Πράσινο φως και για την έγκριση δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου

Εγκρίθηκε ομόφωνα και από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. η δημοπράτηση ενός εκ των πιο σημαντικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Κρήτης, που βελτιώνει και εκσυγχρονίζει τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του συνόλου της Π.Ε. Ρεθύμνου, η κατασκευή και λειτουργία για 5 χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Αμαρίου.

 

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 45.000.000 εκ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το οποίο βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, αναβαθμίζει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων και εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης. Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία. Στόχος του έργου, είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν, τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ.

 

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή μέρα σήμερα για όλους εμάς που από το 2011 ξεκινήσαμε την προσπάθεια του ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Το εργοστάσιο στο Αμάρι, έργο 45 εκ. ευρώ μαζί και με τα υπόλοιπα έργα της Χερσονήσου, τον Αρχανών, της Σητείας, της Ιεράπετρας, των Χανίων, του Ηρακλείου, μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα σε μία τριετία, να έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένος αυτός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και με τη συνεργασία όλων των φορέων». Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., τα υπηρεσιακά στελέχη και όλους τους εμπλεκόμενους στην Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και το Υπουργείο και υπενθύμισε τον κομβικό και καίριο, οραματικό και ουσιαστικό ρόλο που είχε για το έργο η αείμνηστη Αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη και ο διάδοχος της Νίκος Καλογερής στη συνέχεια, που συνέχισε το κρίσιμο έργο που ξεκίνησε. «Λείπει ένα πρόσωπο. Λείπει η Βιργινία, που έδωσε τη δική της προσπάθεια και τον δικό της αγώνα για το σχεδιασμό αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης».

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κρήτη, για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, μια κομβικής σημασίας μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων για όλο τον νομό Ρεθύμνου, έχει φτάσει επιτέλους σε φάση δημοπράτησης. Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να «βγάζουμε στον αέρα» τον σημαντικό αυτό διαγωνισμό κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, ύψους – μαζί με το Φ.Π.Α. – 45.000.000 ευρώ και να προχωράμε σε ένα έργο – σταθμό το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και βάζει την Κρήτη μπροστά, σε θέματα υποδομών και διαχείρισης ζητημάτων προστασίας του περιβάλλοντος

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες και τους φορείς που συνετέλεσαν σε αυτή την προσπάθεια, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους όλου του νησιού, τα στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το τελικό αποτέλεσμα και φυσικά, το μυαλό μας σταματάει στην αείμνηστη Βιργινία Μανασάκη… Ήταν άλλωστε και ένα δικό της όραμα αυτή η μονάδα, ένα έργο για το οποίο και κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες».

 

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής ανέφερε: «Από την φάση του σχεδιασμού, ο οποίος έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία και πολύ δουλειά τα προηγούμενα χρόνια – και στον οποίο συμμετείχαν όλοι όσοι προαναφέρθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, από τη Βιργινία, τα στελέχη της Περιφέρειας και της Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού – με τη σύμπραξη όλων των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, των Δήμων και της ΠΕΔ, φτάσαμε αυτή τη στιγμή να «γευόμαστε τους καρπούς» αυτής της προσπάθειας με την ένταξη και σιγά – σιγά την υλοποίηση των έργων. Θεωρούμε ότι είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία για την Κρήτη, διότι σε μια περιοχή όπως η δική μας που στηρίζει την ανάπτυξή της κυρίως στον τουρισμό, όπου το φυσικό περιβάλλον έχει κομβική σημασία, τα έργα αυτά είναι καθαρά αναπτυξιακά και θα συμβάλλουν να αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια όλη η Κρήτη, ακόμα περισσότερο».

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αμαρίου και Αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Παντελής Μουρτζανός ανέφερε: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστεί μέρα για το Αμάρι, για τους Δήμους του Ρεθύμνου, για την Π.Ε. Ρεθύμνου. Επιτέλους, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου που αφορά την επεξεργασία απορριμμάτων του εργοστασίου που θα γίνει στο Ρέθυμνο. Σήμερα η Εκτελεστική  Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ έλαβε την απόφαση δημοπράτησης και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε και τους υποψήφιους αναδόχους.

Θα ήθελα από την πλευρά μου να ευχαριστήσω τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος πήρε επάνω του το θέμα ώστε να γίνει το έργο με δημόσιες δαπάνες, με χρήματα του ΕΣΠΑ. ΘΑ ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που από την αρχή έτρεξε πάρα πολύ για το έργο αυτό, καθώς και το προσωπικό του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Δήμου Αμαρίου και της Αμάρι ΑΕ που συνεργάστηκαν άψογα για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Περιμένουμε λοιπόν τώρα να γίνει πραγματικότητα μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 6 χρόνια και εφόσον θα έχουμε ανάδοχο, όλοι ξέρουμε ότι σε 18 μήνες το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο και θα λυθεί το μείζον πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων– πρόβλημα για πολλούς δήμους της χώρας – ολόκληρης της Π.Ε. Ρεθύμνου και μάλιστα για πάρα πολλά χρόνια.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2018, ολοκληρώθηκαν και τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, ένα έργο το οποίο επίσης εντάσσεται στον ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης και αναβάθμισε περιβαλλοντικά, αισθητικά και λειτουργικά το κύτταρο που καλύπτει το σύνολο της Π.Ε. Ρεθύμνου. Το έργο είχε προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Π.Δ.Ε., κατοχυρώθηκε με έκπτωση περίπου 66% και εκτελέστηκε με άψογο τρόπο. Κάτι που αποδεικνύει ότι με αυστηρό έλεγχο από τον επιβλέποντα φορέα, ακόμα και στις μεγάλες εκπτώσεις, υπάρχει άριστο αποτέλεσμα. Στο έργο περιλαμβανόταν η επέκταση του ενεργού κυττάρου κατά 8 περίπου στρέμματα, η στεγανοποίησή του, η κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου, η κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς ομβρίων υδάτων, η κατασκευή νέας δεξαμενής συλλογής στραγγισμάτων, καθώς και διάφορα συνοδά έργα περιβαλλοντικής και λειτουργικής βελτίωσης του σημείου.

 

 

Περισσότερα στοιχεία για το έργο κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου

 

Το έργο κατασκευής της μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι συνολικής δυναμικότητας 35.600 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος.

Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, με χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών αποβλήτων (πράσινα κ.λ.π), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευασθεί και μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 7.400 τόνων ετησίως.

 

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:

  • Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ
  • Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
  • Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και το διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση του.
  • Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.
  • Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και παραγωγής ενέργειας.
  • Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.
  • Mονάδα εξευγενισμού – ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί χώνευμα τύπου Α και compost συγκεκριμένων προδιαγραφών.
  • Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
  • Συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού μετακομποστοποίησης και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Το έργο περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο τμήμα του τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής, η οποία θα αφορά πλέον στην τελική διάθεση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας (ΧΥΤΥ), ενώ η επιλογή του αναδόχου, θα γίνει σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 27 του ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί