Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει:
«Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.
Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.
Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.»