Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:
Βρισκόμαστε ένα μήνα από την έξοδο από το μνημόνιο. Από από όταν δηλαδή οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των προγραμμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης άρχισαν να φαίνονται καθαρότερα. Όταν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός αρχίσουν να υλοποιούνται τότε ο κόσμος θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι απλά ένα αφήγημα αλλά αποτυπώνεται στην καθημερινότητα. Ήδη η υλοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ ξεκίνησε σήμερα με την τροπολογία ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Και ακολουθούν κι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες μπροστά μας: σε λίγες εβδομάδες η νομοθέτηση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα αναδρομικά για γιατρούς του ΕΣΥ, τους ενστόλους, τους δικαστικούς, τους ακαδημαϊκούς που θα υλοποιηθούν εντός του έτους, το επίδομα ενοικίου σε 200.000 οικογένειες κλπ.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη σκοπεύει να δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό σοκ μειώνοντας πάρα πολύ τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην οικονομική ελίτ. Αυτό το προσπάθησε ο κ. Μάγκρι στην Αργεντινή με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πρόβλημα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού οι πολιτικές τους είναι περίπου ταυτόσημες: απολύσεις και εκχώρηση του δημόσιου τομέα στις ιδιωτικές εταιρείες, ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ, η πρόταση για τον ΕΝΦΙΑ που θα δημιουργήσει τεράστιες περιφερειακές ανισότητες και θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες αυξήσεις του.
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ
Όλα όσα σχεδιάζουμε για το δημόσιο τομέα έχουν συμπεριληφθεί ως έξοδα στο μεσοπρόθεσμο, είναι κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Σκοπός μας δεν είναι η γιγάντωση του κράτους παρά η αποκατάσταση της κανονικότητας στο δημόσιο τομέα. Κατά την πρώτη 5ετία των μνημονίων ο δημόσιος τομέας μειώθηκε κατά 1/3 χωρίς σχεδιασμό αλλά με οριζόντια μείωση του προσωπικού. Εμείς σκοπεύουμε σε ένα Δημόσιο πιο αποτελεσματικό, πιο ανταποδοτικό, στο να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία. Αλλά και την ίδια στιγμή το Δημόσιο να καλύπτει τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες σε σχολεία, σε νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην πρόνοια. Ζητήματα που τον κ. Μητσοτάκη φαίνεται δεν τον απασχολούν καθώς έχει πάντοτε τη λύση: ο δημόσιος τομέας να αποδοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τελικά στο πεδίο της κερδοσκοπίας που είναι συνδεδεμένο με αυτή.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Οι περισσότεροι από τους εταίρους μας πλην του ΔΝΤ αποδέχονται ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό. Επομένως αν και εφόσον μπορούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους του +3,5% χωρίς την εφαρμογή του μέτρου τότε δεν είναι αναγκαίο. Εξηγούμε τα επιχειρήματά μας και πιστέψτε με βρισκόμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου.
ΕΡΤ
Η ΝΔ έψαχνε αφορμή για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση προς στην ΕΡΤ. Όμως εν προκειμένω το θέμα δεν αφορά στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αλλά σε ένα δημοσιογραφικό σχόλιο. Αντίθετα στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΣΚΑΙ έχουμε μια εξακολουθητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ψευδή ρεπορτάζ και ειδήσεις και μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί μια «εικονική τηλεοπτική πραγματικότητα». Η ΕΡΤ έχει επανέλθει στην καθημερινότητα των πολιτών μετά το κλείσιμό της και δίνει μια καθημερινή μάχη. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι σήμερα είναι η βέλτιστη δυνατή. Ωστόσο γίνεται μια αξιοπρεπής προσπάθεια με σεβασμό στην είδηση και το δημοσιογραφικό λειτούργημα πράγμα που κανείς δεν μπορεί να το ισχυριστεί για πολλά από τα κανάλια που σήμερα εκπέμπουν σε πανελλαδικό δίκτυο. Η ΕΡΤ σέβεται τις αναλογικότητες και τις εκπροσωπήσεις των κομμάτων και τηρεί έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας. Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η απόφαση της ΝΔ είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Εφόσον καταλήξουν θετικά οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος και της αναθεώρησης του Συντάγματος εκ μέρους της γείτονος όπως ευχόμαστε τότε η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή. Οι πολιτικοί συσχετισμοί για την κύρωσή της υπάρχουν. Έχω την εδραία πεποίθηση ότι όλη η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες πάντα με σεβασμό στις αντίθετες απόψεις εντός της Κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης ενδίδει σε έναν ακροδεξιό λαϊκισμό και πολιτεύεται εκ του ασφαλούς καθώς δεν δεσμεύεται ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν εκλεγεί.
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Εάν κάποιος θέλει να ταυτιστεί με αυτό το υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού & ακροδεξιάς στο οποίο έχει καταντήσει η ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη τότε μπορεί να το κάνει. Όλα αυτά όμως γίνονται στην πολιτική επιφάνεια. Το θέμα είναι κατά πόσο τέτοιες μετατοπίσεις συσχετίζονται με την κοινωνικούς κινητικότητα και νομίζω ότι όλο και περισσότερο αυτή θα τείνει στην ενίσχυση της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν μιλάμε για μετακινήσεις. Εμείς κάνουμε πολιτική με όρους αρχών. Και είναι και άλλοι, βουλευτές και κόμματα, που το κάνουν. Όπως πχ. το Ποτάμι με τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ΚΙΝ.ΑΛ πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει στη λογική της ταύτισης με μια ακραία ΝΔ συνεχίζοντας μια πολιτική που υλοποιεί από το 2011 από όταν βρέθηκε να συγκυβερνά με τη ΝΔ. Ή θα ακολουθήσει την πορεία που πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη το καλούν να ακολουθήσει δηλαδή μια πορεία έντιμης αυτοκριτικής για όλα όσα έκανε το 90’ & 00’ και οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας. Και από εκεί και πέρα μια πολιτική στροφή προς προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το ΚΙΝ.ΑΛ έχει συνείδηση όλης αυτής της συζήτησης που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη παρά επιμένει να λειτουργεί με όρους πολιτικού ρεμβανσισμού και αυτό θα του βγει σε μεγάλο κακό στις επόμενες εκλογές. Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία βλέπουμε τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να έχουν κάνει μια άλλοτε δειλή άλλοτε πιο γενναία αυτοκριτική και να έχουν στραφεί σε πιο παραδοσιακές σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές και να βρίσκονται σε ένα διαρκή διάλογο με την Αριστερά. Εμείς παρακολουθούμε στενά αυτή τη στροφή και τη χαιρετίζουμε αν και τη θέλαμε πιο γενναία. Ωστόσο το ΚΙΝ.ΑΛ φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη παρά επιμένει να σκέφτεται με όρους καθεστωτικού κόμματος και να πολιτεύεται με όρους πολιτικής εμπάθειας.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε την προοδευτική Ευρώπη ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος. Ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών. Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να συζητήσουν πάρα πολύ σοβαρά για τα επόμενα βήματα καθώς η Ευρώπη περνάει μια τεράστια πολιτική κρίση: την αλματώδη άνοδο της ακροδεξιάς και την αδυναμία των συντηρητικών δεξιών κομμάτων να «διαβάσουν» τις πραγματικές αιτίες πίσω από αυτήν.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε 2 στρατόπεδα και η Ελλάδα έχει επιλέξει αυτό των ανοιχτών οριζόντων, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της προσφυγικής προστασίας, της επίλυσης του προβλήματος στη ρίζα του. Και αυτός είναι ένας ανοιχτός αγώνας απέναντι σε αυτούς που θέλουν την Ευρώπη-φρούριο για την Ευρώπη της επόμενης μέρας. Και νόμίζω ότι αυτό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή να μεταφέρει την Ελλάδα στο στρατόπεδο του κ Όρμπαν και του κ. Κουρτς δεν είναι καλή υπηρεσία ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.