Τα παιδιά που βιώνουν τη μετανάστευση είναι μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες ως προς την ψυχική υγεία, τόνισε η Ρεγκίνα Γιένσντοτιρ, επικεφαλής του Τμήματος Δικαιωμάτων των Παιδιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην τοποθέτησή της κατά την ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαμεσολαβητών για τα παιδιά (ENOC).
Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι τα παιδιά αυτά υφίστανται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους εντός των συνόρων μας, που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και ανάπτυξη. Διευκρίνισε ότι οι παραβιάσεις προκύπτουν από τις πρακτικές κράτησης αντί για την παροχή προστασίας της κοινωνικής πρόνοιας, από την έλλειψη ή την αναποτελεσματικότητα των διαδικασιών κηδεμονίας και επανένωσης των οικογενειών, καθώς και τις ταπεινωτικές μεθόδους εκτίμησης της ηλικίας.
Σημειώνεται ότι η Στρατηγική του ΣτΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (2016-21), το Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών προσφύγων ή μεταναστών στην Ευρώπη (2017-2019) και άλλα μέσα που διαθέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης επικεντρώνονται στα πρότυπα για την κηδεμονία, για την εκτίμηση ηλικίας, καθώς και στην ανάπτυξη εργαλείων πολιτικής για το μέλλον (life projects) των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, στην παροχή φιλικών προς τα παιδιά πληροφοριών, την εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας και την ενίσχυση της ένταξης των παιδιών που θα παραμείνουν στην Ευρώπη μέσω της παροχής εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευκαιριών συμμετοχής στην κοινωνία.
Στην παρέμβασή της η κ. Γιένσντοτιρ τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης προσπαθεί να υποστηρίζει τα κράτη-μέλη του, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα του παιδιού θα τηρούνται χωρίς καμία διάκριση λόγω του μεταναστευτικού ή άλλου καθεστώτος των γονέων τους.
Το Σχέδιο Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών (2017-2019) είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:
Ειδικότερα οι δράσεις που υλοποιούνται ή έχουν υλοποιηθεί έως τώρα στο πλαίσιο του Action Plan είναι διαθέσιμες εδώ:
Πηγή: ΑΠΕ