Με 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7 σε βάρος της Ουγγαρίας, που προβλέπει σοβαρές κυρώσεις.
Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι ένα κράτος μπορεί να αποτελεί «απειλή κατά των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε., οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» οδηγεί σταδιακά στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας, ακόμα στην αναστολή της ιδιότητας του κράτους – μέλους.
Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους, είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμφανιζόταν διαιρεμένο.
Ωστόσο η τοποθέτηση του ακραίου Όρμπαν στην Ολομέλεια του Σώματος, όπου απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τον «τιμωρεί» για την άρνησή του να δεχθεί έστω και έναν μόνο πρόσφυγα από την Ελλάδα και την Ιταλία, προκάλεσαν την οργή στελεχών της ίδιας της πολιτικής του ομάδας.
Τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εξελέγη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και στέλεχος των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφερντ Βέμπερ, «άδειασαν» τον Βίκτορ Όρμπαν.
Επίθεση στους θεσμούς που ελέγχουν την εξουσία
Με την άνοδό του στην εξουσία το 2010, ο Βίκτορ Ορμπάν επιχειρεί και επιτυγχάνει ευρεία συνταγματική μεταρρύθμιση, εγγράφοντας στο Σύνταγμα τις αξίες του «χριστιανισμού» και της «παραδοσιακής οικογένειας».
Η μεταρρύθμιση αυξάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης επί της δικαιοσύνης και εδραιώνει την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος Fidesz σε όλους τους θεσμούς, περιλαμβανομένων των θεσμών που ασκούν τον έλεγχο της εξουσίας στις δημοκρατίες. Συστήνεται αρχή η οποία μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στα όργανα του Τύπου για πληροφορίες «που δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν όλες τις απόψεις». Με την πάροδο των ετών, η μεγάλη πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης περνά στην σφαίρα επιρροής της κυβέρνησης. Οργανο προσκείμενο στην κυβέρνηση Ορμπάν δημοσίευσε πρόσφατα μία λίστα «ύποπτων δημοσιογράφων». Παράλληλα, περιορίζονται οι εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Εκλογές α λα καρτ
Ο Ορμπάν επέβαλε πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ενός γύρου, όπου εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος, που ευνοεί το κόμμα του έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τους υποψηφίους του Fidesz.
Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πλουραλισμού στον Τύπο, με μία «εχθρική και εκφοβιστική ρητορική» και με προεκλογικές δαπάνες που έχουν κριθεί «υπερβολικές», τα μέτρα δημιουργούν κλίμα που πλήττει την ισότητα των ψηφοφοριών, σύμφωνα με την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εχοντας εξασφαλίσει με τον τρόπο αυτόν το 49,3% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου και ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων, ο Βίκτορ Ορμπάν μπορεί να συνεχίσει τις θεσμικές του μεταρρυθμίσεις.
Ενδημική διαφθορά
«Σοβαρές ατασθαλίες» και «σύγκρουση συμφερόντων» στην ανάθεση έργων, τεχνητά φουσκωμένοι προϋπολογισμοί, εύνοια προς πρόσωπα προσκείμενα στην εξουσία: οι κατηγορίες είναι πολλές και αφορούν την διαχείριση των δημοσίων πόρων στην Ουγγαρία, στην οποία το 4,4% του ΑΕΠ προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και όπου η διαφθορά είναι ενδημικών διαστάσεων.
Πανεπιστήμια και ΜΚΟ στο στόχαστρο
Πιέσεις και απαγορεύσεις έχουν επιβληθεί στην ανωτάτη εκπαίδευση και κυρίως στο Central Europe University που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος. «Η Ουγγαρία περιορίζει κατά δυσανάλογο τρόπο την ελευθερία λειτουργίας των πανεπιστημίων της Ένωσης και των ξένων πανεπιστημίων» και παραβιάζει το δικαίωμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην εκπαίδευση και στο επιχειρείν», σύμφωνα με την εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υιοθέτηση ρητορικής που στιγματίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες», επιβολή ειδικών φόρων, υποχρέωση εγγραφής σε ειδικό αρχείο: οι ΜΚο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα των προσφύγων και μεταναστών, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της ουγγρικής εξουσίας, που έχει εισαγάγει ποινές φυλάκισης για όσους βοηθούν αιτούντες άσυλο.
Κακομεταχείριση προσφύγων και άστεγων
«Αυτόματη κράτηση» των αιτούντων άσυλο, δυνατότητα κράτησης επ΄αόριστον, «απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διάκριση», «ξυλοδαρμοί»: η μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ουγγαρία αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Το ίδιο και η άρνηση της Ουγγαρίας να δεχθεί τις ποσοστώσεις στην εισδοχή προσφύγων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουγγαρία επικρίνεται επίσης για την μεταχείριση της μειονότητας των Ρομά.
Καταδίωξη των αστέγων, απαγόρευση να κοιμούνται στους δρόμους, απαγόρευση πρόσβασης των αστέγων σε πολλούς δημόσιους χώρους: ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουγγαρία του Ορμπάν κατά των απόρων θεωρείται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πληροφορίες από ert.gr