Για την επόμενη ημέρα από τα μνημόνια και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Η ελληνική οικονομία πέτυχε μια αξιοζήλευτη σταθεροποίηση την τελευταία τριετία, η οποία αποτυπώνεται σε δύο βασικούς δείκτες: στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας με βιώσιμο τρόπο για τα επόμενα χρόνια και στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας. Σήμερα, η ελληνική οικονομία όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί, αλλά η ανάκαμψη στηρίζεται σε στέρεα πόδια και εδράζεται, πρωτίστως, στη βελτίωση των εξαγωγών και στη βελτίωση συναλλαγματοφόρων τομέων, όπως είναι ο τουρισμός. Παράλληλα, τα μέτρα με τα οποία προχωρά η κυβέρνηση στα θέματα διανομής του εισοδήματος και βελτίωσης της θέσης εργασίας, του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίνουν νέα, επιπρόσθετη ώθηση στην οικονομία».
Ο Υπουργός σημείωσε ότι μόνο από τις αποκρατικοποιήσεις έχει εκδηλωθεί τεράστια ροή ξένων επενδύσεων το 2018. Σε ό, τι αφορά τον ενεργειακό τομέα, έκανε λόγο για «ρεκόρ επενδύσεων», προσθέτοντας ότι «η ενέργεια είναι ο κατεξοχήν κλάδος στον οποίο αποτυπώνεται η ικανότητα της κυβέρνησης να προχωράει όλα τα μεγάλα projects και ταυτόχρονα να προσελκύει τους ξένους επενδυτές». Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνεται η κατασκευή του μεγαλύτερου αγωγού της χώρας, του ΤΑP που είναι επένδυση 2 δισ ευρώ, ξεκινάει η κατασκευή του κάθετου άξονα προς τη Βουλγαρία (IGB) που είναι έργο 1 δισ ευρώ, προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών με επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος των συμφωνιών για τους υδρογονάνθρακες με την υπογραφή, με ενεργειακούς ομίλους παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως είναι η ExxonMobil, της σύμβασης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ταυτόχρονα, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τις νέες διαγωνιστικές διαδικασίες που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.
«Ο κύκλος των αλλαγών στον ενεργειακό τομέα ολοκληρώνεται. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα βρει έναν ενεργειακό τομέα με υπαρκτές διασυνδέσεις και υπαρκτές αποκρατικοποιήσεις -ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, λιγνίτες ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.ο.κ.- για τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση μερίμνησε για τη διατήρηση των υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο, ανατρέποντας την πολιτική της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αυτή, είναι η ριζική διαφορά των δύο κομμάτων στον ενεργειακό τομέα για τον οποίο κρινόμαστε», σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Και πρόσθεσε: «Οι αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες ολοκληρώσαμε εμείς, έφεραν στρατηγικούς επενδυτές, χωρίς να έχουν την πλειοψηφία στους υποδομές, αύξησαν το τίμημα σε σχέση με τις εταιρείες που είχε υπό ιδιωτικοποίηση η Ν.Δ. και έδωσαν μια νέα ώθηση στον ενεργειακό τομέα. Τώρα, όλες οι αποκρατικοποιήσεις που γίνονται με αυτή την αρχή: τα δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και, παράλληλα, απελευθερώνονται οι αγορές προς όφελος των καταναλωτών». Σε ό, τι δε, αφορά τη ΔΕΗ, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο της ΝΔ για τη «μικρή ΔΕΗ», εφαρμόζοντας μια πολιτική που προήλθε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι απόλυτα ισορροπημένη: «Κρατάει τη ΔΕΗ, υπό δημόσιο έλεγχο, πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, απελευθερώνοντας όμως και ιδιωτικές επενδύσεις».
Με την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, συνέχισε ο Υπουργός, διασφαλίζονται πολύ καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας και από άποψη επενδύσεων και από άποψη απασχόλησης. «Δεν μπορεί η ΝΔ να μιλάει για ανεργία. Εμείς παραλάβαμε την ανεργία στο εξωφρενικό ποσοστό του 27-28% και την έχουμε μειώσει στο 19%. Είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης», τόνισε.
Τέλος, σε ό, τι αφορά τις αιτιάσεις του τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να εκδώσει τις άδειες για τις Σκουριές, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: «Δεν περίμενα ο κ. Σκρέκας να έχει αναλάβει δικηγόρος της Eldorado Gold. Με εκπλήσσει… Η αδειοδότηση των Σκουριών συνδέεται με το εργοστάσιο καθετοποίησης. Αυτή ήταν η θέση της κυβέρνησης και αυτό λέει και η σύμβαση. Από την επόμενη μέρα της απόφασης της διαιτησίας, γίνεται διάλογος με την εταιρεία πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία της καθετοποίησης. Σ΄ αυτές τις συνθήκες του διαλόγου, η εταιρεία έκανε εξώδικο, δεν έκανε προσφυγή, αλλά πάλι σε διάλογο είμαστε. Δε νομίζω ότι μπορεί να μιλάει κανείς με καταστροφολογικά λόγια για κάτι που είναι αυτονόητο: ότι το δημόσιο πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον από την καθετοποίηση. Εξόρυξη χωρίς καθετοποίηση δεν έχει όφελος για την ελληνική οικονομία».