Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει την ώρα έναρξης των μαθημάτων από την επόμενη σχολική χρονιά ανακοίνωσε ο Κώστας Γαβρόγλου από το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων.
Ερωτηθείς για την έναρξη των μαθημάτων στις 9:00 το πρωί, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε: «Αυτή τη βδομάδα, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, συγκροτούμε μία επιστημονική επιτροπή -τα μέλη της οποίας τα είχα συμβουλευτεί και νωρίτερα, πριν διατυπώσουμε αυτή τη σκέψη- όπως επίσης και μία ομάδα εργασίας από εκπαιδευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τεχνικά ζητήματα. Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για τα Δημοτικά είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από το σημερινό καθεστώς. Θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίς και θα μπορούν τα συνεχίσουν να απασχολούνται τα παιδιά μέχρι την έναρξη των μαθημάτων. Είμαστε σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες ως προς την μεταφορά των παιδιών, βεβαίως για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Για το θέμα αυτό, όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα σχολεία πρέπει να αρχίζουν αργότερα από ό,τι αρχίζουν. Τα παιδιά του Δημοτικού που θα πηγαίνουν νωρίτερα στο σχολείο γιατί οι γονείς εργάζονται, θα είναι με τους εκπαιδευτικούς και κάθε μέρα έχουν ένα πρόγραμμα. Τα παιδιά αυτά θα ξυπνάνε την ίδια ώρα που ξυπνάνε σήμερα. Με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει προκύπτει ότι αυτά τα παιδιά είναι αρκετά λιγότερα από το πόσο θα ευεργετηθούν τα περισσότερα. Άρα γι’ αυτά τα παιδιά δεν αλλάζει τίποτα, αλλά όλα τα υπόλοιπα παιδιά και οι οικογένειες θα ευεργετηθούν. Κανείς δεν είναι ριγμένος».
Ως προς την εφαρμογή της ρύθμισης, ο Υπουργός ανέφερε: «Κάνουμε τις ομάδες εργασίας για να το μελετήσουμε αλλά, για την ώρα, θέλουμε να είναι μια καθολική ρύθμιση. Μπορεί να το πάμε και αυτό βαθμιαία. Θα το δούμε. Το βασικό που μας ενδιαφέρει είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική με πράγματα που ισχύουν επιστημονικά και παιδαγωγικά».
Η δήλωση του υπουργού Παιδείας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.
“Είναι οι αλλαγές που θεωρούν ‘ουσιαστικές αλλαγές’ στο υπουργείο. Προφανώς εμείς αυτά τα θεωρούμε λίγο επιφανειακά. Είναι μια επιφανειακή αλλαγή, το θέμα είναι τα παιδιά να καλύπτουν τις ανάγκες τους, εδώ δεν έχουμε εκπαιδευτικούς, οι ελλείψεις είναι πολλές. Οι συντηρήσεις των σχολείων έχουν μείνει εκεί που τις αφήσαμε πριν το καλοκαίρι” δήλωσε στο enikos.gr ο αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Θανάσης Κοκονάς.
“Τα ουσιαστικά προβλήματα των σχολείων είναι οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών και να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις στα σχολεία και όχι αν θα ξεκινούν μισή ώρα ή 40 λεπτά αργότερα. Τα κενά που δημιουργούνται από τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών δίνουν τον χρόνο στα παιδιά για να μπορέσουν να ξεκουραστούν” τόνισε.
“Η βασική αρχή της ΟΛΜΕ είναι ό,τι θέλουμε να κάνουμε πρέπει να έχουμε μελετήσει ποιες παρενέργειες θα υπάρξουν. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά στα πειραματικά σχολεία για να δούμε ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά. Οι εργαζόμενοι γονείς θα βρεθούν στην ανάγκη να αφήσουν το παιδί τους δύο ή τρεις ώρες μόνο του”, δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.