Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα καθαριότητας στο ΠΑΓΝΗ

Σήμερα Πέμπτη κατατέθηκε ερώτηση από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη και Σ. Τάσσο με θέμα: Προβλήματα στην καθαριότητα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ).

Στην ερώτηση αναφέρονται:

Με τις ατομικές συμβάσεις που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΠΑΓΝΗ το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση να έχει φτάσει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2012 υπηρετούσαν 160 (σαν ξεχωριστές ειδικότητες καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου και εργάτες), ενώ η τρέχουσα σύμβαση προβλέπει 125 και για τις 3 ειδικότητες. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ταυτόχρονα και βοηθοί θαλάμων και τα απογεύματα σε κάθε καθαρίστρια αντιστοιχεί ένα ολόκληρο κτίριο, δηλαδή 8 κλινικές. Έτσι οι εργαζόμενοι πολλές φορές δουλεύουν παραπάνω ώρες αμισθί καθώς δεν επαρκούν.

Σήμερα υπάρχουν τμήματα που βοηθός θαλάμου εμφανίζεται αποσπασματικά ή άλλες φορές ο ίδιος εργαζόμενος που καθαρίζει πατώματα καθαρίζει και ευαίσθητα αντικείμενα (εργαλεία, μηχανήματα, καλώδια) που απαιτούν χρόνο και γνώση. Άλλες φορές αναγκάζονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες (στην ίδια βάρδια) σε άλλες μονάδες του νοσοκομείου, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση απολύμανσης και καθαρισμού.

Η εκχώρηση καθηκόντων των βοηθών θαλάμων (ειδικότητα νοσηλευτικής υπηρεσίας) στην καθαριότητα και χωρίς να αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα καθήκοντα και να διατίθεται το ανάλογο προσωπικό, εγκυμονεί από τη μια σοβαρούς κινδύνους για το νοσοκομείο και από την άλλη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Ως εκ τούτου, αυτή η σύμβαση είναι επικίνδυνη, γιατί δεν μπορεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης – αποστείρωσης στις κλινικές και τις μονάδες του νοσοκομείου, με σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης:

Να μονιμοποιήσει όλους τους εργαζομένους και μέχρι τότε να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης με άμεση μετατροπή του 6ώρου σε 8ωρο, να καταργήσει το διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας (δεν συμπεριλαμβάνεται στο ωράριο η προετοιμασία για την έναρξη της εργασίας).

Η πρόσληψη βοηθών θαλάμου και εργατών καθαριότητας με σκοπό να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του νοσοκομείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί