«Tο τέλος μιας περιόδου κατά την οποία επεβλήθη σκληρή και βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή στον ελληνικό λαό, κατά την οποία χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, αυξήθηκε η ανεργία στο 27,6%, μειώθηκαν οι συντάξεις κατά 40% κ.λπ σημαίνει η έξοδος από τα μνημόνια», αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Μανόλης Θραψανιώτης, βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συνέντευξη όπου αυτό που κυριαρχεί ως άκουσμα είναι: «Προσπάθησα και προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου…».
Γεννημένος στις Τάπες Λασιθίου, οδοντίατρος στο επάγγελμα με δράση αντιδικτατορική στα φοιτητικά του χρόνια, ο σημερινός βουλευτής της Αριστεράς στο Λασίθι επιμένει πως: «Η χώρα γυρίζει σελίδα και χαράζει μια νέα πορεία. Μια δύσκολη, επίμονη, αλλά με προοπτική προσπάθεια, που σταδιακά θα διορθώσει λάθη, αδικίες, παραλήψεις για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, φροντίζοντας να μην επαναληφθούν πολιτικές και παθογένειες του παρελθόντος που οδήγησαν στην επιβολή σκληρών μέτρων για τη χώρα. Συμμετέχουμε όλοι μαζί σε μια προσπάθεια, που θα έχει στόχο την ανάπτυξη, την προστασία των δικαιωμάτων εργαζομένων, την στήριξη των αδύναμων κοινωνικά ομάδων αλλά και άρση των αδικιών που έγιναν σε όσους σήκωσαν το βάρος της κρίσης, με την αναθεώρηση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών. Η ήδη υπογεγραμμένη απόφαση των 4 συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η προοδευτική αύξηση του κατώτατου, καθώς και οι πιθανές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι ενδεικτικό της δυναμικής εξόδου από τα μνημόνια».
Στο κατά πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να συνεχίσει τις προσπάθειες για την αναγέννηση της χώρας, έτσι όπως ορίζεται από την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ανατολικού άκρου της Κρήτης πιστεύει όπως λέει πως έχουμε αρκετό δρόμο για να αλλάξουμε παγιωμένες νοοτροπίες και αυτό απαιτεί συγκρούσεις. «Συγκρούσεις ανάμεσα στα δικαιώματα μας και στις υποχρεώσεις μας ώστε να αποκτήσουν μια ισορροπία. Να υπερισχύσει “το εμείς” του “εγώ” και αν το καταφέρουμε έχουμε πετύχει ένα σημαντικό βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον». Χρόνια ασχολούμενος με το συνδικαλισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση ο Μανόλης Θραψανιώτης έχει άποψη για το αν οι τοπικές κοινωνίες στηρίζονται ακόμη στο συστημικό καθεστώς της πολιτικής ζωής ή για το αν οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πως χρειάζεται μία άλλη λογική στην τοπική αυτοδιοίκηση ακόμη και για τους τοπικούς βουλευτές. «Συστημικά καθεστώτα σημαίνει παγιωμένες πρακτικές και αντιλήψεις. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, γιατί δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά, σε μειοψηφικές ίσως, αλλά δραστήριες κοινωνικά ομάδες, να εκφραστούν και ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο Κοινοβούλιο η αναθεώρηση του Συντάγματος και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ήταν πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων. Και στις δυο περιπτώσεις δημιουργούνται προϋποθέσεις ευρύτερων συνεργασιών και περιορίζει έτσι την δυνατότητα διαπλοκής και διαφθοράς, φαινόμενα, που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία».
Άνθρωπος χαμηλών τόνων ο Κρητικός βουλευτής είναι υπέρμαχος και θιασώτης του πολιτικού πολιτισμού αλλά της συνεργασίας μεταξύ βουλευτών και πολιτών: «Υπάρχει μια παροιμία που λέει “Περισσότερο ψωμί τρως με το μέλι παρά με το ξύδι”. Είναι γεγονός ότι η απουσία του πολιτικού πολιτισμού είναι εμφανής. Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η έλλειψη ζωντανού διαλόγου και κυρίως η μη συμμετοχή των πνευματικών ανθρώπων, δυσκολεύει τον πολιτικό πολιτισμό. Η ζωντανή επικοινωνία με τους πολίτες είναι απαραίτητη και ζητούμενο. Ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν παρθεί δύσκολες αποφάσεις, η παρουσία και η άμεση επικοινωνία επιβάλλεται. Να ακούς να κατανοείς να ανταλλάξεις απόψεις, να υπάρχει διάλογος, να πάρεις αλλά και να δώσεις. Και δίπλα σε αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας, η γραφειοκρατία, που εκφράζεται συνήθως με τον ωχαδερφισμό και το δε βαριέσαι. Με αυτά πρέπει να συγκρουστούμε, αυτά να επιλύσουμε. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το μεγάλο στοίχημα αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα».
Σε αυτά, πιστεύει πως πρέπει να αντισταθούν όλοι. «Τα ίδια χαρακτηριστικά θέλω και για τους νέους μας. Οι νέοι της χώρας, ας μην το βάζουν κάτω και να μην απογοητεύονται με την πρώτη δυσκολία. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Στις σημερινές συνθήκες η γνώση αποτελεί προϋπόθεση για να επιβιώσεις. Και η Πολιτεία, από την πλευρά της, έχει χρέος να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις όχι μόνο για την αποκατάσταση των αυριανών επιστημόνων αλλά και την επιστροφή όσων έφυγαν μέσα στην κρίση» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής ευχόμενος στους μαθητές που ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή στην τριτοβάθμια, σε όλους, να υλοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρα τους, σημειώνοντας ότι: «Η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, δημιουργούν προϋποθέσεις για καλύτερο αύριο. Είναι αδύνατον να μην σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι όταν είσαι 25 ετών έχεις το δικαίωμα να εκλέγεις και να εκλέγεσαι αλλά δεν είχες το δικαίωμα ίσης αμοιβής. Αυτό ήταν μια μορφή ρατσισμού, και αυτό εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί οι νέοι υπήρξαν τα μεγάλα θύματα της κρίσης». Ο Μανόλης Θραψανιώτης επιμένει στις αναφορές του στους νέους τους οποίους εμπιστεύεται προτρέποντας τους παράλληλα: «Να αγαπούμε τους γονείς που πασχίζουν, με θυσίες πολλές φορές, να μην τους στερήσουν την μόρφωση. Να ακούνε τους δασκάλους τους με προσοχή γιατί τους προσφέρουν τη γνώση. Μην ξεχνούμε τη ρήση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στους γονείς μου οφείλω το ζειν, στον δάσκαλο μου το ευ ζειν».
Άνθρωπος βαθιά ευγενικός και συναισθηματικός στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα χαρακτηριστικά ενός βουλευτή σε μία χώρα όπου οι πολίτες ασθμαίνουν απαντά. «Δίπλα στον πολίτη με ανιδιοτέλεια, κατανόηση για τα προβλήματα και προσπάθεια να δώσει λύσεις. Γίνεται λόγος για τη διαπλοκή. Ναι η διαπλοκή είναι ένα φαινόμενο βαθιά ριζωμένο. Βρίσκεται παντού στις δημόσιες υπηρεσίες, στο τραπεζικό σύστημα, στον κρατικό μηχανισμό και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Χρειάζεται ο πολίτης να μπορεί να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα του χωρίς μεσάζοντες. Αυτό προϋποθέτει ένα κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό».
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική οικονομία των μικρών περιφερειακών αγορών, ο βουλευτής Θραψανιώτης απαντάει: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας αποτελούν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη σημασία τους προχώρησε στον νέο νόμο για την δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Η οικονομική ενίσχυση και φορολογική ανακούφιση, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την στήριξη τους. Και δίπλα σε αυτές ο πυλώνας, ο τομέας του τουρισμού. Βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας. Δεν θα υποστήριζα πως ο τουρισμός περνά κρίση, έχει αλλάξει απλά μορφή. Έγινε μαζικός, κατευθυνόμενος άρα και ανταγωνιστικός. Η χώρα μας έχει αναδειχθεί σε ασφαλή τόπο προορισμού παρά τις προκλήσεις και τους κινδύνους στην περιοχή, χάριν των καλών σχέσεων που έχει αναπτύξει με τις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία, τα ποιοτικά προϊόντα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Χρειάζεται λοιπόν, ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται, πιστεύω, αρκετά καλή δουλειά».
Και αν όλα αυτά τα οποία υπερασπίζεται και αναφέρει μέσω της συνέντευξης του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Μανόλης Θραψανιώτης περνούν και μέσα από τους διαύλους που διαθέτουν οι βουλευτές, τι απαντάει στο ερώτημα, πόσο τελικά ελεύθερος είναι ο βουλευτής και πόσο έτοιμος ή ακόμα πόσο κυβερνητικά ενισχυμένος είναι, ώστε να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας του; «Όπως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα πολύ λίγα περιθώρια υπάρχουν για να νοιώθεις ανεξάρτητος ή ελεύθερος. Πάντα θα υπάρχουν διλήμματα είτε πραγματικά, είτε όχι. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρεις. Ένας βουλευτής είναι ανάγκη να έχει υπομονή, επιμονή, πείσμα για να ανταπεξέλθει. Αν στην προσπάθεια αυτή φέρνει ένα βήμα μπροστά τον τόπο, αξίζει να προσπαθεί». Ερωτηθείς δε εάν τον έχει πληγώσει κάπου η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαντά με ειλικρίνεια: «Ανέτρεψε πολλά πιστεύω μου. Το κυριότερο προσγειώθηκα ανώμαλα σε μια σκληρή πραγματικότητα. Η έφοδος στα άστρα που ονειρευόμασταν νεώτεροι, δεν πραγματοποιήθηκε, απλά, θέλω να πιστεύω πήρε αναβολή. Σαν λαός έχουμε περάσει πολλές δύσκολες στιγμές και πάντα καταφέρναμε να επιβιώνουμε. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».