Με την διασύνδεση των βάσεων δεδομένων και τα Κέντρα Κοινότητας καθένας μπορεί άμεσα να μάθει όλα όσα δικαιούται χωρίς επαφές με βουλευτή, δήμαρχο, «μπάρμπα στην Κορώνη» ή… ΣΥΡΙΖΑίο, οι πολίτες που κάνουν χρήση των παροχών και υπηρεσιών του κράτους πρόνοιας έχουν πολλαπλασιαστεί γιατί περνάμε από τις πολιτικές για τους λίγους στις πολιτικές για όλους, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στο στούντιο που λειτουργεί στο περίπτερο του 93,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στους Ευγενία Χατζηγεωργίου, Απόστολο Λυκεσά και Νίκο Σβέρκο.
Η κ. Φωτίου απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης που θα ανακοινωθούν, «λίγες ώρες πριν τα πει ο πρωθυπουργός, όχι, θα ήταν αφέλεια εκ μέρους μου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν επιστρέφουμε στο προ κρίσης μοντέλο, που ήταν κοινωνικά άδικο, αναποτελεσματικό και πελατειακό. Μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήσαμε νέες δομές, δημιουργούμε διαρθρωτικές αλλαγές με την χρήση ψηφιακών μέσων, τεράστιας σημασίας για εμάς. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι δαπάνες για την πρόνοια είναι δαπάνες για την ανάπτυξη, έχουν δημοσιονομικό συντελεστή υπέρ του ΑΕΠ. Χωρίς την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, δεν υπάρχει η δίκαιη ανάπτυξη που επαγγελλόμαστε», τόνισε η κ. Φωτίου.
Θύμισε μάλιστα ότι «με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 και το 2016 για πρώτη φορά η φτώχεια αρχίζει να πέφτει, με τα 315 εκατ. ευρώ μόνο που είχαμε δώσει τότε με τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σήμερα, για την φτώχεια και την ακραία φτώχεια έχουμε φτάσει στο 1,6 δισ. ευρώ (760 εκατ. ευρώ με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Πόσο γελοία είναι αυτά που λέει ο Μητσοτάκης ότι θα δώσει 1 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο “ΚΕΑ”, όταν εμείς τα τρία πρώτα χρόνια σε συνθήκες μεγάλης ασφυξίας δώσαμε 1,6 δισ. ευρώ και εκείνος σε 5 χρόνια μηδέν».
«Αλλά η πρόνοια δεν είναι για την φτώχεια», τόνισε η κ. Φωτίου.« Αν είναι κάτι που αλλάξαμε, είναι ότι αλλάξαμε τον τρόπο που ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται και να παίρνει τις παροχές που δικαιούται, με σύστημα πλήρως ψηφιακό. Γιατί όταν “ανακατεύονται” πολλά χέρια, όταν σε παραπέμπουν από τον έναν στον άλλο, ανθεί η πελατειακή σχέση και η διαφθορά και η διαπλοκή».
«Φτιάξαμε 240 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε μεγάλο Δήμο … πας με τον ΑΜΚΑ σου, τίποτε άλλο. Δεν χρειάζεται να πάρεις τον βουλευτή, τον ΣΥΡΙΖΑίο, τον Δήμαρχο, τον μπάρμπα στην Κορώνη. Με τον ΑΜΚΑ, έρχονται όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα μπροστά στον υπάλληλο, γιατί έχουμε διασυνδέσει τις βάσεις δεδομένων … φαίνεται τις “καλές εποχές” δεν μπορούσε να γίνει αυτό, ήταν δύσκολο».
Εκεί, συνέχισε, «ο υπάλληλος σου λέει “αυτά είναι τα δικαιώματά σου, μπορείς να πάρεις αυτό το επίδομα, να πας το παιδί σου εκεί, να το βάλεις ή να μην το βάλεις σε βρεφονηπιακό, δωρεάν, να πάρεις ή να μην πάρεις το επίδομα τέκνου, να βάλεις τον ηλικιωμένο πατέρα σου σε ίδρυμα ή όχι, να έχεις βοήθεια στο σπίτι”, κ.ό.κ. Για όλες τις παροχές του κράτους, όλα τα προγράμματα. Επίσης, “τρέχει το εξής πρόγραμμα ανεργίας, πήγαινε στον ΟΑΕΔ, ή να το κάνουμε από εδώ ηλεκτρονικά”. Τα Κέντρα Κοινότητας μεταβιβάζουν την αίτηση στον ΟΠΕΚΑ, τον πρώην ΟΓΑ, ο οποίος σε πληρώνει ψηφιακά στον λογαριασμό της τράπεζας που έχεις δηλώσει και ταυτόχρονα μεταβιβάζει την πληροφορία στο υπουργείο, ώστε να ξέρουμε πώς πάνε οι πολιτικές μας».
«Δυστυχώς, δεν αυξήθηκαν οι γεννήσεις, όμως στο νέο κράτος πρόνοιας που φτιάχνουμε, περνάμε από τις πολιτικές για τους λίγους στις πολιτικές για όλους», είπε η κ. Φωτίου, παραθέτοντας παραδείγματα:
τα σχολικά γεύματα (152.000 ημερησίως) που θα πολλαπλασιαστούν, γιατί «δεν αφορούν τους φτωχούς, αφορούν όλους»
το οικογενειακό επίδομα, όπου μέσα σε έναν χρόνο από τις 800.000 οικογένειες φέτος το παίρνουν 900.000 και από 1,4 εκατομμύρια παιδιά να ωφελούνται 1,55 εκατομμύρια. «Δεν γεννήθηκαν περισσότερα παιδιά, δώσαμε ένα επίδομα διπλάσιο, με ισονομία, ψηφιακό τρόπο, ο κόσμος ήρθε να το πάρει»
οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπου έγινε το ίδιο, το 2014 έπαιρναν voucher 80.000 παιδιά, 120.000 πέρυσι.