Να μπει σε “ρότα υλοποίησης” ο αγωγός East Med συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας. Αυτό αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στη συνάντηση τέθηκε στόχος μέχρι τέλος του χρόνου να μπουν οι υπογραφές για να αρχίσει να υλοποιείται το μεγάλο έργο, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.
Εξάλλου, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, στο Ισραήλ βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα και αντιπροσωπείες τεχνοκρατών από τις χώρες που εμπλέκονται στο θέμα του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου. Από την Κύπρο συμμετείχαν τεχνοκράτες από το υπουργείο Ενέργειας.
Οι τεχνοκράτες Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας συζήτησαν μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον αγωγό. Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, για τον αγωγό και τη σημασία που έχει το έργο, είναι αποτέλεσμα των θετικών μηνυμάτων που έλαβε από τις συναντήσεις των τεχνοκρατών. Ότι δηλαδή το έργο μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται.
Σε διμερές επίπεδο Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου συζήτησαν πέραν από τα ενεργειακά τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για το Κυπριακό ενόψει και των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό τον μήνα.
Σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή ο Β. Νετανιάχου τόνισε προς τον Κύπριο ΥΠΕΞ πως όταν η Άγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αμφισβητεί και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τα γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
Χθες βράδυ, οι υπ. Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας βρέθηκαν στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους Σαμέχ Σούκρι. Αντικείμενο συζήτησης τα ενεργειακά και η εμβάθυνση και διεύρυνση της συμμαχιών τους με τη συμμετοχή και άλλων χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Λευκωσία εργάζεται με διπλό στόχο: από τη μια να διατηρηθούν οι τριμερείς συνεργασίες με τη σημερινή τους μορφή, και από την άλλη να εμπλακούν κι άλλες χώρες. Από τις έως τώρα κινήσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η οποία βλέπει θετικά μια συνεργασία με την Αίγυπτο.