Το πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης κρίσεων στην περιφέρεια Κρήτης, που στόχο είχε την άμεση κινητοποίηση και την πυροπροστασία των δασικών περιοχών του Ρούβα και της Πρέβελης, έμεινε στα χαρτιά, αν και κόστισε περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ! Το πρόγραμμα, την πρόταση για το οποίο είχε καταθέσει η παλιά (κρατική) περιφέρεια Κρήτης (πριν τη συγκρότηση της νυν περιφέρειας) με περιφερειάρχη τον Θανάση Καρούντζο, είχε ενταχθεί το 2010 στο ΕΣΠΑ, αλλά απεντάχθηκε καθώς το “Πληροφοριακό Σύστημα- Ηλεκτρονική πύλη στο Κέντρο Ελέγχου και παρακολούθησης” παρέμεινε ανενεργό και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από τη σημερινή περιφέρεια του νησιού.
“Δεν χρησιμοποιείτο, δεν ενημερωνόταν και δεν βρισκόταν σε παραγωγική λειτουργία, όπως προβλεπόταν. Συνεπώς από την εκτέλεση της πράξης δεν προκύπτουν οι υπηρεσίες που περιγράφονται στην Απόφαση Ένταξης, δηλαδή η υπηρεσία πυροπροστασίας και η υπηρεσία ενημέρωσης”, αναφέρει η απόφαση ακύρωσης της ένταξης που υπέγραψε ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ.
Μάλιστα το πρόγραμμα αποδεικνύεται ότι έμεινε… στη “ναφθαλίνη” καθώς ούτε τα στοιχεία του δεν ενημερώθηκαν ποτέ και νόμιμος εκπρόσωπος της περιφέρειας εμφανίζεται ο… Θανάσης Καρούντζος, κρατικός περιφερειάρχης μέχρι το 2010, με έδρα το κτίριο της πλατείας Κουντουριώτη, έδρα σήμερα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!
Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του 2010:
Αντικείμενο του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε δασώδεις εκτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης και ειδικότερα στα όρια των Νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου, το οποίο καλύπτει το πρινοδάσος του Ρούβα και το φοινικόδασος της Μονής Πρέβελης, τα οποία αποτελούνται από βλάστηση μοναδικής σημασίας και έχουν συμπεριληφθεί στις περιοχές NATURA 2000.
Το Σύστημα- σύμφωνα με την απόφαση ένταξης- αποτελείτο από ένα ασύρματο δίκτυο διανομής, αναμετάδοσης και πρόσβασης για τη μεταφορά δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες για την διασύνδεση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης με ένα ασύρματο αυτόνομο τηλεματικό δίκτυο εικονοληπτών που θα κάλυπτε τις δυο δασικές περιοχές. Βασιζόταν στη δημιουργία ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και των σχετικών εφαρμογών που στόχευαν στην πρόληψη, τον έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών ενώ περιλαμβανόταν και η δημιουργία ιστοχώρου για την προβολή των παραπάνω δράσεων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ένταξης, “το έργο συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδίως των δασικών πυρκαγιών που πιθανόν να εμφανισθούν στην περιοχή, διαφυλάττοντας το περιβάλλον αλλά και τις μοναδικές αισθητικές και φυσικές αξίες που φιλοξενεί η περιοχή και συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη διαχείριση αυτών των δύο μοναδικών δασών”.
“Επιπλέον– πρόσθετε η απόφαση- λειτουργεί ως εργαλείο υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε περίπτωση κρίσεων από τους Υπεύθυνους Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας των 2 Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ηρακλείου και Ρεθύμνης) καθώς και ως μέσο αυτόματης ειδοποίησης των πολιτών, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Κρήτης αλλά και των άλλων εμπλεκομένων αρμοδίων αρχών. Το έργο διαρθρώνεται σε ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρόληψης, Αντιμετώπισης και Ελέγχου Δασικών Πυρκαγιών των επιλεγμένων δασικών περιοχών της Περιφέρειας Κρήτης (Ρούβα και Πρέβελης), με την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων παρακολούθησης και διαχείρισης των δύο περιοχών, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης προβολής”.
Η απόφαση απένταξης
Με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη 12 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, η απόφαση ένταξης ακυρώνεται, καθώς, όπως αναφέρεται, “κατά την διαδικασία παρακολούθησης της προόδου της πράξης και την περιοδική αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης της, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους της Απόφασης Ένταξης”.
Σύμφωνα με την απόφαση, διαπιστώθηκαν τα εξής:
“Η πράξη δεν είναι λειτουργική καθώς το Πληροφοριακό Σύστημα – Ηλεκτρονική πύλη στο Κέντρο Ελέγχου και παρακολούθησης παρέμενε ανενεργό, δεν χρησιμοποιείτο, δεν ενημερωνόταν και δεν βρισκόταν σε παραγωγική λειτουργία, όπως προβλεπόταν. Συνεπώς από την εκτέλεση της πράξης δεν προκύπτουν οι υπηρεσίες που περιγράφονται στην Απόφαση Ένταξης, δηλαδή η υπηρεσία πυροπροστασίας και η υπηρεσία ενημέρωσης”.
Δείτε την απόφαση ένταξης και την απόφαση ακύρωσης της ένταξης