο, στάδιο Ελευθερίας, κλειστό γυμναστήριο Λίντο βρισκόταν σε κατάσταση τουλάχιστον προβληματική .
- Ανεξέλεγκτος αριθμών αθλουμένων χωρίς να είναι ιατρικά καλυμμένοι(personal,ακαδημίες κ.λ.π). Άγνωστος ο αριθμός επίσημων αθλητών –τριών κυρίως για τα σωματεία που χρησιμοποιούσαν στάδιο και κολυμβητήριο.
- Ανεξέλεγκτη είσοδος από γονείς που εισέρχονταν στο χώρο προπόνησης(στάδιο-κολυμβητήριο).
- Προπονητές χωρίς άδειες ασκήσεως επαγγέλματος και ανασφάλιστοι να ασκούν προπονητικό έργο.
- Η καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους πλημμελής.
- Οι υπάλληλοι του ΕΑΚΗ ελάχιστοι με μόνο 2 άτομα γενικών καθηκόντων που να μην επαρκούν για τις εγκαταστάσεις υπό μορφή κατάρρευσης. Χώροι που είχαν απολέσει την αισθητική τους.
- Επικίνδυνη συνύπαρξη αθλητών υψηλού επιπέδου με το κοινό ιδιαίτερα στο στάδιο με κίνδυνο τραυματισμού τους.
- Προϋπολογισμός και έσοδα ανεπαρκή να καλύψουν το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων με μειωμένες επιχορηγήσεις από ΓΓΑ έως και το 2015 και δυστοκία στην είσπραξη οφειλομένων από τα σωματεία με βάση τα συμφωνητικά τους.
Κολυμβητήριο: Στην πρώτη συνάντηση μας (Ιούνιο του 2015) με προπονητές και σωματεία και μετέπειτα με τον νεοϊδρυθέντα σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του κολυμβητηρίου, δεσμευτήκαμε για σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν. Συζητήσαμε επίσης και το θέμα οφειλών τους προς τη διοίκηση περί τα 37.000 ευρώ και τους τρόπους αποπληρωμής τους .
Κινηθήκαμε ως προς τα εξής:
Α) Κύρια επιδίωξη μας η αύξηση συνολικά του προϋπολογισμού από τη Γ.ΓΑ, πράγμα που εν μέσω κρίσης επιτεύχθηκε συγκεκριμένα για το πετρέλαιο έχουμε τις εξής τιμές από 155.000 χιλιάδες που το παραλάβαμε (2015) η Γ.Γ.Α το αύξησε σταδιακά και στον τρέχοντα χρόνο στα ήταν 184.000. Το 2019 προβλέπεται νέα αύξηση. Η κίνηση μας αυτή έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικρατούν (ανοιχτό κολυμβητήριο, έκθετο σε αέρα δυνατό) και το γεγονός ότι τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές δεν επαρκεί η προμήθεια. Επισημαίνουμε πριν τη δική μας θητεία το κολυμβητήριο έκλεινε για τρεις περίπου μήνες το Χειμώνα. Προσπάθεια ανελλιπώς και καθημερινά για εύρεση επιπλέον πετρελαίου (από περιφερειάρχη η ΔΕΠΑΝΑΛ),έτσι που με αντίξοες συνθήκες να μην κλείσει η εγκατάσταση.
Β) Για αλλαγή φωτισμού του κολυμβητηρίου, πράγμα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2017 με νέα φωτιστικά τύπου led, έτσι που η «ρομαντική ατμόσφαιρα» τις νυχτερινές ώρες μετατράπηκε εδώ και ενάμιση χρόνο σε μέρα με εξυπηρέτηση ακόμα και αγώνων Α1 πόλο. Είναι απορίας άξιο πως μετά από τόσο καιρό υπάρχουν ακόμα επερωτήσεις στη Βουλή που βασίζονται σε παλαιά δημοσιεύματα.
Γ) Για τον καλλωπισμό ελαφρώς του χώρου, που πραγματοποιήθηκε με τα υπάρχοντα αποθεματικά από τον Αύγουστο του 2015 ως προς βαψίματα μικρών αποδυτηρίων και στεγάστρων, περιφράξεις(γιατί ο χώρος ήταν εκτεθειμένος σε πάσης φύσεως περίεργους και άσχετους), κλπ, καθώς και από μέρος των οφειλομένων των σωματείων με συμφωνητικά για παροχή έργου εκ μέρους τους. Η μεγάλη ανακαίνιση έγινε στους χώρους του κολυμβητηρίου φέτος (Από τον Αύγουστο του 2018) με μεγάλη εργολαβία περίπου 50.000 ευρω, από χρήματα που καταφέραμε να αποταμιεύσουμε στη θητεία των τριών χρόνων μας . Ολική ανακατασκευή περιβάλλοντος χώρου μεγάλης πισίνας πλακάκια-σχάρες όμβριων, βαψίματα στεγάστρων– γενικές εργασίες αποκατάστασης υδραυλικών εγκαταστάσεων. Ένα έργο που υποσχεθήκαμε από τις πρώτες μέρες διοίκησης μας μιας και ήταν πασιφανής η κατάσταση. Ένα έργο που βελτίωσε τις συνθήκες κολύμβησης των παιδιών μας. Αναρωτιόμαστε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν επί 40 χρόνια η βελτίωση ήταν συνεχής.
Δ) Κινητοποιηθήκαμε για αγορά ηλεκτρονικών πλακών χρονομέτρησης κολυμβητηρίου (Ιούνιος 2017) καθώς και ανακαίνιση της αίθουσας υποδοχής και τύπου (τον Οκτώβριο 2017), αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού υδατοσφαίρισης (τον Οκτώβριο 2017). Πράγμα το οποίο ήταν πάγιο αίτημα των σωματείων για να μην μεταβαίνουν συνεχώς στα Χανιά για σοβαρούς αγώνες η να δανείζονται τις πλάκες από εκεί.
Ε) Σε φάση μελέτης από τη Γ.Γ.Α βρίσκεται η ολική ανακαίνιση του μηχανοστασίου καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του. Μια εγκατάσταση που τόσα χρόνια ήταν παράνομη και τακτοποιήθηκε επί ημερών μας. Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι για το Ηράκλειο ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο κολυμβητήριο.
Στ) Τοποθέτηση φύλακα που περιφέρεται και περιφρουρεί τον χώρο προς αποφυγή ζητημάτων(έκτροπα σε κερκίδα, αποδυτήρια κλπ) που θίγουν την ευπρέπεια του χώρου και τις συνθήκες άθλησης.
Το κολυμβητήριο Ηρακλείου που κληθήκαμε να διοικήσουμε είναι μια εγκατάσταση που απαιτεί τα 3/4 του προϋπολογισμού ΕΑΚΗ ανά έτος, με τα χημικά στα 40.000 ευρώ ,το νερό περίπου 90.000,το ρεύμα 120.000 και την καθαριότητα 24.000. Είναι μια εγκατάσταση που δε σηκώνει λίφτινγκ αλλά χρήζει από ριζικές αλλαγές.
Στάδιο Ελευθερίας (Χανιόπορτα).
Πραγματοποιήθηκε και εδώ ανάλογη συνάντηση με σωματεία και τους προπονητές. Από την πρώτη μέρα εργαστήκαμε για την ανακαίνιση και τον καλλωπισμό των χώρων.
Καταφέραμε :
Α) Την περίφραξη του αγωνιστικού χώρου με ανοξείδωτα νέου τύπου κάγκελα, αλλαγή σχαρών, ανακαίνιση και μόνωση γραφείων και των αποδυτηρίων σταδίου το Μάρτιο του 2016. Έργο σημαντικό για την ασφάλεια που τέθηκε σε πρώτη προτεραιότητα από τους συνομιλούντες (η κατάσταση ήταν τραγική και ο κίνδυνος τραυματισμών από τα σάπια κάγκελα μεγάλος). Επίσης έγινε διαγράμμιση του αγωνιστικού χώρου για να σταθεί με ευπρέπεια το κατεστραμμένο ταρτάν έως την αντικατάστασή του (Εργολαβία με ίδιους πόρους αξίας 48000).
Β) Υπήρξε τριμερής συνεργασία της Διοίκησης ΕΑΚΗ με ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ και ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, για την μεγάλη εργολαβία αποκατάστασης των στύλων που στηρίζουν την οδό Πυράνθου και εκβάλλουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι αποκαταστάθηκε συγχρόνως το στέγαστρο και η είσοδος( εργολαβία 65000πλέον φπα). Έγινε μόνωση της μεγάλης κερκίδας και της αίθουσας βαρών, βαψίματα και τοποθέτηση 500 καθισμάτων από τη Γ.Γ.Α.
Γ) Τοποθετήθηκε φύλακας στο στάδιο, πράγμα που έλυσε πολλαπλά ζητήματα κλοπών, και εισβολής ασχέτων, ζητήματα μη συμμόρφωσης αθλουμένων στους κανονισμούς που έκρυβαν τραυματισμούς(θυμόμαστε όλοι τον τραυματισμό γνωστού αθλουμένου Ηρακλειώτη γιατρού την ώρα που έτρεχε με το ακόντιο αθλητή που έριχνε βολή).
Δ) Προμήθεια νέου αντλητικού συστήματος σταδίου.
Ε) Σε φάση μελέτης από τη Γ.Γ.Α είναι η αλλαγή ταρτάν και χλοοτάπητα έως το επόμενο καλοκαίρι.
Η επόμενη μέρα θα μας βρει με το στάδιο Ελευθερίας να είναι κόσμημα της πόλης μας. Εμείς θα αγωνιστούμε γι αυτό.
Κλειστό γυμναστήριο Λίντο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρώτες συναντήσεις μας στο κλειστό γυμναστήριο Λίντο. Τα θέματα τέθηκαν επί τάπητος για ακριβή τιμή της ώρας χρήσης σε σχέση με την ανταποδοτικότητα του προϋπολογισμού ως προς αυτόν το χώρο. Προπονητές και σωματεία έθεσαν το ζήτημα αδικίας που υφίσταντο.
Έτσι:
Α) Κύριο ζήτημα είναι να λυθεί πάραυτα η πλημμύρα της στέγης από βρόχινο νερό λόγω καταστροφής της οροφής από ανάθεση σε εργολάβο( με την ανάληψη μας τις πρώτες μέρες ). Η εργολαβία ακυρώθηκε γιατί αφού ανέλαβε το έργο μας ζήτησε διπλάσια χρήματα για να το περαιώσει . Έβγαλε το ασφαλτόπανο με αποτέλεσμα η σκεπή να ποτίσει νερό(αφρομπετό). Από τότε εμπλακήκαμε σε ένα αγώνα δρόμου για την αντικατάσταση πλέον ολόκληρης της σκεπής από τη ΓΓΑ και ευελπιστούμε πως βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας.
Β) Φροντίσαμε για ανακαίνιση κοινόχρηστων χώρων, αποδυτηρίων,wc, προθαλάμου κυλικείου.
Γ) Φροντίσαμε για βελτίωση αίθουσας ενδυνάμωσης Λίντο, με τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων.
Δ) Ασχοληθήκαμε με τη βελτίωση συνθηκών προπόνησης με αποκατάσταση μετά από χρόνια του κλιματισμού στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου.
Γιατί ατομικό ποσό για χρήση;
Η χρήση των εγκαταστάσεων έχει 2 αποδέκτες τον αθλητή-τρια και τα σωματεία.
- Τα σωματεία αποδίδουν μηνιαία συνδρομή στις δημόσιες εγκαταστάσεις της ΓΓΑ, με τιμή σχεδόν συμβολική συνεισφέροντας ελαφρώς στα έξοδα γιατί ακριβώς η λογική της πολιτείας είναι να τιμά τα ερασιτεχνικά σωματεία που καλλιεργούν τον αγωνιστικό αθλητισμό( ας διαιρέσει κάποιος το κόστος μιας εγκατάστασης, τα χρήματα που συνεισφέρουν τα σωματεία και αυτά που συνεισφέρει το κράτος) . Οι τιμές στο Ε.Α.Κ.Η δεν έχουν καμία σχέση με τις τιμές άλλων αθλητικών χώρων της πόλης(πανεπιστημιακές, ιδιωτικές η και δημοτικές). Βέβαια αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα μιας και όλοι θέλουν να αθληθούν στις εγκαταστάσεις μας. Μεγάλο επιχείρημα μας αποτελεί η σύγκριση τιμών ανά ώρα προπόνησης. Ο οβολός τους λοιπόν, έχει να κάνει με τη χρήση των εγκαταστάσεων της Γ.Γ.Α από το σωματείο και των προπονητών του για την εκμάθηση ή για αγωνιστικό αθλητισμό των αθλημάτων που καλλιεργούν. Υποχρεωμένα πλέον εκ του νόμου είναι έχουν προπονητές με άδεια άσκησης επαγγέλματος και ασφαλισμένους. Στο χώρο άθλησης επίσης να σέβονται συνολικά τους κανονισμούς.
- Ο αθλητής-τρια χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις και προσωπικά, αγωνιστικό χώρο, αποδυτήρια, νερό κλπ. Έχει λοιπόν απαίτηση και προσωπικά ο χώρος να είναι ευπρεπής ανεξάρτητα του σωματείου του/της. Πρέπει να σέβεται το χώρο και να έχει ατομική ευθύνη απέναντι σε αυτόν δίχως το σωματείο συνολικά να επιβαρύνεται από προσωπικές αντιαθλητικές συμπεριφορές του αθλούμενου/νης, η του γονέα του/της. Γι αυτό και επιδιώκουμε προσωπικές συμβάσεις.
Εν κατακλείδι:
Από το 2015 ως διοίκηση παρατηρούμε με υπομονή και προσπαθούμε να φέρνουμε προτάσεις που θα είναι ανταποδοτικές για όλους τους χώρους άθλησης. Είναι απαράδεκτο για εμάς να υπάρχουν αθλούμενοι α και β κατηγορίας. Είναι επίσης καθημερινός στόχος μας ότι εισπράττεται ανά χώρο να αποδίδεται σε αυτόν. Τα σωματεία είτε καλλιεργούν στίβο, αθλοπαιδιές η κολύμπι είναι ισότιμα στα μάτια μας και τα τιμούμε ως τον κύριο φορέα ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Η οικονομική πολιτική μας βασίζεται στην ισονομία τιμής ανά ώρα για χρήση και αναλογικά αποδίδεται σε σχέση με τα έξοδα των χώρων και στις τρεις εγκαταστάσεις .Θεωρούμε πως και τα σωματεία που αθλούνται στις εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ.Η ανά άθλημα θα πρέπει να έχουν ανώτατο πλαφόν μηνιαίας συνδρομής, μιας και οι απαιτήσεις εκ μέρους μας προς αυτά έχουν μειωθεί. Είναι για μας σημαντικό οι χώροι να συντηρηθούν, να βελτιωθούν και να αποδίδονται στους αθλούμενους ευπρεπείς. Συναγωνιζόμαστε τα άλλα εθνικά αθλητικά κέντρα της χώρας και λαμβάνομε υπ’ όψιν τις καλές πρακτικές τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τη Γ.Γ.Α για διεκδίκηση πόρων.
Το ποσόν της ετήσιας συνδρομής του αθλητή/τριας το οποίο είναι και κοινωνικά προσαρμοσμένο(α παιδί ολόκληρο , β παιδί το μισό, το γ παιδί δωρεάν, καθώς δωρεάν είναι και για όλες τις αποδεδειγμένα ευπαθείς ομάδες) είναι απολύτως ανταποδοτικό και δεν υπερβαίνει ετησίως σε καμία περίπτωση μία κατά Μ.Ο μηνιαία συνδρομή προς το σωματείο του.
Αγαπητοί Ηρακλειώτες-σες.
Μπορείς εύκολα να πεις το μαύρο, άσπρο, όμως είναι πολύ δύσκολο και να το μετατρέψεις. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν όσους ενδιαφέρονται για την εξυγίανση του αθλητισμού να συμβάλλουν στα μέτρα που προωθούνται. Η λογική δεκαετιών που θέλει τον σωματειακό αθλητισμό μαγαζάκι ας μείνει μακριά από εμάς. Είναι όμως καιρός να μάθει η πόλη πως όλες οι εγκαταστάσεις δεν ήταν νόμιμες και τακτοποιήθηκαν επί ημερών μας. Έχουμε λάβει πρωτοποριακά μέτρα (και θα ακολουθήσουν και άλλα) προκειμένου το πρώτο μέλημα μας να είναι οι αθλητές -τριες και η πρώτη μας φροντίδα να τους εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες άθλησης για τα παιδιά μας. Όταν όμως οι προθέσεις μας συγκρούονται με χρόνιες κακές αντιλήψεις η εμμονές θα υπάρχουν συγκρούσεις. Αυτό δεν θα σταθεί όμως ικανό να παρακωλύσει την προσπάθειά μας.