Αναφερόμενος στις ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι αφορούν «και τους επιστήμονες και τους αγρότες … όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, συνολικά».
«Το σύστημα που έχουμε φτιάξει με το νόμο του ΕΦΚΑ, οδηγούσε στο να πληρώνει το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών μικρότερη εισφορά, από ότι με το προηγούμενο σύστημα. Υπάρχει όμως μέρος των ασφαλισμένων, για τους οποίους δεν μπορούμε να αδιαφορούμε και οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν πολύ υψηλή εισφορά. Δεν πρέπει να παραμείνει τέτοια, θα μας επιτρέψει το σύστημα, καθώς στεριώνει και παράγει καλά οικονομικά αποτελέσματα, να διορθώσουμε αυτό το μέρος των εισφορών. Και αυτό κάναμε τώρα», όπως τόνισε.
«Είναι μία αλλαγή στο σύστημα υπολογισμού που οδηγεί στο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, πρώην ΤΣΑΥ, ΤΕΒΕ, πρώην ταμείου των εμπόρων, πρώην ΤΣΜΕΔΕ, κτλ., με περίπου 20.000 ευρώ εισόδημα -μεικτό μηνιαίο εισόδημα 1.669 ευρώ- κατέβαλαν 334 ευρώ εισφορά. Τώρα, θα καταβάλλουν 223 ευρώ, έχουν ετήσια μείωση 33,35%, 1.336 ευρώ ετησίως. Με περίπου 60.000 ευρώ εισόδημα ετήσιο, κατέβαλλαν 1.001 ευρώ το μήνα, τώρα θα καταβάλλουν 667 ευρώ», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.
Αντίστοιχα, «στο ΕΤΑΑ, οι μηχανικοί κτλ, με 60.000 ετήσιο εισόδημα, κατέβαλλαν 748 ευρώ το μήνα, θα καταβάλλουν 583 ευρώ. Με το παλιό σύστημα οι γιατροί, κατέβαλλαν συνολικές εισφορές 1.018 ευρώ εισφορές, με το νέο καταβάλλουν 541 ευρώ».
«Αν δούμε μαζί κύριες, επικουρικές και εφάπαξ», συνέχισε, «γιατί κάνουμε παρέμβαση στο ΕΤΕΑΕΠ ειδικά για δικηγόρους και μηχανικούς, που έχουν και επικουρικό -οι γιατροί δεν έχουν- , στις 20.000 εισόδημα με μεικτό μηνιαίο 1.669 ευρώ, στην κύρια κατέβαλλαν 230 ευρώ, τώρα θα καταβάλλουν 173 ευρώ. Έχουν ετήσιο όφελος, από όλες αυτές τις πηγές, 1.401 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ το ετήσιο όφελος είναι 10.734 ευρώ».
Σε άλλο σημείο, προσέθεσε ότι «στον ΟΓΑ, για ετήσιες αποδοχές 10.000 ευρώ το όφελος θα είναι 601 ευρώ, ενώ για 49.000 ευρώ, ο υπόχρεος θα έχει ετήσιο όφελος 2.941 ευρώ ».
Οι νέες, μειωμένες εισφορές, θα ισχύσουν για όλους από 1η Ιανουαρίου του 2019, για την κύρια σύνταξη, όπως επανέλαβε ο ίδιος.
Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι η μείωση της καταβολής για την επικουρική το εφάπαξ στο ελάχιστο, στα 64,5 ευρώ, «προφανώς έχει επίπτωση» στο ύψος του εφάπαξ, «αλλά υπάρχει διάταξη που έχουμε σε ισχύ από πέρυσι, ώστε όποιος θέλει να καταβάλλει μεγαλύτερη εισφορά, θα την καταβάλλει». Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου του 2017.
Για τις επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι θα ισχύσουν επίσης από 1η Ιανουαρίου 2019, από κονδύλι που «θα προέλθει προφανώς από τον ΟΑΕΔ, θα δούμε αν υπάρξει και άλλη πηγή, δεν είναι οριστικοποιημένο».
Για τις συντάξεις, τέλος, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ φαίνεται ότι είναι υψηλά … από την έναρξη ισχύος του νόμου για τον ΕΦΚΑ λέγαμε ότι σκοπός είναι να αποτρέψουμε την πιθανότητα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή να μην γίνουν οι περικοπές. Τα πλεονάσματα που έχουμε έχουν ανατρέψει εντελώς το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι χωρίς περικοπές δεν θα είχαμε πλεονάσματα. Είναι θεαματικά τα πλεονάσματα, ήδη χωρίς τις περικοπές, άρα δεν χρειάζεται να γίνουν. Είναι ζήτημα της πολιτικής που θα επιλέξει η κυβέρνηση, προς τα πού θα κατευθύνει τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται … θα οριστικοποιηθεί στον κρατικό προϋπολογισμό».