Στη Βουλή οι δικογραφίες για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Τρεις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή απειλούν να «κάψουν» τον Γιάννο Παπαντωνίου. Κι αυτό γιατί τούτη τη φορά η δικαιοσύνη «σκόνταψε» όχι στο αδίκημα της απιστίας, το οποίο έχει κριθεί ως παραγεγραμμένο, αλλά σε αυτό της παθητικής δωροδοκίας.

Οι δύο δικογραφίες σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα που φέρουν την υπογραφή του, «εμπλουτισμένες » με νεώτερα στοιχεία που διαβίβασαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές η Ελβετία και η Κύπρος . Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κινήσεις προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών και διαφόρων off shore, που ελέγχονται από την δικαιοσύνη. Όσον αφορά στην τρίτη δικογραφία, αυτή περιλαμβάνει στοιχεία από τη μεταβίβαση του ακινήτου του πρώην Υπουργού στη Σύρο.

Κατόπιν των παραπάνω, η Βουλή καλείται για πρώτη φορά να ερευνήσει αν δωροδοκήθηκε ο Γ. Παπαντωνίου και να αποφανθεί, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αν η πράξη που του αποδίδεται τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε έχει υποπέσει σε παραγραφή όπως και η απιστία για την οποία ελέγχθηκε στο παρελθόν, ή αν τελέστηκε επ’ αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων , οπότε με βάση όσων ακολουθήθηκαν πρόσφατα στην υπόθεση της Novartis , το αδίκημα παραμένει. Σε μια τέτοια περίπτωση ο φάκελος επιστρέφει στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμαναίκα και τον επίκουρό της Γιώργο Ευαγγέλου , οι οποίοι και θα κρίνουν αν πρέπει να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην Υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας..

ΞΕΠΛΥΜΑ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου εμφανιστούν ενώπιον των ανακριτών προκειμένου να απολογηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο 800 και πλέον σελίδων κατηγορητήριο αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν κατόπιν εντολών του εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχο να «ξεπλύνει» 3 εκατομμύρια ευρώ από δωροδοκίες που φέρεται να «εισέπραξε» ώστε να προωθήσει συγκεκριμένες συμβάσεις . Το αποτέλεσμα των παράνομων πράξεών του φαίνεται να προκάλεσε ζημία στο ελληνικό δημόσιο ύψους 400 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο Γ.Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε 7 λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Εξ αυτών, βάσει του κατηγορητηρίου, χρησιμοποιήθηκαν 35 υπολογοριασμοί μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων . Με τις εν λόγω πρακτικές φαίνεται πως προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη του παράνομου χρήματος και να προσδώσει νομιμοφάνεια σε αυτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό. Από αυτόν διαμοιράζονταν στη συνεχεία σε άλλους λογαριασμούς , στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και τελικός αποδέκτης αυτών ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου.Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, μέρος των επίμαχων υπολογαριασμών χρησιμοποιήθηκαν για την κίνηση 200 ουγγιών χρυσού και 6000 ουγγιών ασημιού.

Άννα Κανδύλη – enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί