Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη στιγμή για μία επίσκεψη εδώ (στα Σκόπια). Μετά θα πάω και στην Ελλάδα. Εσείς και η ελληνική κυβέρνηση κάνατε ένα ιστορικό βήμα μετά από 25 χρόνια και τώρα προβάλλει μπροστά σας η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση αυτής της διαφοράς, άπαξ δια παντός. Προτρέπω τους πολίτες αυτής της χώρας να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα» ανέφερε ο Χάικο Μάας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αύριο θα επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με επίσκεψή στην Αθήνα, την Πέμπτη.
Τη στήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε και ο υπουργός για θέματα Ευρώπης και Αμερικής στο Βρετανικό Φόρεϊν Όφις, ‘Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Γιοχάνες Χαν: Χαιρετίζω τη συμφωνία των Πρεσπών
«Χαιρετίζω τη συμφωνία μετά από πολλές προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αργά ή γρήγορα θα προλειάνει το έδαφος για την ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση» ανέφερε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, περίπου δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.
«Εάν το δημοψήφισμα αποτύχει, την οριστική απόφαση θα κληθεί να λάβει το Κοινοβούλιο, γιατί το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτική ισχύ. Οπωσδήποτε, όμως, ένα δημοψήφισμα, ακόμη και συμβουλευτικό, αποτελεί μία ένδειξη. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συνέπειες. Η χώρα επί δέκα χρόνια προσπαθούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα πολιτικά κόμματα τάσσονταν συνεχώς υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας. Ασφαλώς μπορεί να γίνουν αντικείμενο συζήτησης η μία ή άλλη πτυχή, αλλά τώρα πρόκειται για μία γενική προοπτική και ένα δείγμα δημοκρατίας, προκειμένου να επιτευχθεί μία καλή συμφωνία. Και μία καλή συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, όπου η κάθε πλευρά πρέπει να δώσει κάτι, προκειμένου να πάρει κάτι περισσότερο. Τον λόγο τώρα έχει ο κυρίαρχος λαός, αυτός αποφασίζει. Η έκκλησή μου είναι να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία» τόνισε ο κ. Χαν.
Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής πρόσθεσε: «Όπου γίνονται εκλογές ή δημοψηφίσματα ο λαός πρέπει να κάνει χρήση τού δημοκρατικού δικαιώματός του, συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία. Όπως είδαμε και στη Μεγάλη Βρετανία, κάθε ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για το μέλλον της χώρας, κυρίως της νέας γενιάς και των ανθρώπων μεσαίας ηλικίας που έχουν συμφέρον από την καλή εξέλιξη της χώρας. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους εν ελευθερία, πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα ώριμης δημοκρατίας».
Πηγή: ΑΠΕ